Съвместната декларация, подписана между АБВ и "Единна Русия", партията на управляващите в Москва, може да бъде документ, който да послужи за основа на едно междудържавно партньорство. В този документ се посочва, че руската страна се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като член на ЕС и НАТО.

Това каза пред БНТ зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

АБВ ВЕЧЕ Е ОФИЦИАЛНИЯТ ПАРТНЬОР НА "ЕДИННА РУСИЯ" В БЪЛГАРИЯ

Петков допълни, че в документа е записано, че българската държава  ще съдейства за задълбочаване на сътрудничеството с Руската федерация.

"Това е един документ, който бих казал,  може да бъде в основата на едно ново междудържавно партньорство, защото когато има активен диалог, когато ти обосноваваш твоята позиция, тогава ти си разбран, тогава си чут и уважен. Трябва да подчертая , че президентът Първанов бе приет на най-високо ниво от председателя на Руската дума Наришкин, от председателя на Върховния съвет на партията Борис Гризлов. Проведоха се много сериозни разговори и се очертаха сериозни перспективи, особено в  областта на енергийното сътрудничество. Не случайно след срещате между Първанов и Наришкин от Русия прозвуча волята при определени  обстоятелства  да продължи изграждането на “Южен поток“. В конкретния разговор  се изрази и възможност да продължи изграждането на нова ядрена мощност  в България. Така, че ние имаме много добри перспективи".

Това каза още Петков. Той заяви още, че по време на визитата си в Русия преди няколко дни представителите на АБВ са работили за гарантиране на българския национален интерес.

"Ясно подчертахме, че въпросите на икономическото развитие не могат да бъдат решавани чрез изолационни или санкциониращи мерки. Това беше едно много силно външно представяне на ПП  АБВ , в което гарантирахме българския национален интерес", заяви Петков.

Според него Георги Първанов може да бъде полезен в решаването на натрупаните между ЕС и Русия проблеми.

"Сами разбирате, че не може 6 месеца да имаме много тежък конфликт между Русия и Турция, който е на път да се изглади и слава Богу , защото ние нямаме интерес от това да има напрежение в Черно море, и ние за тези 6 месеца да не намерим стъпката, с която да направим „Южен поток” необратим? А да си приказваме за  хъбове. Боя се, че някои от  от експертите ни в кавички в енергетиката, не правят разлика между пъб и хъб", каза още Петков.

Според него руските партньори не разбирали защо не искаме 15 милиарда инвестиции в България, а българите не разбирали защо страната трябва да излезе от клуба на ядрените държави, след като приключи живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй".