Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов заяви, че компанията обмисля продажба на заводите си в Италия, Румъния, България и Холандия. Новината идва от интервю на най-висшия мениджър в групата за руската медия РБК.

У нас компанията произвежда горива в бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим".

Според Алекперов активите могат да бъдат продадени както на части, накуп или да бъдат апортирани в нова компания, в която да бъде привлечен външен инвеститор.

"Това не са активи, които към днешна дата да са ни стратегически. През последните години ние се концентрираме основно върху геоложки проучвания и разработка на нефтени и газови находища. Това може да ни подтикне към кардинално решение за съдбата на европейските ни активи в бъдеще", обяснява Алекперов.

Той е категоричен, че вариантите са три - продажба по отделно, заедно или спин-оф сделка.

"Можем да предложим на акционерите ни да направим нова компания, която да се търгува на борсата. Това вече го направиха много от големите производители на нефт", добавя Алекперов в интервюто.

Четирите рафинерии, които визира шефът на "Лукойл", всъщност са единствените активи на руския петролен гигант в страни от Европейския съюз.

Ключови думи

Коментари

Фатмак

Рашките ще се изнесат, България ще си остане все така бедна, а доносниците все така ще си пишат как Путин е виновен.

Старшина артелчик

Рашките ще се изнесат, а Фатмака ще мечтае да се върнат.

THE REFORMIST

България ще пребъде и без Русия. Основен търговски партньор на България са страните от ЕС, културно ние сме европейци, от средиземноморски тип. Нямаме общо с монголо-татарите от Московията. Основен донор на публичните финанси, но и на частния сектор у нас, е отново ЕС. Русия нямам какво да ни предложи. Ако тя беше водещата сила в света и модел, в който всички благоденстват, то щеше да има смисъл да им подръжаваме. Но те не са нищо от това.

Полша успя да се оттърве трайно от прегръдката на матушката ти РуSSия, и къде са поляците като икономика сега? И къде е България спинкаща и все още в обятията на РуSSия, обвиняваща вргаовете и на РуSSия че те са виновните че малкото дръгливо мече е гладно. Като ще продават руснаците активите на компаниите си, ами нека да си и приберат агентурата при себе си.

Боеко и компанията ГЕРБ правят ли си изводите?

Денги нет

"През последните години ние се концентрираме основно върху геоложки проучвания и разработка на нефтени и газови находища." Явно и технологии нет.

,

Добре ли е преведено на български? - "Продаваме работещи рафинерии, за да се концентрираме върху геоложки проучвания" ???

.

Добре е преведено, ти не четеш внимателно, явно геоложките проучвания не са от вчера и явно са намерили смисъл в тях!

След изнасянето /или опита/ на активите на КТБ изобщо не се учудвам.

Bambam

Взехте достатъчно, не без подкрепата на алчни български душици.

Боре

А пеевски съгласил ли се е да ... купува?

Фатмак

Пеевски да не е луд да купува рафинерия за руски нефт, който свършва? Ще я купи държавата със заем, който ще го плащат внуците на твойте внуци.

Слава Богу!!!

и тогава вече има смисъл нефтопровод Александруполис - Бургас, на терминала в Александруполис се разтоварва арабския или иранския петрол и се захранва рафинерията. Проливите и Турция са шунтирани. Руски петрол? Няма нужда или малко, само за аромат на петролния харман/микс.

Фатмак

Хаха, стратег.

СЛАВА БОГУ !!!

ВЪН РУСКИ СВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ РУСКИ БАНДЮГИ ! ВЪН !

vit71

Идеята е добра, но има един важен проблем и той е, че нашата рафинерия е проектирана да работи с руски нефт, който има определено съдържание на сяра и не става проесто ей така да си смени доставчика на суровина!

edin

Ако това е вярно ,то това ще бъде най-добрата новина за България за последните 25 години !

THE REFORMIST

България трябва незабавно да започне да насърчава руската страна за това си решение, а в същото време на европейските бизнес форуми и политически форуми да търси инвеститор, който да вложи европейски капитал и да придобие активите. Можем да предложим преференциални условия, ако капиталът произхожда от ЕС и преди това не води началото си от Русия, нито е собственост на лица, физически и юридически, близки до режима на Путин и готови да накърнят курса на България към окончателно и безвъзвратно излизане от руската сфера на влияние. Сега съотношението беше 75% ЕС срещу 25% Русия. Трябва да стане 95% ЕС срещу 5% Русия.

Стоян

Ерата на петрола изтича. Новината идва ден след като Toyota обяви старт на производство на Mirai - седан с водородна горивна клетка и разход от 15 лв. на 1000 километра. Също вчера бе обявен сериен Mercedes GLC вероятно със съпоставим разход, който ще тръгне по пътищата през следващата година. Много скоро останалите производители ще отговорят с още по-достъпни модели. Днес немски министър обяви, че има план до 2030 г, по пътищата в Германия да не остане нито един автомобил на бензин или дизел. Ако това се превърне в обща политика на ЕС мощностите на Лукойл ще се превърнат в скрап. Държавите, производителки на петрол ще баталясат една по една ако не пренасочат витлата на икономиките си в друга посока. С това ще секнат и приходите на Ислямска държава, чиито спонсори припечелват основно от петролни сделки. Едва ли някой ще плати милиарди за загиващият бизнес на Лукойл, но нека опитат.

Подозираме, че дописник "Стоян" в младите си години е чел редовно списание "Космос" и така достъпните тогава научно-фантастични книжки. Славно време беше, но не бива да се бърка със суровата действителност. Още дълго ще позлатяваме Лукойлския Золотой Валя. И още - германците може да си имат планове, те в повечето случаи ги изпълняват, но в България никой и не говори за такива планове.

8

Кремъл никога няма да се откаже толкова лесно от такъв мощен лост за влияние в България.

Да, по едно време се появи списък на съветски държавни имоти за продажба и вътре се мъдреше базата "Камчия". Още на следващия ден, обаче, "Камчия" спешно беше извадена от списъка и повече ни "тю-тю"!

д-р Петроff

"кардинално решение" значи главно решение или важно решение. Обикновено се употребява в смисъл на радикално.Между двете думи няма нищо общо.

даката

разбрали са,че сега ако не продадат на половин цена,след 10 години ще се молят да се отърват като го режат за скрап.отделно,лукойл е във фактически фалит и се разпродава на части.същото е положението на аерофлот.на там върви и газпром и цялата им държава.

Смехурко

А какво става със златната акция на държавата? Ние нямаме ли думата какво и как да става? Или пак ще защитаваме руския интерес?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.