Няма вариант АБВ да подкрепи Бойко Борисов за президент. Това обяви пред журналисти лидерът на АБВ Георги Първанов след поредния форум, на които АБВ и присъдружни партии дискутираха какъв да бъде президентът. Този път с оглед на външната политика.

„Очевидно тук идеята на ГЕРБ е да хванат някого и да го покажат пред публиката, без дебати, без обиколки в страната. Имат си технология на избора, добре позната. Повторението на модела „Плевнелиев“ в новата ситуация би било фатално“, обяви Първанов. 

Лидерът на АБВ отново коментира темата "черноморска флотилия" като пак предложи да се търси вариант, в който НАТО и Русия да си подадат ръка. Преди дни той призова Борисов да се срещне с Путин.

"Защо трябва да има дрънкане на оръжието тук на Балканите, на Черно море, вместо да се намери вариант, да си подадат ръка НАТО и Русия , така както се очаква за една среща на най-високо равнище“, каза той и обясни, че европейската архитектура на сигурност е невъзможна без Русия.

След което се върна в историята и направи сравнение с Балканския пакт.

"На мен това много ми напомня една отречена в историята практика на формирането на така наречения Балкански пакт - политиката на оси и триъгълници на Балканите, която за мен е донесла много вреди на нашия регион", каза той.

Темата за общата черноморска флотилия не била съвсем нова, "по нея очевидно се водят разговори с участието на поне двама български министри, с участието на президента".

„Предложихме една обща декларация на българския парламент, с която консенсусно ние да одобрим, да дадем една рамка, един мандат на държавния глава, на делегацията, която ще представлява България на предстоящата среща на най-високо равнище на НАТО, защото мисля, че повече импровизации не трябва да има“, заяви Първанов. Той посочи, че с тази декларация ясно и категорично трябва да се заяви, че България не би допуснала нейната територия да бъде източник на враждебни действия по отношение на нашите съседи. 

От АБВ държат България да си извоюва правото на специфични отношения с Руската федерация, "които произтичат не само от историята, но които имат своята мотивация и в съвременното ни развитие на икономиката, духовната сфера и т. н. „Засега не виждам сигнал и в тази насока в българските политици, но обществото има такава нагласа“, анализира положението предишният президент. 

Не съществувал избор между Изтока и Запада, продължи с геополитиката Първанов. 

"Намирам за нелепо днес някой да се опитва да внушава, че на предстоящите избори, на предстоящия вот от есента на тази година изборът е между Изтока и Запада, между европейското и неевропейското във външната ни политика", каза той.

"Няма такъв избор. И го казвам от името на хората", обяви още лидерът на АБВ.

Това било изкуствено разделение и нова „тебеширена линия” в българското общество, която от АБВ не приемат. 

Първанов не пропусна и любимите си теми, свързани с енергетиката.

Губим темпове, а в енергийната дипломация загубата на темпове може да се окаже решаваща.  „По отношение на Белене ние коментирахме в последните дни, във връзка с неприятния факт на осъждането ни на решението на арбитражния съд, който предизвика необясним възторг от управляващите и което постави България в една нелепа ситуация. Ето това е разликата между нас и двете основни сили отляво и отдясно“, посочи той. „Тежки парламентарни разпри, за това кой е по-виновен, кой носи по-голямата отговорност да се случат тези неща“, коментира авторът на фразата за Големия шлем.

Според него трябвало да се приеме ядрена стратегия. „Ние нямаме намерение да приватизираме една такава инициатива. Един такъв документ трябва да бъде ширококонсенсусен. Пълно мълчание. Аз все пак си мисля, че не бива да губим темпо не само заради онези десетки милиони, които ще платим“, заяви лидерът на АБВ. „Сега като устроим интерконекторите трябва да си спомним, че онова количество газ с Азербейджан беше договорено на президентско ниво. Никой не си е мръднал пръста нещо да се случи“, заяви Първанов. По думите му, е необходим президент, който ще може да деблокира и усилията за постигане на диверсификация. „Не да се бием в гърдите, затова че сме открили компресорна станция. Това е крайно недостатъчно в условията, в които сме”, каза още той като без да го назовава се обърна към премиера Борисов, който преди дни откри комперсорна станция в Петрич.  

"България не трябва да бъде ястреб в региона. България не следва да се намесва и да заема страна между Турция и Русия и между Русия и Украйна", изказа се по най-актуалната външнополитическа тема и вече бившият социален министър и още по-бивш външен министър Ивайло Калфин.