Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще има на разположение 2 месеца, за да издаде наредба за правилата за извършване на лична охрана от частни гардове. Такава промяна в Закона за частната охранителна дейност, предложена от депутати от ГЕРБ, прие парламентът. 

В текста на законопроекта обаче няма никакви насоки какво може да се регламентира с новата наредба. Избраници от БСП настояха в закона изрично да се запише, че МВР ще може да регламентира само реда и условията, при които се уведомява министерството при поета лична охрана, начинът на партньорство между гардове и служители на реда и начина на издаване на предписания към частните охранителни фирми. Идеята на социалистите обаче не бе приета.

До поправката на законопроекта се стига, защото в момента няма регламент за движение на частни кортежи от автомобили, правила за защита на човек с наета частна охрана и др., стана ясно от мотивите, прозвучали в залата. Самият проект бе внесен, след като през февруари частни гардове от автомобилен кортеж пребиха шофьор на Околовръстния път на София. След инцидента от МВР и прокуратурата обявиха, че ще направят невъзможно извършването на охранителни дейности без лиценз.

Докато депутатите гласуваха днес общия текст, още не е ясно какво става с изцяло новия проект на Закон за частната охранителна дейност, предложен от правителството. Документът бе обявен за обществено обсъждане, а срокът за становища приключи на 5 май.

От браншовите организации на охранителните фирми обаче са категорично против текстовете. В официално становище се казва, че категорично не приемат идеите на управляващите. Според мотивите им реално никой не е направил допитване до засегнатите - тоест охранителните фирми, няма задължителна оценка на въздействието на новите текстове, виждат и текстове за намеса на държавата в частния сектор. От там припомнят на управляващите да се допитат за мнение до  бранша, тъй като регистрираните охранителни фирми у нас са между 800 и 1000.