80 милиона долара. С толкова са забогатели трима бивши шефове на ФИФА - босът Сеп Блатер, генералният секретар Жером Валке и зам.-генералният секретар Маркус Катнер. За 5 години те за разделили сумата под формата на бонуси.

Това е една от констатациите от вътрешното разследване за нарушенията във ФИФА, извършено от юристи и публикувано официално. Разследването обхваща договори и компенсации на висши чиновници на централата.

Бонусите са разпределени по различни точки от устава, като сред тях има и такива за световното по футбол през 2018 г. в Русия. Платени са през 2014. Всички служители са получили близо 90 милиона, 80 млн. от които могат да се считат като „подозрителни”.

В банковата сметка на Блатер са постъпили 38 380 000 долара, в тази на Валке $40 198 000, а на Катнер - $11 842 000.

По-рано бе съобщено, че по време на обиск в централата на ФИФА са иззети документи и електронна информация по разследването за корупция срещу Блатер, Валке и компания.

От ФИФА вече са препратили информацията на швейцарската прокуратура, а също така са уведомили, Министерството на правосъдието на САЩ и Етичната комисия на ФИФА. 

Междувременно проблеми изпитва и наследникът на Блатер - Джани Инфантино. Според германският в. "Ди Велт" швейцарецът е на мушката на Етичната комисия, тъй като унищожил записи от заседание на Изпълкома на ФИФА. По-късно комисията опроверга това, като заяви, че срещу Инфантино няма повдигнати обвинения. Засега. И че всички файлове се пазят.