Убийството на Александър Литвиненко в Лондон е било наредено от най-високо място в Русия.

Това пише бившият британски премиер (2007-2010) Гордън Браун в новата си книга "Великобритания: Водеща, а не напускаща". Извадки от нея цитира в. "Гардиън".

Браун твърди също, че правителството му знаело за друг опит за убийство на територията на Обединеното кралство, подготвяно от Кремъл.

Гордън Браун

Книгата е посветена на предстоящия референдум на 23 юни "за" или "против" членството на страната в ЕС.

Ликвидирането на Литвиненко е създало остър проблем с руския президент Владимир Путин, казва бившият премиер.

"Ясно осъзнавахме, че убийството е по заповед от върха (...) и беше ясно, че са възможни и други убийства на британска територия. Вярвахме, че се планира едно ново покушение. Това доведе до дипломатическата криза, която е характерна за отношенията ни с Русия до днес", пише Браун.

Александър Литвиненко е отровен по време на среща с двама руснаци в Лондон през ноември 2006 г. от изсипаният в чая му изотоп. Браун стана премиер през юни 2007 г. Почти веднага той се се сблъска с отказа на Москва да предаде за разпит бизнесмена Андрей Луговой - един от двамата заподозрени извършители на покушението.

В отговор Великобритания експулсира четирима руски дипломати. Русия отвърна с контрамярка.

В книгата си Браун още пише, че е съгласен с извънсъдебното разследване, ръководено от сър Робърт Оуен. То стигна до извод, че Путин и началникът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) "вероятно са одобрили" ликвидирането на Литвиненко с полоний. (По онова време шеф на службата е Николай Патрушев - б.р.)

През юли 2007 г. Скотланд Ярд арестува чеченец, заподозрян, че е в Лондон, за да убие олигарха Борис Березовски. От книгата обаче не става ясно дали точно Березовски е бил мишената на второто покушение, за което говори Браун. Избягалият във Великобритания магнат бе открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга през 2013 г. и съдебният лекар няма окончателно заключение за причината за смъртта.