Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В изложба, наречена „Дарението“, министърът на културата Вежди Рашидов ще покаже сбирката от картини, които е заделил от личната си колекция за фонда на Националната галерия. Експозицията ще бъде показана в галерия „Средец” в сградата на Министерството на културата.

Рашидов дарява на Квадрат 500 над 35 творби българска и западноевропейска живопис и графика. На откриването във вторник вечерта министърът ще обяви още, че средствата от благотворителната му изложба с акварели, рисувани по време на лечението му в Германия, ще бъдат преведени на Клиниката по детска онкология при болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”. А Националната художествена академия ще получи в дар от него издания, посветени на изкуството, от личната му библиотека.

Всяка колекция има своята история – обяснява в прессъобщение министърът. – Аз, като силно емоционален човек на изкуството, не колекционирам, а откривам и събирам истории. Съдбата благосклонно ми отреди да имам малко, но добри приятели, голяма част от които са и големи артисти. Големи не само заради таланта си, но и заради това, че въпреки творческото съревнование между нас през годините, приятелството ни се запази. А какъв по-голям знак за приятелство, какъв по-добър спомен от една картина? Всички тези спомени аз пазя дълбоко в сърцето си…

Някои от тези мои приятели – творци, ме запалиха по западноевропейското изкуство от ХVII-ХIХ век. През годините съм си позволявал да купувам това, което ми хареса в антиквариати по света. Въпрос на късмет. Е, ако съм имал късметa да изпреваря някой експерт, така съм се сдобил с хубава картина. Но никой нищо няма да отнесе отвъд. Така са основани много големи музеи – от дарения. Това е капитал за държавата. Народ, който няма музеи, няма памет, няма къде да съхрани паметта си.

Иска ми се чрез тези, събирани грижливо и дълго през годините от мен истории, чрез това дарение, което правя на Националната галерия, да допринеса поне малко за това да се чувстваме по-достойни и по-горди българи – граждани на света, казва в изявление Рашидов.

"Площад Славейков"

Ключови думи

Коментари

Прекрасно е, че се е занимавал по изключение с нещо, от което разбира.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.