Дебютантът Мирослав Слабошпицки с филма си "Племе" (The Tribe) спечели Гран при в Кан в конкурса "Седмица на критиката", който се провежда в Кан паралелно с основния фестивал на Лазурния бряг. Това е първата награда за украински пълнометражен филм в Кан от 24 години насам.

Във филма на 39-годишния режисьор играят непрофесионални глухонеми актьори, а "Племе" определено беше един от най-тежките филми в Кан. В него става дума за тийнейджъри от киевски интернат за глухонеми, които се събират в група и започват да извършват дръзки престъпления. Режисьорът Мирослав Слабошпицки обаче подчерта, че филмът е по-скоро за любовта. Лентата се състои от над 20 немонтирани сцени, няма диалог, всичко е разказано предимно с езика на жестовете и то съвсем разбираемо. Заедно с това присъства и цялата симфония от звуци, която героите не чуват.

Присъстващата на церемонията изпълнителка на главната роля беларускиня Яна Новикова не можа да сдържи сълзите си. Младата глухоняма девойка от детство мечтаела да стане актриса, обясни пред RFI режисьорът Слабошпицки.

Освен Гран при филмът взе още две награди - на тв канала France 4 за "Откритие на фестивала", а организацията The Gan Foundation се зае с неговото разпространение.

Филмът му е номиниран и за наградата "Златна камера" за дебют от официалната програма. Церемонията по връчването на наградите ще се състои утре, 24 май.

За последно пълнометражен филм от Украйна взе награда в Кан през 1990 г. Тогава "Лебедово езеро. Зона" на Юрий Илиенко по сценарий на Сергей Параджанов получи приза на международната кинокритика ФИПРЕССИ. Покрай това Украйна на два пъти е вземала "Златна палма" в Кан, но за късометражни филми.