Служителите на МВР ще получават 20 заплати обезщетение при напускане на системата, но само ако са били в нея 25 години. Това стана ясно от думите на Цветан Цветанв, зам.-шеф на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия на парламнента. Цветанов представи предложенията на ГЕРБ в закона, внесени между първо и второ четене.

Идеята на ГЕРБ е обезщетението да е стъпаловидно според броя прослужени години. Ако служител на МВР напусне системата след 5 години в нея, той няма да получава обезщетение. На шестата година обезщетението ще е две заплати. При 10 години служба ще се получават 5 заплати, при 20 години служба - 15 заплати, а при 25 години - 20 заплати. Цветанов обясни, че идеята на това предложение е текучеството да бъде ограничено.

Отпуските на служителите също ще останат 30 дни, а не 25. Отпада обаче допълнителният годишен отпуск от 12 дни..

Цветанов отрече, че по този начин се бламират предложенията на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той даде пример с това, че се увеличават компетенциите на ГДБОП. Отпада обаче възможността министърът да прехвърля отговорности по назначаване на главния секретар. 

Цветанов каза още, че утре ще има изслушване на представителите на службите и МВР от неговата комисия и комисията за контрол на службите. То ще е по повод атентата на летището в Истанбул. Цветанов допълни, че се предприемат превантивни мерки и има допълнително полицейско присъствие на служители на реда по летищата. Той обаче заяви, че няма информация за повишен риск за страната от тероризъм.