От Камарата на частните съдебни зипълнители (ЧСИ) ще настояват за промени в законодателството, свързани с облекчаване на таксите при съдебно изпълнение. Председателят на камарата Георги Дичев даде пример със задължение към монополист примерно от 50 лв - но с ююриксконсултските 300-350 лв. и такса от още толкова, плюс държавните тарифи от около 50 лв., то може да достигне 800 лв., даде пример Дичев.

За нас таксата върху едно задължение от 50 лв. не е нормално да стане 800, а примерно 150 лв., каза Дичев на семинар на ЧСИ.

Според него хората масово не знаят, че събирачите на задължения не определят нито едно число от изредените и нямат възможност да ги намаляват. От камарата ще се срещнат и с омбудсмана Мая Манолова по въпроса.

Да има, колекторски фирми, които действат със заплахи - призна Дичев и обяви, че Камарата е проверила около 200 свои кантори и на 3 ще бъдат съставени актове. Има недобросъвестни кредитори, включително и колектори, които изкупуват огромен брой вземания...  Печелят на гърба на длъжника, дори и на добросъвестния. Хора, които са забравили да си платят сметката или нещо подобно, се ощетяват а кредиторът се обогатява за тяхна сметка. 

Той даде пример с Холандия, къдто има закон за ЧСИ, напълно обновен през 2001 г. и събираемостта по извънсъдебни отношения е 80-90 %.

Това отстранява всяка взможност за нерегламентирани и незаконни и мутренски изпълнения, допълни Дичев.

Максималното наказание, което законът предвижда за недобросъвстни ЧСИ е 5 г лишаване от права. Той када, че дори изостанали доскоро държави като Сърбия и Макдония имат огромен напредък в закондатлствто свързано с изпълнителните производства.

От гръцката камара пък обърнаха внимание на тромавото европейско закоондателство, което не позволява бързи и ефективни мерки срещу недобросъвестни длъжници. Георгиос Мицис от югозападната ни съседка заяви, че е често явление техни граждани да прехвърлят коли, имоти и други активи в България и така съдебното им преследване стига до "границата".

За годината има над 1 млн посещения на гръцки граждани в България - даде пример за интензивността на връзките Мицис. Също така за 2016 г. има 100 % ръст на изпълнителните дела у нас срещу техни граждани.