Ратификацията на присъединяването на Черна гора към НАТО разпали страсти и роди проблясъци от парламентарната трибуна. Гласуването бе почни единодушно и България одобри присъединяването на балканската страна към северноатлантическия пакт, против бяха 4 депутати от "Атака" и независимия депутат Велизар Енчев. Един социалист се въздържа. 

Националистите на Волен Сидеров и Енчев обаче не пропуснаха шанса да поговорят срещу НАТО, а независимият депутат - дори срещу "режима в Черна гора", въпреки присъствието на високопоставени гости от парламента на страната в залата.

Първо Десислав Чуколов от "Атака" даде тон, заявявайки, че в Черна гора може да се чуе по улиците как "НАТО са фашисти" и попита защо България говори за евроатлантизъм, а не за православни ценности. Така и не стана ясно как едното преди на другото и какво се има предвид под "православни ценности". Разбра се обаче, че според "Атака" НАТО не трябва да съществува, защото не съществува и Варшавският договор, но северноатлантическият пакт "завземал нови територии". Залата посрещна думите му с мълчание и усмивки, които Чукоколов разчете като "ястребски погледи". 

Още по-цветист беше Велизар Енчев, който стигна дотам, че да обяви как "режимът в Черна гора" на Мило Джуканович бил лош. После обяви, че ако българският парламент ратифицира членството на Черна гора в НАТО, ще задълбочи разцеплението в черногорската нация. Тези и още няколко реплики ядоса председателстващият заседанието на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ. Той заплаши Енчев, че ще му вземе думата.

Въпреки че първоначално нямаше никаква нагласа от останалите парламентарни групи да се правят изказвания, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, Янко Янков от ДПС, Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Стефан Кенов он БДЦ се почувстваха длъжни да мотивират ратификацията на договора с Черна гора за членство в НАТО. Всички обячиха подкрепа за черногорци и за присъединяването към пакта, и за европейската им интеграция. Дори Симеонов, който обяви, че "като политическа сила имаме някои резерви към някои решения на НАТО", добави, че това е съюзът, който може да гарантира националната сигурност и суверенитет на всяка от страните, членуващи в Алианса.