Разузнаването и спецслужбите на Русия от години насам преследват и заплашват американски дипломати и сътрудници на посолствата на САЩ в Москва и няколко други източноевропейски столици, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на свой отлично информиран източник.

Това станало причина държавният секретар Джон Кери да помоли руския президент Владимир Путин да сложи край на тази практика и да остави дипломатите на мира.

Дипломати се оплакали, че сътрудници на руските служби използват различни методи за натиск. Те включват следване по пътя на американците и семействата им, явяване без покана на организирани от тях събирания или подкупване на журналисти, които да напишат отрицателни статии за тях.

Тези въпроси били обсъдени наскоро на среща във Вашингтон на американските посланици в Русия и други страни от Европа.

Много от последните действия на руските агенти преминали всякакви граници и представлявали откровено престъпни актове. Имало случаи на проникване посред нощ в домовете на дипломати от САЩ. Там неканените гости размествали мебелите, включвали лампите и телевизорите, след което си тръгнали. Злосторник дори се облекчил по голяма нужда на килима в хола на един дипломат.

Най-тежко е положението в Москва. Там на американските дипломати редовно им пукали гумите на колите, а КАТ постоянно ги тормозел. Предишният посланик Майкъл Вакфол бил постоянно тормозен от платени от правителството протестиращи, а агенти преследвали децата му по пътя към училището им.

Тормозът не е нещо ново, отбелязва "Вашингтон пост". При първия президентски мандат (2009-2013) на Барак Обама руски агенти нахлули в дома на американския военен аташе в Москва и убили кучето му.

От 2014 г. обаче, когато руското нахлуване в Украйна президвика редица санкции от страна на САЩ срещу близки на Путин официални представители и бизнесмени, тормозът и следенето на американски дипломати в Москва значително са се увеличили. Това потвърдил пред "Вашингтон пост" говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Дипломатическото ведомство предприело редица мерки в отговор. Всички заминаващи за Европа американски дипломати биват обучавани как да се справят с руските заплахи. Бюрото по европейски въпроси към Държавния департамент, оглавявано от помощник държавния секретар Виктория Нюланд, започнало да провежда редовни срещи между различните агенции, за да бъдат следени инцидентите и да се търси отговор на тях.

Джон Кери повдигнал въпроса пред Владимир Путин по време на посещението си в Москва през март. Руският президент не дал обещания, че тормозът ще бъде прекратен. Той продължил и след завръщането на Кери във Вашингтон. Посланиците на САЩ настояват Държавният департамент да предприеме и други мерки.

От посолството на Русия във Вашингтон не отхвърлят ясно обвиненията, но отговарят на "Вашингтон пост", че в дипломатическата практика винаги има принцип на реципрочност, предаде Ройтерс. От дипломатическото ведомство в Москва заявиха, че през последните години руските посланици в САЩ са били изправени през определени проблеми.

"Руската страна никога не е действала активно, за да въздейства отрицателно на дипломати на САЩ по какъвто и да е начин", се казва в изявление на руското посолство във Вашингтон.