НИЯ КАРАДЖОВА

Рекорден брой на двойките по математика на изпита след седми клас отчете просветното министерство. 17 983 ученици са изкарали слаба оценка на първия модул, който всъщност представлява лесната част от теста. Това на практика означава, че всеки трети кандидат-гимназист е с двойка.

През миналата година, която също бе рекордна откъм слаби оценки, двойките на този изпит бяха около 15 000, тоест сега имаме ръст от близо 3000 двойки.

Седмокласниците, които имат слаби оценки на двата модула от изпитния тест, са по-малко - 3881 при 2100 за миналата година. Едно от възможните обяснения за това е, че част от учениците просто не са решавали втората част от теста и министерството не взема предвид техния брой, когато обобщава резултатите от двете части на изпита. Другото обяснение, дадено от МОН, е че вероятно учениците не са направили нищо на лесната част от теста, но все пак са изкарали около 15 точки. Когато са работили по втората, е възможно например правилен чертеж да им е донесъл още една допълнителна точка и така да са вързали тройката. В МОН нямаше статистика колко ученици имат слаби оценки и на двете части от теста.

По български език и литература двойките са значително по-малко - 9481 на първия модул от изпита, който е тест. От онези, които са решавали тест и са писали преразказ като втори модул, двойки имат 752. При класирането в гимназиите се гледа резултатът от двата модула. Скалата, по която точките са приравнявани към шестобалната система, е малко по-ниска от миналата година и 16 точки носят тройка. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов поясни, че една от причините за това е, че тази година има повече практически въпроси от типа на международното оценяване PISA, които изискват мислене и са затруднили учениците. Той лансира идеята от догодина учениците да бъдат класирани за гимназия само по точки, както е в редица европейски страни, а не точките да се приравняват към шестобалната система, както е сега. Най-добре са се представили учениците от София-град, Смолян и Търговище, което до неотдавна бе на опашката.