Македонската управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ стана обект на подигравки заради поредица картини, на които лидерите ѝ са изобразени в добре познатия съветски стил на социалистическия реализъм.

Според македонската Нова тв партията се готви да украси с тези безценни произведения новата си централа в центъра на Скопия.

Една от картините изобразява лидера Никола Груевски, доскоро премиер на съседната ни страна, по време на предизборна кампания, придружен от съпругата си Боркица, заобиколен от партийни другари и министри, разказва "Balkaninsight".

На друга той произнася реч пред надпис с послание "Македония има сила", край него му ръкопляскат привърженици, които явно празнуват партийна победа.

Има и творби, които се връщат по-рано във времето. На една от тях Груевски е още финансов министър в правителството на Любчо Георгиевски, който също присъства там. На друга членовете на старото и новото партийно ръководство са седнали заедно на една маса, вероятно тук е изобразен историческият момент, в който партийното ръководство от Георгиевски минава в Груевски, преди повече от десет години.

 

Според неназовани източници на телевизията най-голямото платно от общо 50-те картини било  4 на 8 м. И на него бил изобразен, разбира се, отново Груевски. Този път обаче в строго семейно обкръжение.  То представлявало портрет на Груевски, жена му, двете му дъщери и майка му Нада. Твърди се, че тези впечатляващи произведения са излезли около милион евро, за това обаче липсва потвърждение.
Откакто изтече информация за картините, които са обект на тежки подигравки, от управляващата партия мълчат.
Това не пречи на коментарите в социалните мрежи за тежкия соц, който лъха от платната.

"Кичът от платната и целият контекст говори за амбицията на Груевски да застане редом до следвоенни диктатори като Енвер Ходжа, Саддам Хюсеин и династията на Ким в Северна Корея", коментира писателят Роберт Алагьозовски.

Правозащитничката Мирияна Найчевска коментира, че иконографията на картините "слага ВМРО-ДПМНЕ в групата на авторитарните партии, които функционират в нарушение на основните конституционни ценности на нашата страна".

Политическият анализатор Сефер Тахир описа общото внушение на творбите като "етнонационализъм, комбиниран с чист популизъм, който се показва чрез квази изкуство".

"Изненадан съм, че през 2016 г. има политици, които се стремят да се изобразят като комунистическите лидери на Източния блок, особено като се има предвид, че ВМРО-ДПМНЕ е дясна партия." "Тези проекции през изкуството имат потискащ ефект върху демокрацията и либералните ценности, които искаме да постигнем", коментира той пред "Дойче веле".

Наскоро Груевски беше критикуван, че е използвал интервю, за да обвини критиците си, че извършват сектантски ритуали, които включват пеене и скачане върху партийното лого. Той беше подиграван и след като в Youtube се появи аудио запис, в който се предполага, че се допитва до астролог.