На България се пада да изпрати Обединеното кралство от Европейския съюз, ако преговорите за напускането му наистина приключат за максималния срок от две години, които предвижда Лисабонският договор.

Българското председателство на ЕС започва точно след две години, на 1 юли 2018 година. И ако всички върви по план и по договор страната ни ще трябва да направи това, което друга досега не е правила - да председателства при свиването на ЕС. За близо 70 години история съюзът само се е разширявал и задълбочавал.

Тази роля на страната ни обаче още не е сигурна. В периода до 1 юли 2018 година Великобритания по график също трябва да председателства ЕС - от 1 юли до 31 декември 2017 година. Очевидно е, че ако правителството ѝ обяви, че го напуска, това не може да стане.

Тогава трябва да се търси заместител на британското председателство. Кой ще е той предстои ЕС да реши. Преди референдума коментатори спекулираха,че това може да е новоприетата Хърватия. Възможно е графикът на председателствата да бъде изтеглен с 6 месеца напред, или да се търси заместник на Обединеното кралство.

Британският министър-председател Дейвид Камерън каза, че преговорите за напускане на ЕС трябва да започне неговият приемник. Той днес обяви, че ще подаде оставка и Консервативната партия трябва да определи следващия премиер на конференция през октомври.

Холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства в момента ЕС, каза, че преговори на практика не могат да започнат  преди парламентарните избори в Германия през есента на 2017 година. Преди тях, в средата на същата година, идват президентски избори във Франция. Германия и Франция, наричани "мотор" на ЕС, ще бъдат главните играчи в преговорите с Великобритания.

В същото време лидерът на политическата група на Европейската народна партия Манфред Вебер, когото мнозина виждат като един от гласовете на бундесканцлерството в Брюксел, настоя днес преговорите да започнат максимално бързо и да завършат в определения от договора на ЕС срок.

Графика на следващите председателства на ЕС вижте тук