Нискотарифният авиопревозвач easyJet очаква влошаване на пазарните си резултати като една от причините за това е референдумът във Великобритания. Това става ясно от прогнозите на компанията за третото тримесечие на тази година, които бяха обявени днес.

"Предвиждаме, че въз основа на резултатите от европейския референдум е вероятна допълнителна икономическа и потребителска несигурност през това лято и като последица се очаква, че приходите от едно място при постоянна валута през втората половина на годината, ще бъде повлияни надолу с поне едноцифрен процент в сравнение с втората половина на 2015 г.", се казва в позицията на компанията.

От easyJet обясняват, че в момента оперативната среда за всички европейски авиокомпании през месеците май и юни е изключително предизвикателна.

"Към днешна дата, easyJet отчита 1061 анулации на полети през третото тримесечие на своята година, които се дължат на значителен брой необичайни събития, като влиянието на продължителните стачни действия на френския въздушен контрол, натовареността на трафика на летище Лондон Гетуик, неблагоприятни атмосферни условия и последващите анулации в мрежата на авиокомпанията. В резултат на това и към днешна дата, само през юни са регистрирани над 700 анулации, като стачки и атмосферни условия са причината за повечето от тях, а над 300 са отменените полети в последните седем дни", заявяват от лоу кост превозвача. 

Според компанията тези събития, заедно с трагедията на Egyptair, са довели до спад в потребителското търсене и по-ниска доходност. Прогнозата на easyJet е приходите от една седалка в самолетите на компанията да се понижат с около 8,6%. От компанията очакват и негативен ефект от промените в цените на горивата като прогнозата е този разход да се увеличи с 25 милиона лири.