Преди два дни щабът на Доналд Тръмп обяви, че отнема акредитациите на екипа на „Вашингтон пост“ за отразяване на неговата кампания. Кандидат-президентът оправда действието си с лъжливото и непочтено отразяване“ от страна на вестника. По този повод журналистката Александра Петри изготви ироничен наръчник за журналисти: как да отразяваме правилно Доналд Тръмп. Съветите на Петри са подходящи не само за кампанията в САЩ, но могат да бъдат полезни и за репортерите на много други места по света, включително и България. Затова ви предлагаме превод на наръчника на „Вашингтон пост“.

Стълбовете при отразяването на Тръмп:

1. Доналд Тръмп никога не греши.

Доналд Тръмп е непогрешим – точно като папата, но с малко повече груба и харизматична сексуалност. Ако Доналд Тръмп не се окаже прав в някой случай, поради свои думи, действия или пък комбинация от двете, историята трябва да се пренапише, за да не излиза, че той е сбъркал. Добро начало за безпристрастно и добросъвестно отразяване е това безпристрастно и добросъвестно отразяване да показва Доналд Тръмп като лъчезарен, златен бог, мразен от мъжете и обичан от жените. Пристрастното и недобросъвестно отразяване не показва Доналд Тръмп по този начин.

2. Стилът е толкова важен, колкото и съдържанието.

Добър текст за Доналд Тръмп съдържа поне една от следните думи: „огромен“, „велик“, „мъжествен“, „страхотен“, „невероятен“, „фантастичен“, „забележителен“, „грамаден“, „могъщ“, „незаобиколим“, „авторитетен“, „висок“, „поглъщащ“. В идеалния случай тази дума трябва да е в заглавието.

Лош текст за Доналд Тръмп включва думите или фразите „недорасъл“, „опасен“, „фашистки“, „коктейлна скарида с перука“, „люспа от мъртва кожа и хипербола“, „пръдня“, „какво се получава, ако случайно забравиш Гай Фиери (американски готвач, телевизионна звезда – б.р.) в микровълновата“.

3. Противоречи ли си Доналд Тръмп?

Много добре: той си противоречи. Доналд Тръмп е огромен. Доналд Тръмп е многоброен.

4. Кой от нас не е бил в позиция да има намерение да каже нещо мъдро и премерено, а от устата му да излезе пръдня?

Това трябва да го знаете, за да може най-често да вземате предвид какво Доналд Тръмп е трябвало да каже, а не какво всъщност е казал. (Великият историк Тукидид е правел точно така, което обяснява защо речта на погребението на Перикъл е толкова сладка).

5. Не забравяйте транзитивните способности на Доналд Тръмп:

когато Тръмп обича нещо, нещото също го обича. Доналд Тръмп обича жените. Следователно, жените обичат Доналд Тръмп. Доналд Тръмп обича латиносите. Следователно, латиносите обичат Доналд Тръмп. А проучвания, които прикриват тези истини, не трябва да бъдат взимани насериозно.

6. Косата на Доналд Тръмп е истинска.

Добре де, не е. „Истинска“ е много меко казано. Косата на Доналд Тръмп е факт, който е отвъд реалното и нереалното, който не е за доказване, а само за възхищение. Така както триединната природа на Бог или самодостатъчната красота и изящество на всяка една сграда на Доналд Тръмп.

7. Две думи: ГОЛЕМИ РЪЦЕ.

8. Фактите срещу Доналд Тръмп

често са преднамерени и трябва да се използват пестеливо, ако изобщо се използват. Мислете за тях като за гарнитура, а не като за предястие.

9. Думата на Доналд Тръмп е достатъчна.

Проверката на фактите в най-добрия случай е нетактична, а в най-лошия – предателство. Какво всъщност е факт? Доналд Тръмп разпръсква истина, която е по-голяма от фактите. Доналд Тръмп ви обича. Вие обичате Доналд Тръмп.

10. Доналд Тръмп вярва, че критиката е здравословна.

Или както Ноел Кауърд бе казал, Доналд Тръмп може да приеме всяка критика, стига тя да е абсолютна хвалба.

И някои често задавани въпроси за Честно отразяване на Тръмп:

Въпрос: Мога ли да публикувам едно към едно какво е казал Тръмп?

Отговор: Не. Това е много подло и лошо. Това, което е казал Доналд Тръмп, е безспорно добро и правилно. Но понякога, ако просто го напишеш и го покажеш на хората, те няма да го приемат по същия начин. Затова, цитирането трябва да се избягва.

***

В: Какво означава безпристрастен въпрос?

О: Пример за безпристрастен въпрос е „Доналд Тръмп, защо сте толкова добър в бизнеса?“ Пример за пристрастен или коварен въпрос е „Защо Линкълн е успял?“

***

В: Мога ли да опиша какво е направил някой на митинг на Доналд Тръмп?

О: Да, ако този някой е Доналд Тръмп и ако това, което той е направил, е да бъде „страхотен без прекъсване“.

***

В: Какво да направя, ако Доналд Тръмп не ми отговори на въпроса?

О: Не е вярно. Доналд Тръмп ви е отговорил. Въпросът ви не е бил коректен. Не е трудно, просто мислете за това като за тв шоуто Jeopardy! (в което първо се дават отговорите, а състезателите трябва да отгатнат въпроса – б.р.).

***

В: В изявлението от щаба на Доналд Тръмп, с което бе обявено отнемането на акредитациите на „Вашингтон пост“, се казваше: „Г-н Тръмп няма против лошите публикации, но те трябва да са добросъвестни“. Какво е лоша, но добросъвестна публикация, срещу която г-н Тръмп не би имал нищо против?

О: Публикация за Хилъри Клинтън.