Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отказът на българското правителство да се присъедини към създаването на т.нар. „общ черноморски флот на НАТО”, макар и формулиран по проблемен начин, трябва да се разглежда в реалния контекст на предизвикателствата пред сигурността в Черно море и възможностите на Североатлантическия съюз да отговори на тези предизвикателства.

Обединението на ВМС на Румъния, България, Украйна и Турция няма да създаде „флот на НАТО”, а по същество ще бъде политическо присъединяване на първите три страни към ВМС на Турция. България тепърва смята да закупи два кораба, състоянието на ВМС на Румъния и Украйна не е драматично по-добро от това на България.

РАДАН КЪНЕВ: ЛИПСА НА ВСЯКАКВА СТРАТЕГИЧЕСКА МИСЪЛ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС

ХРИСТО ИВАНОВ: НЕ С РАКЕТИ И ТАНКОВЕ, ДОСТАТЪЧЕН Е И ГАСТРОЛ НА ИМПЕРСКИЯ БАЛЕТ

Турция в продължение на 90-те години на миналия век и първото десетилетие на настоящия имаше функционална хегемония върху ВМС в Черно море. Окупацията на Крим от Русия и модернизацията на руския черноморски флот обърна съотношението на силите и сега Русия има стратегическата инициатива. Русия и Турция са в конфликт – по повод на Сирия. Този конфликт е извън мисията и задачите на НАТО.

Ако НАТО трябва да изгради истински противовес на руската хегемония в Черно море, това може да стане само чрез сериозно присъствие на ВМС на големите партньори в Алианса и преди всичко – на САЩ. Това присъствие е възможно по два начина. Първо, чрез непрекъсната ротация на военноморски съдове за срок от три седмици – колкото е ограничението на Конвенцията от Монтрьо за Черно море (подписана през 1936 г.) Втората възможност е ревизия на Монтрьо и допуск на силите на НАТО в Черно море по модела на Средиземно и Балтийско море. Тази ревизия е в ръцете на Турция – Анкара държи категорично вето върху ревизията на Монтрьо в новите условия и по този начин пази своята хегемония върху черноморския басейн – хегемония, която понастоящем успешно се оспорва от Москва.

Без ревизия на Монтрьо присъствието на НАТО в Черно море си остава скъпа операция, която може да се осъществява само чрез непрекъсната ротация на военноморски съдове на страните членки на Алианса. На този фон предложението на румънската страна за „общ черноморски флот” придобива изключително пропаганден характер. И сега функционират програмите за сътрудничество между ВМС на черноморските страни Black Sea Force и Black Sea Harmony. И двете са създадени по инициатива на Турция и по изрично настояване на Турция в тях участват всички черноморски страни – включително Русия.

Да, Русия – по изрично настояване на Турция. Black Sea Harmony беше създадена от Турция в отговор на предложението анти-терористичната операция на НАТО в Средиземно море Active Endeavor да се разпространи и върху Черно море. Анкара категорично отказа.

Сега, когато между Москва и Анкара припламнаха опасни искри по повод на амбициите им в Сирия и региона на Близкия изток, Турция се сети за „чисто НАТО-вски формат” на „черноморски сили” заедно с Румъния, България и Украйна. Това е нов формат на стара амбиция – турска ВМС хегемония в Черно море. Не мога да се сетя какво би спечелила Румъния от подобен формат, но България няма да спечели нищо. Като страна членка на НАТО България би спечелила от нормален достъп на Алианса до акваторията на Черно море – нещо, което Турция блокира с аргументите на конвенцията от Монтрьо. България е суверенна държава и нашата сигурност е функция на българския национален интерес, а не на амбициите за турска черноморска хегемония.

При мои срещи с колеги-анализатори от Турция непрекъснато се поставя въпроса за това защо в България има военни бази за съвместно използване със САЩ. Турция сериозно разглежда себе си като страна, която има легитимното право да упражнява хегемония върху нашия регион – военноморска, военна, културна, политическа… Какво съвпадение – Русия има същото самочувствие – само че на квадрат. Затова българската национална сигурност е пряка функция от ефективното сътрудничество на нашата държава с партньорите от НАТО.

България трябва категорично да дава своя принос в общата отбрана на НАТО – особено в региона, към който принадлежим. Форматът за това сътрудничество, който подхожда на българския национален интерес е многостранното партньорство с всички страни-членки на Алианса, което е резултат от приетите с консенсус политики по сигурността. Пропагандни фойерверки, прикриващи амбициите на хегемонистичен национализъм, ползващи легитимацията на НАТО, не са част от това партньорство.

Но реакциите на българското правителство от вчера по повод на новия „черноморски флот” бяха неадекватни, емоционални и уязвими. „Не искам война” не е аргумент, когато трезво оценяваш предизвикателствата пред собствената си сигурност. Никой нормален човек не иска война (има обаче много не-нормални), поради което оценката за риска от война и адекватните мерки за минимизиране на този риск са в основата на всяко успешно управление на сигурността.

Коментарът е публикуван в блога на Огнян Минчев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z. Оригиналното заглавие е "България, НАТО, Черно море".

Ключови думи

Коментари

Фатмак

Асистентът по "нАучен комунизъм" веднага е застанал на Бойковата барикада, браво. Оправно момче е, знае кой дава хлебеца.

Alpheratz

Ако спрем банковите преводи от Турция към България, както сме ги спрели от Русия, половината от демократичната общественост ще замълчи оглушително.

"реакциите на българското правителство от вчера по повод на новия „черноморски флот” бяха неадекватни, емоционални и уязвими. „Не искам война” не е аргумент, когато трезво оценяваш предизвикателствата пред собствената си сигурност."

Турция ни разглежда нас като "временно само отцепила се турска територия" и някой ден, скоро при това, ще си ни поиска отново. Та, речта ми е: кючек играете ли?

...

А, дано опитат, по-бързо само. Това е най-прекия път да влезем в спасителната руска геополитическа орбита.

Временно, временно-вече 138 години.

Фатмак

Играем, по натовски.

Минчев на амбразурата да пише сметката на Турция.

Вярна позиция! Също както оттеглянето на подписа от Манифеста.

ох

тотално неразбиране по темата! нищо общо не се създава! говорим за флотилия, многонационална, което ама въобще не е общ флот!!! формирование за учение и подготовка и най вече за демонстрация на съюзническа решимост и солидарност... само че ние май сме повече съюзници на русия, отколкото на останалите членки на НАТО... четете преди да се изказвате по специфични теми, аман от разбирачи по принцип...

Опитай се да прочетеш целия текст.

хо

Така де, писна ни от разбирачи, затова, мий си кракта, зъбите и ушите по-често и по- малко драпай по клавиатурата!

Развеселен

хубав текст на Минчев!

ББ: "Премиерът и президентът на Румъния повдигнаха темата за флотилия."

Оги Будала

Romania's Defence Minister Mihnea Motoc on Tuesday took the opportunity to present his Italian counterpart Roberta Pinotti the initiatives of establishing an advanced presence of NATO in the Black Sea region and in Romania, asking Italy's support to include these initiatives in the package of decisions to be taken at the Allied Summit in Warsaw, in July.

може би

печалбата ще дойде , когато ватниците нахлуят за трети път в България, считано от 1916 година/??????

Чакаме отговора на клекналия Дайнов.

Новият

Нова пускам като мое мнение чат пат по темата: На публиката (ние) трябва да е ясно, че най-голям интерес по темата за гласуването в чужбина има Турция и чрез нейната пета колона у нас ДПС, ДОСТ, Народна партия „Свобода и Достойнство“, техните духовници и т.н. с парите от турската държава и вещата намеса на режисьорите (специалните им служби) внасят объркване и налагат интереса си!!! За съжаление много нашенци не разбират дълбочината на проблема и са захапали стръвта!!! Но наивността не е оправдание за никого! Не е тайна за никого, че Русия иска да си върне влиянието в бившите соц. страни, а Турция бившите територии от Османската империя!!! Срещу нас се води хибридна война и от Русия и от Турция!!! България пак попадна против желанието си между чука (Русия) и наковалнята (Турция)! Но сега поне имаме шанс да не пострадаме, тъй като сме в защитната капсула на ЕС и НАТО! Пропука ли се защитната капсула, спукана ни е работата! Извод: да пазим и заздравяваме защитната си обвивка ЕС и НАТО!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.