Милиардерът Доналд Тръмп сложи начело на предизборния си щаб 67-годишния Пол Манафорт, съобщават световните агенции. Юристът лобист заема мястото на изненадващо уволнения Кори Левандовски, причините чието изхвърляне от отбора на предприемача, са все още неизвестни. За решението на Доналд допринесло мнението на дъщеря му Иванка Тръмп, твърдят близки до щаба на кандидат-президента.

Всъщност още през април Тръмп включи в екипа си Манафорт, който е известнен с това, че е бил съветник на изгонения от протестиращите на Майдана в Киев украински президент Виктор Янукович, пионка на Москва. От неговите ценни напътствия са се ползвали и диктаторът на Филипините Фердинанд Маркос, бахамският премиер Линден Пиндлинг и анголският вожд и приятел на СССР Жонаш Савимби.

Пол обаче не е бил съветник само на съмнителни политически типове, а и на плеяда американски политици. Той е бил консултант в президентските кампании на републиканците Джералд Форд, Роналд Рейгън, Джордж Буш старши и младши, Боб Дол и Джон Маккейн. През 1994 година е участвал в предизборната битка във Франция в щаба на Едуард Баладюр (загубил изборите) и както по-късно признава е "прибрал на ръка 200 000 долара", пише в Уикипедия. 

Манафорт е познат с прозвището Графа и живее в Ню Йорк в прочутия небостъргач "Тръпм тауър". Двамата с милиардера отдавна са близки, пише руската секция на Би Би Си, като добавя, че откакто е на работа при кандидат-президента Пол го нарича "шефе".

Разбира се, най-пиперливата част от биографията на Манафорт е периодът, в който съветва руското протеже и президент на Украйна Виктор Янукович. Той бил предложен на държавния глава от милиардера Ринат Ахметов, който също е използвал неговите услуги. По онова време повечето специалисти считали мисията на Пол да освежи имиджа на Янукович за невъзможна.

"Все едно да разкрасиш свиня", отбеляза в "Гардиън" дипломатът Дейвид Крамер, отговарящ навремето за Русия и Украйна в Държавния департамент на САЩ.

Но все пак до някаква степен Манафорт успял. Първо направил няколко рекламни клипа, в които Янукович се разхождал сред народа и бил приветстван. После накарал началника си да води кампанията си не само на руски, а и на родния си украински. Освен това го убедил да не говори "по посока на луната", а конкретно за проблемите на страната. След като Янукович спечелил изборите през 2004 година, американският лобист станал много близък с милиардерите Дмитрий Фирташ и приближения тогава до Кремъл олигарх Олег Дерипаска.

Твърди се, че за услугите си в подкрепа на Янукович адвокатът е прибрал хонорар от около 70 000 долара. Но за такава смешна сума той едва ли би се наел да стане президентски съветник в Украйна.

Сега всички в САЩ очакват промяна в стила на Тръмп, след като на кормилото застана Манафорт. Най-малкото милиардерът ще има нов исказ, продиктуван от адвоката, твърдят наблюдатели, които отлично познават работата на Пол. И може би точно това е разковничето, довело до смяната на Левандовски - смяна на агресивния тон на кандидата, възмутил милиони в САЩ и по света, с по-хрисими слова и омайващи обещания.