Международният театрален фестивал "Варненско лято" е в разгара си. Започнал в първия ден от месеца, той вече показа на жителите и гостите на морската столица новия спектакъл на Мариус Куркински „Синята птица“ (Народен театър „Иван Вазов“), „Лив Щайн“ (Малък градски театър „Зад канала“), „Следобедът на един фавн/Пролетно тайнство“ на световноизвестната Мари Шуинар…

Едни от най-интересните предложения обаче тепърва предстоят. Варненци например ще гледат две прожекции на „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач от лондонския „Барбикан“, няколко месеца след като излъчване на представлението на два пъти напълни зала 1 на Националния дворец на културата.

Театралните почитатели ще се насладят и на някои от най-впечатляващите заглавия от столичния културен афиш – като „Кавказкият тебеширен кръг“ по Бертолт Брехт, „Малдорор“, за ролята си където Леонид Йовчев получи „Икар“, „Рейс“ по Стратиев, „Дакота“ по Галсеран на „Трите мечки“, „Семейство Замза“ – с „Икар“ за куклено представление, и много други. Предвидени са и забележителни работи в експерименталния театър и хореографията от чужбина.

24-ото издание на „Варненско лято“ включва 34 заглавия, обединени под мотото „Проекции на човешкото“. Десет от тях са от българската селекция на фестивала – и са някои от най-гледаните представления от изминаващия театрален сезон.

Програмата, съобщават организаторите, почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи – от самото начало на европейската литература с Омир, през Шекспир,  Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас до получили признание автори от по-нови времена като Станислав Стратиев, Валери Петров, Жорди Галсеран, Нино Харатишвили и други.

Освен десетте български спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната, гледаме чужди продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена.

Програмата „Шоукейс“ продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.

Площад "Славейков".