Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази история започна в сряда вечерта и поприключи в четвъртък на обяд. В нея има всичко - и удобно „изтекли“ скандални заглавия, и удобно подаване на топката между медии и власт, и онзи добре познат свян на българските държавници да говорят открито и спокойно по въпросите на сигурността. В резултат от най-високо равнище прозвуча както потвърждение на принадлежността към НАТО, така и повторение на една от най-популярните пропагандни тези на Кремъл - че Западът планира да нападне Русия.

Историята започна от заглавие в сайта на един вестник: „Румъния ни иска в общ флот срещу Русия“, но премиерът Бойко Борисов отговорил „Не ми трябва война“. Рано на следващата сутрин на същото място се появи ново притеснително съобщение: „Турция спира споразумението за бежанците заради отказа ни от флот срещу Русия“. Така за една нощ четящата публика научи, че Турция притиска с бежанци България да нападне Русия, но премиерът засега удържа. Бойко Борисов доразви сюжета с размисли за това как не очаква Русия да нападне България и как щял да прати двама свои министри да воюват.

Срещу Русия?

Само няколко часа по-късно президентът на Румъния обясни, че не е предлагал обща флотилия, а съвместни учения в Черно море. Посолството на Турция информира, че не са прекратили едностранно споразумението за бежанците с ЕС, съответно и със София. Президентът, премиерът и военният министър на България обявиха на свой ред, че няма нищо извънредно и преповториха нещо отдавна известно - че страната участва в инициативи в сферата на сигурността единствено в рамките на НАТО и че няма да подкрепи предложения само на Румъния и Турция. И както след всеки подобен случай, за публиката остана облекчението, че всичко се е разминало. Без бежанска вълна и без война с Русия.

Скандалът бе сготвен по класическа рецепта на т.нар. хибридна война, макар че думата „война“ е крайно неподходяща за подобна нелепа случка. Добре информирани и анонимни източници са цитирани с гръмки новини - флотилия, срещу Русия, отпор от Борисов. Едно и също заглавие излиза в няколко сайта - и нищо подобно не се появява в много други. Няколко часа по-късно вече има развитие - бежанци, Турция, отмъщение. В същия сайт. И в двете заглавия присъства изразът „срещу Русия“. Малко по-късно премиерът е пресрещнат от репортери, а в първия въпрос флотилията вече се е превърнала във фронт, отново срещу Русия. И когато здравият разум очаква държавата да прекрати ескалацията на въображението, премиерът каза, „че исторически няма как България да бъде нападната от страна на Русия“. Без някой да го е питал дали очаква Русия да нападне България. А после премиерът започна да обрисува бъдещото военно положение: „Не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад“.

Защо отново?

Вероятно много хора се питат: планирано или спонтанно влезе премиерът в този сценарий? Верният отговор може и да е известен на тесен кръг хора, но резултатът го видяхме всички. Пореден случай, в който българското правителство изглежда несериозно. Само преди половин година България попадна в скандала „хотспот“, когато различните идеи какво всъщност означава този термин доведоха до поредна буря за един ден. Объркването, незнанието, някакви тайни знаци към трети лица винаги може да са фактори в подобни случки. Но има едно нещо, което ги обединява всеки път. Българските държавници все още са твърде свенливи, когато трябва да говорят на глас по въпросите на сигурността. По въпросите за потенциалните заплахи и рискове, за избора на България и за принадлежността ѝ към ЕС и НАТО. Тези теми са табу за премиера и управляващата партия. И затова българската публика чу за какво става дума чак след избухването на скандала.

Това поведение прави твърде лесни опитите за прокарване на разделение, за всяване на недоверие относно пътя на страната, както и за промяна на общественото мнение. Публикуването на дезинформация, препирането ѝ чрез такива въпроси към институции, както и използването на противоречащи си позиции на политици, са познати способи, които в последните години свикнахме да причисляваме към т.нар. хибридна война. Дори и някой да е замислил този скандал предварително, той няма право да си приписва заслугите, защото по-голямата част от работата бе свършена от българските политици.

Текстът е от Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

---

Бедров? Анализ? Изчезни бе, човек..., кой те чете пък теб. Пиши там КОЙ, оставки, Пеевски, олигарси и други алабализми. Тотално си пробит откъм авторитет.

...

Ти пък кой си и за какво се бориш? Голям умник се извъди.

Дара

Убедена бях, че такава пернишка простотия е само по силите на бившия съветник на Гоце. Кой така подстригва всички, та изглеждат като манистата в герданчето на Генчо Дайнов? Кой е, как мислите?

Турците ни извъртяха мръсен номер, а премиерът се осра по най-просташкия начин. Сега на кое да се изненадвам, на едното ли, на другото ли?

Фатмак

Глупостите продължават да се леят на кубици.

анонимен

Борисов се опасява,че без негово знание ще нападаме Русия.

Дара

Ако някой открие правописната грешка, печели синьо мънисто против уроки. Виртуално, де!

Комплоти праим секви. Пробайте последните: "Спрени евросредства", "срещу Русия", "арбитраж и плащания". Имам си пудели за сичко. Monica Welle

Георги

Борисов е достоен и отговорен премиер . Не мога да повярвам на късмета ни , че намери такъв като Плевнелиев !!! ​Наи-големият Български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля медиите които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!! Ненчев е категорично наи-успешният български военен министър защитаващ за първи път българския национален интерес !!!

Ъъ

Цункай ги от мен мекотело.Лизач като теб не сме имали никога на този пост.

анонимен

Борисов много умело съчетава различни минали недовършени с бъдещи несъвършени времена.

65

бъдещи незапочнати

Мдааа

Май е време за паметник на БУДА. Спасил България от война срещу Русия ! Това ли представлява "хибридната война"?? Каква дивотия. В какви дрехи ще го "скуптурират" ?:)

Роси

Погледни на Терминал3 карикатурата на Чавдар Николов, там е облечен като индианец...

Борисов само за едно не може да бъде упрекнат - за "бил съм се бил напил"! Познайте това какво време е!

По-точно е

Бил съм се бил напил и съм се бил бил.

Дара

Вижда се, че симпатизантите на ДСБ имат обедна почивка, ако вече не са в дълъг уикенд! Отдавна трябваше да кажа на Бойко Борисов, че народ който закусва не прави революции, а народ, който има обедна почивка живее в демокрация, но близост с властта хич не ми допада!

Ъъ

Две мишки и един павиан.

Леа К.

Иванчо, пишеш алабализми, че си ПРОЗАПАДЕН И ПРОТИВ ОМРАЗНИЯ БОЙКО, но ГАЗОВИК ти ПЛАЩА С РУСКИ ПАРИ! Много си слаб, не разбирам S.Dj. какво ще спечели от твоите драсканици.

Фибата

Дойче веле били казали, че България била отказала да се включи в учение на НАТО? Къде е Велко Палин да види, как го изпреварихте с 304 км/ч?!

edin

Адмирации към автора за това заглавие !

Роси

Е как да не кажа, че са малко журналистите като Бедров, които могат в няколко абзаца да синтезират цялата безпросветна каша на сегашното ни управление начело със Слънцето Борисов... Едно е научил добре банкянския мъдрец от тато - да се снишава, докато бурята отмине, но и забравил как свърши така снишения правешки простак - с увиснало чене, сякаш му бяха извадили кокала от устата... Поредна продажна просташка изцепка... Няма нормална успешна държава, която се е снишавала, мисля аз.

"Това поведение прави твърде лесни опитите за прокарване на разделение, за всяване на недоверие относно пътя на страната, както и за промяна на общественото мнение." - В този дух "динковизацията", "ГЕРБ срещу ГЕРБ", "войната" срещу българите в чужбина... Ех, Бедров, Бедров...

Дж.Остен

Когато се появят Радан, дойчевелевци, DIRници и емблематични депутати на руска военна служба, значи Борисов ги е наврял дето слънче не огрява. Ако се включат Бедров, Бивол, Слатински, "авторитетни" немски журналисти, капиталци, провалени бивши министри, Паси особено, както и двойно препечени експерти с по два външни и шест вътрешни джоба, значи всичко е на живот и смърт, както днес откровеничи Илияна Раева! Ако видите Румен Петков пребледнял и Георги Първанов зачервен на пресконференция, значи има надежда скоро да ни съмне! Как така се заблудихме, че са от различни цветове, а те толкова години на една секретна ведомост да се разписват?! Колко време се карахме дали може да се кърми на пейките в мола, а то ние тези хубавци си ги откърмихме на светло, на открито и даже доброволно!

Наблюдател

А Борисов се оцвъка. И един оцвъкан дирник не може да плаши никого. Само да осмърдява атмосферата. Факт!

Avatar

Роска трябва да е ялова синекоса реститутка, след като държи малкото останали млади хора в България да бъдат изтрепани, заедно с малоумните уруспии като нея, в някаква безсмислена война. Радикалните комунисти от ДСБ винаги са били агресивни. Агресията е най-разпознаваемото външно проявление на примитивизма. Може спокойно да се каже, че мутрите с джипове, пребиващи хора по пътищата, щото ги били засекли, са десебари със шофьорски книжки...

Наблюдател

А Борисов се оцвъка. Факт! Мутрите също се оцвъкват.

Качински също е натовец, най-големият! Какъвто само източните служби могат да създадат.

свидетел

А катаджиите дето прикриват нарушителите доедин са Гербаджии.

Alpheratz

Българските медии още не загряват каква буря идва от Америка и Британия и как дипломите, които са учили със стипендиите на Шорош, ще ги наредят до дипломите от АОНСУ.

Проруският "Сега" поне подкрепи интригите си по адрес на НАТО с ретроспекция на изказвания. Какво свърши "Клуб Z"? Препубликува импресията на Иван Бедров.

Роси

Ето едно доказателство за безумните приказки на Борисов - аватарчето е убедено, че започваме война с Русия... Драги ми аватарино, ако рашите си позволят да направят нещо на България, и децата ми, и аз, ще се бием, да знаеш...

ъъ

Абе овцо ти първа ще разтвориш крака пред руснаците.Миндил продажен

хуйло

Да си член на НАТО не е превилегия, а задължение.

Някой знае ли колко плаща Дойче Веле? Като гледам напоследък,само 2-3 български журналисти пишат там, и все едно и също.

трз

Фатмака е по плащанията,питай него.

Avatar

Росице, ти требе да си 'ептен малоумна, мойто дете! Твърдиш, че Борисов се снишавал, което според теб е лошо. Аз твърдя, че просто не се прави на по-велик, отколкото е - оставил е тази роля на вашия малоумник Пърдан и той отлично я уплътнява. Да се перчиш пред Русия или пред когото и да било, при положение, че имаш два руски самолета и няколкостотин танка, които ще станат на салата още при първия евентуален въздушен удар, е проява на селски бабаитлък, срещу който точно вие твърдите, че се борите. Изобщо, вашата шизофрения е толкова ескалирала, че надали и сами знаете кои сте и за какво се борите. Май сте срещу всички и обичате само себе си. Само гледайте да не си посегнете, че резилът ще е още по-голям...

Наблюдател

А Борисов се оцвъка.Факт!

личен състав

По добре питай Моника. Тя е дарител, спонсор, благодетел и надзорник!

А катаджиите дето прикриват нарушителите до един са Гербаджии, назначавани в МВР още през 1996 г. за големите 20 заплати!

Avatar

Ми той ГЕРБ е създаден през 2006-та бе, овньо!

анонимен

Аватарчо,дете глупаво и ти ли дрънкаш оръжие?Ти ли забрави числеността на другите армии в Европа и въоръжението им.Ти ли не знаеш,че и САЩ са в НАТО?Да се фукаш с руско оръжие не е геройство.

възмутен.

Овцо,по-добре напиши кога е създадена БКП не ГЕРБ.

Югозомби

Автосугестията на Иван Бедров продължава.

Наблюдател

А Борисов се оцвъка. Факт!

Обаче,продължаваш да го четеш...задълбочено!

анонимен

Неребезомбито продължава да се прави на Титовист

таран

Откакто го изгониха от сайтовете на capital.bg,се е кротнала хлевоустата маря!

Дара

Не ви се получи нещо Лондон 2, а?

denim58

Много точен анализ за това,как действа дезинформацията...а тя започна с публикацията в 24часа.Всички се хванаха, начело с Президент,Премиер и военен Министър, като изпаднаха в обяснителен режим.Чак за военни действия се заговори...Мани,мани, как някои "медии" си играят на счупен телефон...

Фибата

Можем да кажем, че вчера имаше антитерористично учение срещу медии-лимонки!

ozzy

За сведение на ГЕРБаджийските имзмекари драскащи тука, Иван Бедров е прав на 100%, не, на 300%.

Хибридна будка с п

Научат една нова дума журналята на Дойче веле и само с нея мажат, докато загуби смисъл. Помните ли оная статия на Оруел за думите-куршуми? Е, "хибридна война" е именно такава дума-куршум на пропагандната машина на ДВ, а бедровчето, като воин не спира да я стреля. По всички посоки и без никаква нужда или смисъл.

Наблюдател

А Борисов се оцвъка!

Avatar

Да напомним на костомолските отрепки отдолЕ нЕкои ФАКТИ, а не махленски попръднувания като техните. Повече от десет години "автентичните" се плюМчеха по микрофоните да ни обясняват колко лош е "големият шлем" на Гоцю сирищника, без да си мръднат пръста да направят нещо против него; обясняваха ни колко били лоши руските монополи, а именно те продаваха на руснаци най-голямата ни рафинерия и удобно унищожиха всички нейни конкуренти - Плама, Приста ойл и каквато друга конкуренция имаше. Още в първия си мандат Борисов направи на пух и прах грижливо градените мошенически схеми на червено синята мъгла и ето КОНКРЕТНИТЕ ФАКТИ и ДЕЙСТВИЯ (а не лигавото плюнчене пред микрофоните на лиляводжукестия крадец, Пърданчо, Малтинчо, Гроздю джуката и други "автентични герои"): 1. Премахна газовите посредници; 2. Постигна за първи път в историята ни 21% намаление на цената на руския газ. 3. Спря проекта Бургас-Александропулус; 4. Започна проверки и наложи монтирането на контролни уреди в Лукойл; 5. Спря проекта АЕЦ "Белене"; 6. Започна проучвания за добив на шистов газ, спрени с протести на "зелените" отрепки - едно от терористичните крила на драгалевското БКП; 7. Даде на концесия блоковете в Черно море на големите ЗАПАДНИ нефтодобивни компании. Сигурно съм пропуснал нещо, но и това е повече от достатъчно, за да се види кой реално се бори за енергийна независимост и реално се изправя срещу руските интереси и кой само си прави евтин ПР пред изчезващите си безмозъчни фенове. Нъл тъй, пърданофилчета малоумни?

ozzy

ddemi 6/18/2016, 4:30:50 PM...Всисната манджа си, Аватаре... 20% по-евтина газ; Костов беше договорил два пъти !!! по-евтина газ, капиш? Дойде дългия инкасатор, унищожи договора от времето на Костов и подписа с руснаците за два пъти !!! по-скъпа газ. А сега твоят кумир я свали на 1,6 пъти по-скъпа от цената при Костов. Проектът Бургас-Александропулис продължава да гълта милиони - толкова добре е спрян. Контролни уреди в Лукойл до ден днешен не са инсталирани; или поне не отчитат нищо. Борисов не спря проекта Белене, комунистите го спряха, защото трябваше и да крадат, на не им останаха за АЕЦ. Борисов не започна добив на шистов газ, а спря Шеврон от проучване дали има шистов газ. Тогава американският президент го запита чрез медиите: Сигурен ли сте, че искате да изгоните Шеврон от България? Проучването за газ в Черно море става без български инвестиции, така че утре като започнат да добиват газ ще ни го продават по пазарни цени, които имат за цел да си избият инвестициите. Защо Борисов не допусна участие и на държавата в тези инвестиции?"...ТОВА ТЪПАКО СТОЯНЕ ПРОЧЕТЕ ЛИ ГО???

Петър

Борисов спря Белене, след като даде повече пари от тройната ламя за него. Помни ли ти пилешкия мозък, изказването на Борисов, че ако не построим Белене, тока щял да поскъпне 16-пъти?

Историята на един комплот: "България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море, който да неутрализира Русия." /15.06.2016 22:00 24 часа/ Запомнете Украйна. Тя не е член на НАТО и е в студен военен конфликт с Русия. Военна активност с Украйна не може да бъде активност на НАТО и е вземане на страна в конфликта Украйна-Русия. На следващия ден сутринта журналисти нападат ББ за разяснения. ББ говори точно срещу идеята за общи военни активности с Украйна. НО ТОВА ГО НЯМА ЯВНО ЗАПИСАНО в медийните публикации: "Борисов: Искам в Черно море платноходи и яхти, а не фрегати" /16.06.2016 11:06 24 часа/, "Борисов, Турция, Русия и една флотилия в Черно море (ПЪЛЕН ТЕКСТ)". Медийният балон е раздут, провокацията Украйна изчезва от писаниците. Чак след това Плевнелиев, Борисов и Ненчев дават обща пресконференция, а журналистите допълнително надуват балона за отношението на ББ към, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, НАТО, а не към военно сътрудничество с Украйна. В този си вид медийната партенка емигрира зад граница: "Bulgaria says will not join any NATO Black Sea fleet after Russian warning" /Thu Jun 16, 2016 9:15am, Reuters/. А след това ни я внасят като истина от първа инстанция: "Ройтерс: България се поддаде на руския натиск" /17 юни 2016 в 15:40, Офнюз/ - "Като поддаване на руския натиск определя Ройтерс думите на министър-председателя Бойко Борисов, че България не трябва да се присъединява към военна флотилия в Черно море заедно с Румъния и Турция." - Обърнете внимание отново на ОТСЪСТВИЕТО НА Украйна!

Тази история започна доста преди сряда вечерта, Бедров. Твоят Клуб Зет от април т.г.: "По време на визитата на президента на България в Киев и днес, в хода на нашите преговори, ние обсъдихме въпроса за възможността да се създаде украинско-румънско-българска бригада по подобие на украинско-полско литовската бригада. Имаме много позитивен опит в прилагането на такова съглашение и съм уверен, че подобни стъпки ще укрепят и безопасноста, и доверието както в региона, така и в цяла Европа", подчертал Порошенко. Друга тема, която президентът на Украйна е обсъждал с румънския си колега, е възможността черноморска флотилия под командването на НАТО да помогне за безопасността в Черно море.

ГОЛЯМАТА БАЗУКА

Нещо не си в час или просто не можеш да четеш. Това е сухопътен батальон - там ще пратим до 400 войници в Румъния. Или сухопътен и флотилия вече е едно и също :)

Георги

На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проруска пропаганда от всички медии . Има цели медии , които открито застават на руски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е чрез ДНК тестове , че ние не сме славяни или тюрки , а сме един народ със северна гърция и северна италия и разбира се македония . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме предатели спрямо русия . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от русия завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!

Тримата глупаци които не подават оставки

Оставка бре малоумници, единия не може, другия не иска, третия не знае изобщо къде е.

Слава на Русия

Баджаков,беше ли на гей-парада?Пиши там за разни лесбоси,трансмазнини и хомесекшуъл,че Путин вземе да пусне 200 хулигани от Евро2016,та цялата европасмина ще се разбяга.Като ви гледам колко сте ,,бойни'' всички толерасти,чак Русия сама ще се предаде.Не ви стигат 500г. изнасилвания,мъчения,гаври и хиляди данъци за съжителство,ами сте неблагодарни и плоски предатели.Слагайте по един шалвар и за жените ви бурки и отидете на майната си!

Петър

Преди 150г. такива като тебе са носили фесове с гордост. Винаги сте били предатели.

червенкретен

обичаме русия ама все си купуваме долари и евро и децата на запад изпращаме

Атлантик

Този път Борисов бе на върха на руската хибридна атака срещу България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.