СИМОНА РУСЕВА

“Заявявам на президента: “Дипломата ти е фалшива.” И какво прави той? Дори не се обръща към съд.”

Това заявява Юсуф Халаджоглу, депутат в Меджлиса от Партията на националистическото движение, цитиран от “Шпигел”.
Той беше един от първите, които тази седмица повдигнаха въпроса за истинността на дипломата на Ердоган. 

Въпросът е защо турският президент не реагира, след като досега винаги се е обръщал към съд и за най-малката обида.
Депутатите от опозиционната, но парламентарно представена прокюрдска Народна демократична партия от дълго време настояваха турската Централна избирателна комисия да докаже, че Ердоган има диплома за висше образование, което е изискване по конституция. Най-сетне това сега е станало, но ефектът е обратен, а ударът по Ердоган е съкрушителен.

Дипломата му е издадена през 1981 г. от истанбулския университет ”Мармара”. Проблемът е, че висшето учебно заведение е основано година по-късно – през 1982 г. Не биха могли да бъдат истински и подписите на декана и ректора, които са встъпили в длъжност също през 1982 г.

Наред с това експерти графолози твърдят, че шрифтът от въпросната диплома на Ердоган по това време не е съществувал, въведен е години по-късно.

И как Ердоган да е бил редовен студент до дипломирането си през 1981 г., както излиза от дипломата, след като при избирането му за президент от Градски транспорт в Истанбул с гордост оповестиха на сайта си черно на бяло, че до 1981 г. Реджеп Тайип Ердоган е работил във фирмата на пълен работен ден?

Според турската конституция държавният глава трябва да е завършил висше образовение при минимум 4-годишно обучение и да е навършил 40 години.

Според опозицията в Меджлиса обаче след полагането на матура Ердоган е учил едва две години и то в религиозното полувисше учебно заведение “Имам-Хатип”. През 80-те години на миналия век е било забранено в турски университети да се приемат абсолвенти на религиозни учебни заведения. И да е искал Ердоган да следва, той не е имал такова право.

За липсата на университетска диплома потвъри наскоро в тв изявление и Абдюлатиф Сенер, един от съоснователите на управлаващата Партия на справедливостта и развитието. До 2007 г. Сенер беше вицепремиер в кабинета на Ердоган. Според него Ердоган е възнамерявал да се кандидатира за президент още през 2007 г. Опасявал се обаче, че няма да бъде допуснат до надпреварата, тъй като няма завършено висше образование. Поради тази причина се отказал да се кандидатира за държавен глава.
Какво става преди президентските избори през 2014 година? Ректор на университета  “Мармара” е Зафер Гюл, приятел на Ердоган и горещ привърженик на неговата Партия на справедливостта и развитието. Тогава Гюл се врече, че Ердоган е завършил университета. Успешно се е дипломирал във Факултета по икономически и административни науки.

Дебатът около дипломата на Ердоган ще е удар във въздуха, опасяват се наблюдатели. Централната избирателна комисия е оставила без последствия искания за експертиза. Дори парламентарно представената опозиционна Републиканска народна партия предложи да се промени конституцията и да отпадне изискването държавният глава да е висшист. Обосновката е доста странна – спекулациите около дипломата на Ердоган очерняли не само него, а хвърляли петно и върху президентската институция.

Турските медии се въздържат от публикации и коментари по темата, знайно защо. Социалните мрежи обаче загряха, след като Ердоган не реагира дори на обвиненията на депутата Халаджоглу.

Ердоган държи турската правосъдна система под контрол и е малко вероятно да се стигне до съдебно разследване по истинноста на дипломата му за висше образование. Факът, че президентът все още не е сезирал органите, е достатъчно красноречив – Ердоган явно няма висше образование – изискване по конституция за държавен глава.