На 8 юни 2016 г. в италианския град Челле ди Булгериа (в превод - българските килии) кметът на града и посланикът на България в Италия Марин Райков ще открият паметник на българския хан Алцек, съобщи пресслужбата на Националния исторически музей. 

Оттам припомнят, че хан Алцек е един от синовете на хан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, който му позволява да се смята за федерат.

Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират. 

"Странното име на градчето идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български.  Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно – Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми", се уточнява в съобщението, подписано от шефа на НИМ Божидар Димитров.