Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двадесет години съм смятал Великото народно събрание за излишна и архаична приумица в българската Конституция. До вчера. Тогава разбрах, че именно то е последната бариера пред комунизма, крайния популизъм и фашизма в България. 

Поводът да си променя мнението беше на пръв поглед тривиален – социологическо проучване, че 81% от хората у нас искат да се забрани строителството поне на километър зад плажната ивица, като при хората с висше образование подкрепата достига 90%. Когато видях заглавието, за малко да пропусна статията – дори и аз не искам на много места да има строежи зад плажа. Не бих искал да ги видя даже не на 1 километър, ами направо на 10 километра. Но – и това е голямо „но“ – има разлика между „не бих искал“ и „искам държавата да забрани“.

Второто е фашизъм в най-чистата му форма – желанието на някои граждани и политици да изземат  правата върху частната собственост на гражданите, макар самата собственост формално да си остане тяхна (което в момента е незаконно и противконституционно, но изглежда това не притеснява доста българи).

Най важната причина едни държави да са богати, а други бедни, винаги е била една и съща – строго защитените права на собственост. Още през 17 век английският лекар и философ, един от най-влиятелните мислители на Просвещението, Джон Лок го е казал – „живот, свобода, собственост“. Например, Естония не е по-богата от България, защото има електронно правителство, а защото е с индекс на защита на частната собственост от 90%, докато ние сме с 30% (според индекса на фондация "Херитидж"). Тоест, в България вероятността някой да ви открадне собствеността с документна измама, политиците да ви отнемат правата да се разпореждате с нея, силовите органи да ви възпрепятстват неправомерно от достъп, прокуратура, следствие и съд да ви сложат възбрани по нечия поръчка и чак след 15 години да се окаже, че нямало причина, е три пъти по-голяма, отколкото в Естония. И по показателя „защита на частната собственост” България е в компанията на цяла плеяда бедни Африкански, латиноамерикански и средноазиатски държави.

Логично, в такива условия стимулите и мотивацията някой да инвестира или да бъде предприемач са значително по-ниски, в сравнение със страни като Исландия, Ирландия, Дания, Австралия, Нова Зенландия, Австрия, Канада, Германия, Хонконг, Люксембург, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Холандия, Великобритания, Естония, Чили, където собствеността е отлично защитена. 

Тук много хора ще кажат – собствеността в тези държави е защитена, защото техните политици са съвестни и си вършат работата. Да, ама не.

Политиците в Исландия и Ирландия забъркаха съвсем съзнателно едни от най-големите финансово-имотни пирамиди, рухнали през 2008-2009 година. Зад тях не изостанаха много политиците в Германия (където доста банки фалираха и бяха спасени с държавни пари), Швеция, Холандия и дори Великобритания. Навсякъде има както добросъвестни, така и недобросъвестни политици. Но не навсякъде избирателите изискват едно и също нещо от своите политици – и именно оттук тръгват проблемите за едни и успехът на други.

Британци и швейцарци винаги са искали от своите политици да стоят далеч от домовете им – „моят дом е моята крепост“. Частната собственост в Исландия пък е на повече от 1200 години, а държавна такава не е имало през първите 500 години от заселването на северния остров. Един исландец никога няма да ви разбере, ако се опитате да му обясните, че морските ресурси са държавно и общонационално богатство – правата върху тях в северната държава са частни от над хилядолетие.

Подобна чуденка ще срещнете и от шотландеца, ако му кажете, че само държавният чиновник и депутат може да опази природата в реките и езерата – той ще ви отговори, че водоемите при тях са частни от векове и всеки собственик сам ги опазва. За австриеца, норвежеца и шведа пък няма по-нормално нещо от това горите да са в ръцете на частни стопани. Даже върхове в планини в Австрия са частна собственост.

Гражданинът на Сингапур или Хонконг надали ще се интересува особено от това колко къщи има съседът му – в малкия град-държава, икономическата статистика никога не е била на особена почит – просто всеки човек е гледал „в своето канче“. Попитан какво трябва да направят бедните държави, за да станат богати, създателят на модерен Хонконг, сър Джон Каупъртуейт, някога е казал, че трябва да разтурят статистическите си служби – те просто дават аргументи на държавните чиновници да се месят в живота на хората и да отнемат свободите им. А да обясниш на канадец какво означава „национализация“ е почти мисия невъзможна – човекът дори не може да си представи как е възможно политик да вземе собственост на гражданин. Неслучайно и когато потърсите в Гугъл „Канада - национализация“, търсачката ще си помисли, че грешите и имате предвид „натурализация“.

Разказах ви всичко това, за да илюстрирам едно нещо – политиците навсякъде по света са изкушени да използват властта си, за да узурпират собственост и права от гражданите. И това не се случва в богатите държави, поради простата и единствена причина, че гражданите им съзнателно се противопоставят. Гражданите изискват от политиците си да защитят собствеността им и така вторите просто нямат голям избор, освен да направят това.

В България, за съжаление, нещата са доста различни. Половинвековният комунистически режим е успял да вкорени дълбоко идеята, че политиците и държавните чиновници могат да се разпореждат с всяка собственост в страната, стига да измислят как да се оправдаят с „националния интерес“. И често много наши съграждани доброволно се съгласяват – от глупост, завист или просто незнание. Появата на всички незаконно забогатели олигарси и крадливостта на някои български политици е до голяма степен следствие на това съгласие. Те просто си казват: „след като избирателите ни дават парите и правата да се разпореждаме с цялата собственост, ние ще го правим в наша полза“.

Например, кметът да забрани на съседа да си построи по-голяма къща – просто на Вуте да му е зле. Ако е възможно цялата транспортна инфраструктура да е в ръцете на държавата – тя била „национална сигурност“. Енергийната – тоже. ВиК сектора да се приватизира или концесионира? Сакън – водата е свещено право. Нищо, че само в София, където световният лидер в сектора Веолия управлява водния сектор се правят 75% от всички инвестиции във водния сектор в България и всички останали държавни/общински ВиК изостават значително с инвестиционните си програми.  И има градове и области на воден режим и/или с много лошо качество на водата. За природата да не говорим – ако може всяко дръвче и храстче да са държавни – чудесно (те и в момента са си, над 90% от горите са държавни). Ама после защо в държавните и общински гори била най-голямата незаконна сеч? Сами си отговорете на въпроса. 

Парадоксът идва от това, че ако Яне поиска държавният чиновник или политик да наруши частната собственост на Вуте, само и само, за да му е гадно на Вуте, утре същият чиновник и политик ще използват новопридобитите си права да забрани стопанска дейност и на  двайсетте декара ливада на Яне, защото не знам си какъв лалугер щял да се разпложда там (не, това не е фантасмагория, питайте собствениците на земи в района на Костенец). Тоест, собствеността или е защитена за всички или не е защитена за никого.

Когато се случи последното, идва и комунизмът или фашизмът – собствеността остава на собствениците си, но се управлява от чиновници и политици – най-често в тяхна полза, но за чужда сметка.

И тук някъде се връщаме на повода за статията – дори малкото конституционни гаранции за защита на собствеността в България могат лесно да бъдат „опраскани“, ако обикновен български парламент може да го направи. И това би било доста демократично – за много наши сънародници очевидно няма никакъв проблем държавният чиновник и политиците да дерибействат над собствеността на гражданите.

Единствената пречка пред това „опраскване“ е, че то може да се случи единствено след свикване на Великото народно събрание. Което се прави трудно, бавно, скъпо и е политически неизгодно.

Затова – нека си го пазим. Или поне докато светогледът на повечето наши сънародници не стане подобен на хората в Швейцария, Нова Зеландия или Естония, а не на тези във Венецуела или Конго.

Ключови думи

Коментари

Объркани мисли на един объркан човек

Има разни осакатени хора, дошли на тоя свят с вградена лоботомия. И са едни щастливи, щастливи, идея си нямат колко са тъпи и не могат да видят очевидното

А искаш 7 лв за ношувка?

Франк Лойд Райт

Според Каролев Държавата трябва да съществува само за да го пази от хората, които е ограбил и за да му даде пари, ако, поради некадърност, тръгне да фалира.

Деси

Всичките тези мисли са жестоко закъснели.Но,естествено,са неизбежни.Когато довлякохте НВ Дедо Първи(и последни)и опраскахте нормално развиващата се държава,трябваше да се сетите,че това ще се обърне един ден срещу вас.И все по-лошо ще става,уважаеми!!!!И най-нормалният бизнесмен,вече има характеристиката на бандит,архимошеник,дори убиец.Зацапахте,унищожихте самата мисъл за бизнес,овъргаляхте я в катран и пера!!!Стоят си в банките 40- 50 милиарда суха пара и предизвикват мокри сънища у вас,оправните момчета.Но кражбите засега са кокошкарски.Ти Каролев си умен човек,знаеш,че икономика в България няма.Знаеш и защо!!!!!Не се излагай със сърцераздирателна публицистика.

Определено това е една от най-добрите статии на Каролев до момента!

Импала

Съгласна съм с Каролев. А презастрояването на курортите е следствие на тежките регулации, а не въпреки тях. Щото тия регулации не важат за определени отбрани хора. Те са само за да осигурят монопол и да осигурят логистично корупцията. Чиновниците натоварени с регулаторни функции - всички до един работят като брокери под прикритието на фирми на близки роднини. Купуват земя, сменят и регулацията, издават и всякакви разрешителни, продават земя с надценка достигаща 20 пъти. Може да ги видите по софийските улици ежедневно - бентлита, ламборджинита, поршета - това е тяхният и на синчетата им автопарк

"е следствие" - следствие е на корупцията, която се дължи на слабата демокрация (голямата маса хора няма кой да ги научи как да си пазят интересите) и силния капитализъм (малка шайка управляващи и слугуващи им каролевци) който опосква всичко.

Дара

"За много наши сънародници няма проблем политиците да дерибействат над собствеността на гражданите". Това само на пръв поглед е така и както всички либерали, така и Каролев казва половината истина. Ударението очевидно не е върху гражданите, а върху собствеността. Каквото и да говори Каролев, той всъщност ни казва "кой крал крал, кой каквото взел си е негово, въвеждаме правила"! Не може при такава бандитска, разбойническа и престъпна приватизация, да браниш собствеността. Та на какви покупко-продажби за стотинки се нагледахме, Каролев, на гори, ниви, плажове, парцели и апартаменти с компенсаторки на пъпа на София! Собствеността е ценност и е неприкосновена, когато е платена цената й! Не може на откраднатото, заграбеното и присвоеното да слагаме пазарна цена и под "граждани" да разбираме няколко затаили се тарикати! Или можем?

смях на парцали

Голяма йезуитщина е тази статия, в която автора оплаква защитата на частна собственост на мутрите, придобита я чрез корупционни заменки по Черноморието, я в защитени зони и в нарушение на Натура 2000, я от името на офшорки, свързани с ПИБ. Каролев е трагичен случай. :)

Нали, и после най-законно да ми искат 30 лв., за да вляза в кк Ривиера, защото задължително трябва да ползвам 1 чадър и 2 шезлонга. Правели си подбор, разбираш ли, сякаш щом някой има пари то той е най-възпитания и непростак. Точно там ми се е случвало голям здрав мъж да ръмжи срещу 5 годишното ми дете да напусне веднага душа и да я обижда най-просташки.

АК

Да обръщаш внимание на Каролев,трябва да си тотално объркан и неориентиран в българското пространство.Всички факти са налице,тъй че коментарите на този индивид слабо ме интересуват.И той е от лапащите на деня...

Катюша

Аве Каролев може да е всякакъв, обаче от ЛАБАВИТЕ закони страда точно малкия и честен отруден човек. Мутрите и с 10 км забрана за сторителство, пак ще строя на плажа, щото ни управялва ГЕРБ и БСП и ДПС. Така че всяко искане за разхлабване на защитата на собствеността е КАПАН ИМЕННО за обикновения човек.

Камен

Статията е коректна, но доста късогледа! Българинът не иска бетонно-сеознните собственици да лазят по природата и тя да се отнеме/забрани да тях, именно защото преди това държавата не е успяла да опази въпросната природа с правила. В дъното е именно тази държава, което е разпродала или е оставила да откраднат от нея земя, която после всеки прави каквото му е лично изгодно.

Развеселен

омръзна ми през път и над път да се изказва този царски храненик

Фатмак

Доносникът агент Камен не го бяхме чували отдавна, но днес е надминал себе си с псевдоконституционалистичния си "ентелектуален" дрисък.

Владимир Каролев

Забравил съм да спомена нещо в статията. Ако държавата наистина измени конституцията и забрани на гражданите да се разпореждат със собствеността си по черноморието, то най-големият печеливш от това ще са съществуващите хотели, тъй като те ще бъдат защитени от конкуренция. Тоест, вероятно желанието на едни граждани да "удави капиталистите в морето" ще създаде олигопол между същите тези капиталисти и в крайна сметка, ще се обърне срещу тези граждани (тяхната собственост ще бъде под възбрана). Един от най-интересните феномени е, че в по-необразованите нации, най-големите кражби на политиците и олигарсите се извършват с абсолютното демократично одобрение на избирателите. Добър скорошен пример е Венецуела - дори в момента, около 40% от венецуелците подкрепят наследника на Чавес, превърнал най-богатата на петрол държава в бедняшка дупка. И тази подкрепа идва, въпреки че същите хора нямат какво да ядат (държавните заводи за храна фалираха), нямат ток (държавното енерго се разпадна, големият държавен ВЕЦ се счупи) и нямат вода (държавното ВиК се разпадна). Познайте кой е най-богатията човек във Венецуела - дъщерята на самия Чавес, следвана от придворната му свита "болигарси".

Фатмак

Марш оттука бе, гнусен доноснико.

gopeto

Проблема е в беззаконието, Каролев. Държавата тълкува законите винаги в полза на хора като Каролев и ни пробутва всякакви мошеници за велики инвеститори. Забраната за строителство ще мине заедно със събарянето на много хотели, когато правилата започнат да се спазват.

Каролев, пледирай за работеща съдебна система!

Дали Цеко щеше да мине метър при нормална съдебна система?

Владимир Каролев

Пледирам за много крайна реформа от доста отдавна :) Ето тук съм изложил в КлубЗ какво мисля и защо ще работи. http://www.clubz.bg/14352-ikonomicheski_prochit_na_edna_nezavisima_prokuratura

Каролев щеше да е прав, ако земите по морето отдавна не бяха заграбени от билшевишките престъпници!

Черноморец

Статията на Каролев бръкна в язвата. Това не е хипотеза, а е доказана истина. Доказателствата за това са анархо-комунистическите коментари на Фатмак (то по псевдонима му се разбира колко му е акъла),Развеселен,Камен (Камене, прави разлика между вид собственост - частна, и обобщеното понятие за естествения материален свят – природа. Ти също си природа, защото предполагам, че не си робот), АК, смях на парцали, Дара, Деси, Франк Лойд Райт. Анархо-комунистите са агресивни, в повечето случаи хора без собственост, непознаващи фактите, а разчитащи на „една жена каза…“ . Тези хора няма как да проумеят, че българското Черноморие не е направено от държавата, а е географско понятие, където са съществували хора – собственици на земите от десетки хилядолетия. Тези хора не са живели върху колци, забити в морето, а са притежавали, обработвали, застроявали, управлявали и не на последно място опазвали тази природа (която винаги е била тяхна частна собственост) до днес, когато изведнъж се пръкнаха кресливи „природозащитници“ и хукнаха към Черноморието да го „пазят“. Недвижимата собственост може да се продава и купува, новоизлюпените пазванки да си купят собствеността и да си я пазят както си желаят и колкото си желаят. За информация на всички шефа на комунистическата партия в САЩ (такава съществува за САЩ) след падането на Берлинската стена заяви: „Не се отчайвайте, другари, ще победим капитализма чрез екологията.“

Франк Лойд Райт

Абе да ти кажа, объркал си анархокомуниста. Май другаря Камен е твоя човек. Дето се вика - Веднъж комунист - за винаги комунист. Особено ако те е погалила и ДС.

Фатмак

Глупости, бреговата ивица кажи речи по цял свят е държавна собственост и никой не се чувства ощетен от тая работа.

Черноморец, ако съм ти комшия, ще си направя попивна фекална яма до твоя имот. Ей така, "на Вуте да му е зле". И ще видиш колко бързо ще минеш в другия лагер. Прав е Каролев, ама и не е прав. Въпросът е до мярата. Въпросът е и до процедурите, промяна на статут и т.н. А като задълбаеш в процедурите и практиката, пак стигаш до олигархията, до "бележката от партийния секретар", или от КОЙ. :) Ако Каролев измисли справедливо за всички решение, пръв ще го предложа за награда.

Истинският ДЕСЕН!

Браво на Каролев! Макар и глас в пустиня, нарича нещата с истинските им имена. Точно в това е проблемът на българите, че са едно объркано пост-тоталитарно стадо, което се стреми към капиталистически успех, но с приомите на ляв анархо-комунизъм и то по балкански! Формулата "мойто си е мое, чуждото е общо" е дълбоко вкоренена в нашенския ген. Вижте входовете и общите части на блоковете...мизерия! На никой не му пука дали е мръсно, крушката изгоряла или асансьора е развален. Накрая който има зор, той плаща!Така е и на морето. Не стига, че псевдозелените анархо-комунисти окупират хубавите плажове, но и най-нагло отгоре на това искат "отзад" да не се строи. В смъсъл на частната земя на 1ва и 2ра линия да не се строи! Абе тия луди ли са? В целия свят първа линия си е първа! Там винаги има хотели, къщи, вили, бунгала, ресторанти, барчета и т.н. урбанизация за изкарване на доходи от продажба на туристически услуги. Сега за демагогията наречена "проучване" от Галъп: абе като как бе джанъм собствениците (леви социолзи/бивши комунисти), които правиха заменки и построиха 2 голфигрища, продаваха по 2500 евро/м2 къщи,и са пенсионирани милионери сега изведнъж декларираха какво е казал "народа"? Ами то 100% се припокрива с твърденията на партия "зелените" и нехните сателитни еко-екстремистки НПО и коалиция. Каква е тази медийна "социологическа" поръчка за отвличане на вниманието? От какво ли? Няма кеш ли? Взехме заеми ли? Искаме да почиваме на палатка ли? Безплатно ли? Няма безплатен обяд. Само за крадливите политици, чийто обяд накрая всички плащаме като балъци!

Илиян Василев, доносник

Браво! Усещам брата сътрудник! Истинските десни сме това - доносниците, агентите и сътрудниците на ДС. Нека се подкрепяме!

Мораториум върху промяната на предназначението ми се струва добро решение за морето. Който си е имал нива, пак ще си я има, който си е имал гора, пак ще си я има. :)

тука е така

Този тотално изтрещя вече,превърнал се е във фанатик който само като чуе нещо за плажове и планини и почва да обяснява как всичко и на всякъде може да се строи,стига са е твое.Или казано имаше Он ша ми каже ко да прая,аз мога и небостъргач да искам да засадя у двора си.

Mnogo dobre kazano. Bravo.

Esq

Въпросът за режимите на различните територии както и неприкосновеността на ч собственост не е материя, резервирана за ВНС. Статията тръгва от нспълно погрешна отправна точка

Дара

До Истинският ДЕСЕН Черноморец. Това за десетките хилядолетия частна собственост е малко преувеличено, но иначе си прав. Проблемът за мен винаги е бил кой го казва! За по-компрометирана фигура от Каролев, като царски паж, не се сещам, поне що се отнася до приказките му, но и не само! Частната собственост е свещена, но у нас не е, понеже у нас за 50 години имаше национализация, а после приватизация. Това, което мисля за екохипарите рекетьори, няма да го споделям, че ще излезе грубо. Прав си за частната инициатива и частната собственост, но подобни на Каролев я компрометираха. Нека си го кажем. Това, което аз лично свързвам с 8-те години на неговото НДСВ във властта, е за доживотна без право на замяна, и царя вътре. Даже мога да споделя и нещо лично. Царски човек ни купи имот от 4 декара за 100 000 долара преди 14 години, а цената беше такава, понеже беше подкупил човек в УАГ да направи скица, че през нашия имот минавал път. И цената драстично падна. Този имот е продаден година по-късно за 2 милиона евро и път няма. Сега там има сграда на телевизия. На моето семейство комунистите са ни взели имоти, които днес струват милиони и не ни ги върнаха, защото още през 1991 г. разни бандюги си ги бяха заплюли и първо бяха минали през поземлената комисия. Ако си от София, става дума за парцели от Цариградско шосе до летището. Не ми разправяй ти какво било по принцип и от лекции. Изправи се срещу братя Велчеви, образно казано, и ще разбереш в коя бонбониера е бил Каролев. Всеки може да влезе в час, но е добре преди това да си изпразни джобовете. Всички си имаме минало, но моето е дясно, а това на Владо е либерално разгащено. Българският Великден ги скри какви марокански скакалци са! Той сега е съветник на Лукарски и няма да се изненадам, ако написаното е мнение на министъра, което Владко вее и това е добре. Той е върло срещу зеления октопод, но с червения бяха е добро творческо сътрудничество по социал-либерална линия и по преразпределяне на блага, за които тук спорим малко като чужденци. За някои от нас се оказа, че частна собственост е това, което ТЕ решиха да имаме! А, забравих - можехме да се съдим, но това вече е зловещо!

...

Закъсал го е Каролев, събира хонорари, белким стигне до Кавала :)))

Ели Попова

Колкото по по прос си, толкова казваш, че всичко знаеш.Статията на Гн Каролев е всъщност поглед към нередности, които могат да сполетят всеки от нас.Не ме инересува кой е, а какво казва. В случея , статията е една дисекция на състоянието в което се намира българското общество. Вярно е всичко до болка, но българонът усеща тази болка, едва, огато и него го сполети, а не какво е сполетяло обществото или индивида. Не ви ли светна червената лампичка...ОПАСНО ЗА ЖИВОТА. Ако на Вуте се случи, значи може и на мен, А НЕ ТРЯВА НИТО НА НЕГО, НИТО НА МЕН.Не разрам, защо коментирате личниста Каролев а не статията. Ако тя не Ви харесва, не я четете, като погледнете кой е автора, така си спестявте от ценото Ви време Това, коет се случи с мен, е толкова разпространено, че го приемаме за нормално и пасуваме, имено за това, че често се случва.Ръзстановена ни е земделска земя, отдале1ена от мястото в което понастоящем живеем. Кмета на селото е установил, че тази земя не се обработва от съсобствениците а от Арендатор от селото. Двамата решават, че вместо да е Арендатор, може да стане и соственик на над 100 декара земя. Кмета му издава удостоверение наследник на дядо ни, и той става соственик на тази земя,Решаваме да я предложим за продан, и установяваме, че не сме собственици на СОБСТВЕНОСТА.Най асурдното е, че когато се обърнахме към прокуратурата в Топлоловград, ни се отговори, че те не могат да предприемат нищо, и да се обърнем към съда.тАКОВА ДЕЛО МОЖЕ ДА СЕ ТОЧИ МИНИМУМ 8 ГОДИНИ, през които нямаме право да я ползваме, и при едноеръщане на земята, ТРЯВА ДА ГО СЪДИМ ЗА НЕПЛАТЕНИ ОТ НЕГО СУМИ, НО С А М О за три години назад.ЗА ТОВА ГОВОРИ КАРОЛЕВ, ЗА ЗАЩИТА НА СЪОБСТВЕНОСТА.Ако разкажем този или подобни случеи на един чужденец от цивилизованият свят, , ЩЕ НИ ГЛЕДА ТЪПО И НЕДОУМЯВАЩО. За това, четете по внимателно, помислете, и след това ругайте Каролев.

Фибата

Владо Каролев и Джон Лок е като Митьо Очите и Авицена! Ние имаме извратено отношение към държавата, защото 45 години държавата беше равно на партията, а поне 8 от 10 мразеха партията! Може ли Владо да каже защо у нас веднага след 1989 г. се прие нова конституция и какво гарантира тя до ден днешен?

топ шоп

Не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво правя - класическо и здравословно!

sprihav

"...защото е с индекс на защита на частната собственост от 90%, докато ние сме с 30% (според индекса на фондация "Херитидж"). Тоест, в България вероятността някой да ви открадне собствеността с документна измама, политиците да ви отнемат правата да се разпореждате с нея, силовите органи да ви възпрепятстват неправомерно от достъп, прокуратура, следствие и съд да ви сложат възбрани по нечия поръчка и чак след 15 години да се окаже, че нямало причина, е три пъти по-голяма, отколкото в Естония." Уж икономист, пък не може да смята. Вероятността е не три, а цели седем пъти по- голяма.

Дара

Ели, аз не коментирам личността на Каролев, а липсата на такава! Не го ругая, а не му вярвам. И най-важното - когато един силно зависим от партийно-корпоративни интереси коментира подобни проблеми, той всъщност ги омаскарява, принизява и деморализира. Не се ли питаш защо така реагираме? Каролев казва истини, но служи на хора, от които и аз и ти сме пострадали. На подобни коментари може да се гледа и като на проба доколко обществото реагира на темата и на автора. Често това са едни "избелващи" реномето процедури, за които ни светва по-късно! Отдавна знам, че нашето Черноморие е жертва на червени и зелени октоподи. Не се чувствам чак толкова подготвена, та да теоритизирам за принципи, но за фактите гарантирам! На нас земята не ни я взе държавата, а царски хипопотами, на които експерт Каролев слугува. Как така най-бедните и малоимотните се оказаха най-големите земевладелци? Няма нито един на когото като са му върнали земята и да е станал "латифундист", напротив - всички са червени мухоморки! На Каролев му пречела държавата, ами и Георги Гергов ревеше, че държавата му пречи да вее червения байрак от кметството в Пловдив и да си скове свинарник наблизо. А знаеш ли колко много държавата пречи на хиените Баневи от няколко години? Чии са корумпираните чиновниците? На БСП, ДПС и НДСВ! Схемата 3-5-8 бетонира мошеници до последната селска община! Кметовете уж се сменят, а като влезеш в общината все едно си в 1976 г.! Изглежда собствеността става свещена когато я загубиш или те лишат от нея! Ние изгоряхме, но по този път трябва да вървим, задавайки въпроса "кой" и "защо" и да научим повече за фашистите и комунистите в днешните им маскировъчни облекла. По този път, според мен, Каролев не става за навигатор!

Каролев явно никога не е чувал за нещото наречено спазване на законите. Всъщност чувал е, защото се е възползвал от неспазването им. Да имаш собственост, но да си ограничен в това, което можеш да правиш с нея е съвсем нормално навсякъде по света. В Хърватия например има острови собственост на някакви хора, но на тях е забранено да са прави каквото и да било - не се строи, не се правят постройки не се движат автомобили, не се търгува, не се събират пари от почиващите. Та въпрос е на интелект и отговорност. Когато се появят нормални в България, а и заменят принципа "всичко в името на Цеко и Владо", тогава няма да има нужда от подобни забрани. Или поне няма да правят впечатление никому.

черноморец

До безименния коментиращ от 10:57АМ: коментара ти е типичен пример за "една жена каза". вместо да пишеш вземи прочети ЗУЧК, ЗУТ, ЗБР и ЗООС. точно такива като тебе призовават да не се спазват тези закони.по тази причина и на британците им писна от такива като тебе и набиха един голям шут на нео-комунистическите ви разбирания. явно статията на Каролев е пророческа и може би скоро заради такива като теб и по-долу коментиращите ще осъмнен в нео-комунистическа или нео-фашистка държава. запомни : когато хрантутниците са повече от работещите, от глад ще измрът и хрантутниците, така че прав ти път да ти пази островите в Нубия и остави работещите да си изхранват семействата.има и втори вариант - план Б. първо купи, после се самозабрани.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.