Влиятелното американско списание за кино Variety прогнозира, че руският филм „Левиатан“ на режисьора Андрей Звягинцев ще получи главния приз „Златна палма“ на фестивала в Кан. Решението на журито ще бъде взето днес в 16 ч. българско време, но ще бъде обявено по-късно.

Втората по значимост награда на феста – Гран при – Variety отрежда на филма на британеца Майк Лий "Уилям Търнър" (Mr. Turne). Според списанието наградата на журито отива в "Тимбукту" (Timbuktu) на мавританския режисьор Абдерахман Сисако.
Ето още прогнози на Variety: призът за режисура отива при 25-годишния канадец Ксавие Долан за "Мама" (Mommy). Най-добър актьор ще бъде американецът Стивен Каръл за ролята си в "Ловецът на лисици" (Foxcatcher) на Бенет Милър, а най-добра актриса – французойката Марион Котияр за ролята при братя Дарден в "Два дни, една нощ" (Deux Jours, Une Nuit). За най-добър сценарий пък ще бъде отличен турчинът Нури Билге Джейлан за „Зимен сън“ (Winter Sleep), твърди списанието.
"Левиатан“ на Звягинцев е сред основните претенденти за „Златна палма“ още от деня на излъчването си. За разлика от критици и зрители обаче, руският министър на културата Владимир Медински заяви, че филмът изобщо не му е харесал и допълни, че няма да навреди, ако от лентата да бъдат изрязани псувните и грубите думи. В съответствие с приетия наскоро закон в Русия, за да бъде излъчен в страната, от „Левиатан“ трябва да бъде премахната „ненормативната лексика“.