Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако имате чувството, че накъдето и да се обърнете все Бареков ще видите, то това не е случайно. Именно новият политик е лидер по разходи за предизборна реклама. Това показва проучване на сайта "Отворен парламент". По закон медиите са задължени да публикуват рекламните договори по време на предизборната кампания, но не всички го правят.

"България без цензура" е изхарчила точно 656 079 лева за предизборното си представяне в медиите до момента. На второ място са БСП с 626 474 лева. На трето място е "Атака" с 428 982 лева, четвърти са Реформаторският блок с 337 892 лева, а пети са ДПС с 266 733 лева. Следват АБВ (208 984 лева), ГЕРБ (118 631 лева) и Синьо единство (74 233 лева). На последно място в списъка на "Отворен парламент" стои партия "Зелените" с 4506 лева.

Партията на Бареков е била особено щедра към телевизията, в която сегашния лидер бе телевизионен водещ. Би Ти Ви е получила от "Цензурата" 303 505,50 лева. ББЦ е дала и мощно финансово рамо и на другите национални телевизии. "Нова телевизия" е изпратила на Бареков фактури за 171 450 лева, а "Канал 3" е спечелил почти 80 000 от него. Партията е единственият политически дарител (25 740 лева) и на телевизия NEWS7, която доскоро се управляваше от Бареков.

Откъде идва финансирането на новата партия не е съвсем ясно. Само пет партии и коалиции са представили отчетите си за предизборните разходи за реклама в Сметната палата. Според данните на ведомството на първо място по реклама е "България без цензура" с 734 412 лева и отчетени рекордни дарения от 113 000 лева. БСП е втора с 666 474 лева за реклама и дарения от 36 500 лева. "Реформаторският блок" отчита 337 892 за реклама и 31 710 лева дарения. АБВ е похарчила 224 817 лева за реклама и е получила дарения за 117 463 лева.

Най-голямата партия в управляващата коалиция БСП обаче е изпреварила ББЦ по стойност на рекламните договори в "Нова телевизия".  Там Столетницата е внесла 175 767,50 лева. На трето място в тази медия е "Реформаторският блок" (140 000 лева).

В сравнение с частните национални телевизии БНТ е истински страдалец що се отнася до приходи от политическа реклама. В обществената телевизия най-големият политически рекламодател е движението на експрезидента Георги Първанов. АБВ е отпуснало на медията 74 280 лева. Останалите по-големи партии обаче са били крайно пестеливи към БНТ.

По приходи от политическа реклама безапелационен лидер е Би Ти Ви. Частната телевизия е получила повече от 1 милион лева от партийна реклама, които представляват една трета от общите разходи за реклама на политическите сили за евровота.

Данните на "Отворен парламент" показват, че бившите управляващи от ГЕРБ са били доста внимателни при разпределянето на средствата за реклама и са действали на принципа "за всяка медия по нещо". Партията на Бойко Борисов е заделила почти по равно и то малки суми за Би Ти Ви, "Дарик" радио, сайта ПИК и вестниците "Труд" и "24 часа".

Въпреки че лидерът на "Атака" Волен Сидеров често влиза в словесни хватки с тв водещите на Би Ти Ви и "Нова телевизия" именно тези две медии са си разпределили основната част от медийния бюджет на националистите. За другите медии сумите са нищожни. 

При ДПС има малко повече справедливост, но основните печеливши от предизборната кампания отново са "Би Ти Ви" и "Нова". Все пак движението на Лютви Местан е отпуснало средства и за Дарик и БНР, както и за няколко информационни сайта.

Ключови думи

Коментари

Стефан

Да бе! Бареков преливал. А Боцко извира. Дето се вика - страх ме е да отворя хладилника, че като нищо ще се появи и от там.!

Жени

Ми то се вижда - 700 бона срещу 100 бона, очевидно е кой повече прелива!!!!

Йоцко

Бареков признава че е похарчил най много, а не като някой други дето декларираха в данъчните си декларации че имат спестявания само от по 5-6 хил.лв.

slavova1961

да де,пеевски ги декларира тези 5-6 хиляди и с тях е най-успелият мъж на 33. Ще учи даже и европейците на успешност, човека от дпс. И главният финансист е от ктб с най-голямото участие на съветската банка. Ха сега да чуем чий проект е дудуков и как ще върне социализЪЪЪма и за кой, кой точно ще живее отново в тоталитарния строй и какво ще прави милото барече къщичката за милион лева на милите му дружки, часовника ще хвърли ли, дестинациите с шампанкови бани ще забрави ли или това са новите продобвки на социализъъъъма за всички от работническата класа. Леле и аз искам да се къпя с шампанско, ще гласувам за душичката бареков

Алек

По-добре за кампания, отколкото да купува цигани както правеха избираните досега.

Sleid

Пак ли ти бе, лека? А откъде ги има тия пари, с които ти плаща и на теб?

Деси

На изборите ще си проличи кой какво и що.

Питанко

Това че плюете така бездарно само Бареков, още повече ще кара хората да гласуват за него, спрете. Кой ви каза, че тази извадка е представителна? И каква е гаранцията, че това са всички медии на които партиите плащат? Пък и по закон таванът е 2 милиона лева, какво са 800 000? А истинският въпрос след този материал е защо Борисов не дава милионите на партията си от държавна субсидия за предизборната кампания. Подозирам, че ги е дал на депутатите си, за да компенсира липсата им на заплата заради непрекъснатото им отсъствие от парламента.

Sleid

Истинският въпрос, Питейчо, е откъде Бареков има тия пари. Което той не е споделил с обществото, както обеща. Аз но няма нужда - всички знаем, че идват от Цветан Василев.

До Питанко

Ей питанко, колко ти плаща Бареков да му лижеш задника?

за разлика от вас и от писалите тази информация убежденията ми са безплатни

Алекс

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Глаздейл

Ех , да могат да ИЗМРЪТ в един прекрасен миг всички политици , "управлявали" последните 25 години България !!... Колко прекрасна мечта !...

Глаздейл

.... а и това недоразумение Дудуков също , заедно с шибек-суратя !!! Ех , мечти , мечти....

До Светла Джамджиева

Г-жо Джамджиева, защо триете коментарите, които критикуват статиите ви? Правите го, защото проявявате ценцура или просто се страхувате от истината? Николай Толев

Браво!

Много точен коментар! Нека от клубз да отговорят защо махат коментарите - нали се имат за свободна медия?

Sleid

Абе, лекета, не стига, че ви търпят платените тролщини, а после псувате и се чудите що ви трият...

b.krustev

Коментарите, които съдържат обиди или нецензурни изрази, се изтриват.

penkah

Тези резултати не може да са верни за партиите, които имат право на медиен пакет от 40 000 лева. Ще е доста глупаво от тяхна страна да не използват това, което им се дава безплатно. А и всички имаха клипове по БНТ 1, където излъчването на 1 клип струва над 2000 лева.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.