"Огромна опасност от повторение на британския референдум в Европа съществува на фона на надигащия се национализъм и популизъм", предупреди френскит президент Франсоа Оланд. Той направи специално изявление в Елисейския дворец за излизането на Великобритания от Евросъюза.

"Съжалявам много за болезнения избор, който направиха британците", заяви той пред журналистите. "Този вот постави пред тежко изпитание цяла Европа, но ние ще продължим да "работим са тази приятелска страна", обясни Оланд.

С тъжен тон той припомни, че Европа не е само някакъв голям пазар, а една голяма идея. И именно в името на тази идея сега народите очакват от Евросъюза да препотвърди ценностите на свободата, толерантността и мира, посочи президентът. И повтори: Европа трябва да препотвърди ценности като свободата, солидарността и мира.

Френският държавен глава поиска от Лондон възможно най-бързо да задейства процедурата по напускане. И обяви, че преди срещата във вторник на високо равнище на европейските лидери ще се срещне с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

"Изборът на британците е шокиращ, но в същото време е израз на правото на свободно изявление. Той не трябва нито да се отхвърля, нито да се демонизира. Трябва да се уважава и да се направят съответните изводи от него. Всъщност това решение разкрива едно болестно състояние на Евросъюза, което дълго време беше игнорирано", заключи Франсоа Оланд.