Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Убийството на Александър Литвиненко в Лондон е било наредено от най-високо място в Русия.

Това пише бившият британски премиер (2007-2010) Гордън Браун в новата си книга "Великобритания: Водеща, а не напускаща". Извадки от нея цитира в. "Гардиън".

Браун твърди също, че правителството му знаело за друг опит за убийство на територията на Обединеното кралство, подготвяно от Кремъл.

Гордън Браун

Книгата е посветена на предстоящия референдум на 23 юни "за" или "против" членството на страната в ЕС.

Ликвидирането на Литвиненко е създало остър проблем с руския президент Владимир Путин, казва бившият премиер.

"Ясно осъзнавахме, че убийството е по заповед от върха (...) и беше ясно, че са възможни и други убийства на британска територия. Вярвахме, че се планира едно ново покушение. Това доведе до дипломатическата криза, която е характерна за отношенията ни с Русия до днес", пише Браун.

Александър Литвиненко е отровен по време на среща с двама руснаци в Лондон през ноември 2006 г. от изсипаният в чая му изотоп. Браун стана премиер през юни 2007 г. Почти веднага той се се сблъска с отказа на Москва да предаде за разпит бизнесмена Андрей Луговой - един от двамата заподозрени извършители на покушението.

В отговор Великобритания експулсира четирима руски дипломати. Русия отвърна с контрамярка.

В книгата си Браун още пише, че е съгласен с извънсъдебното разследване, ръководено от сър Робърт Оуен. То стигна до извод, че Путин и началникът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) "вероятно са одобрили" ликвидирането на Литвиненко с полоний. (По онова време шеф на службата е Николай Патрушев - б.р.)

През юли 2007 г. Скотланд Ярд арестува чеченец, заподозрян, че е в Лондон, за да убие олигарха Борис Березовски. От книгата обаче не става ясно дали точно Березовски е бил мишената на второто покушение, за което говори Браун. Избягалият във Великобритания магнат бе открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга през 2013 г. и съдебният лекар няма окончателно заключение за причината за смъртта.

Ключови думи

Коментари

Фатмак

От началника на британското разузнаване, от министър председателя на нейно височество или направо от кралицата?

Още преди Литвиненко да се гътне, руското разузнаване вече от няколко години имаше правото да ликвидира лица зад граница представляващи сериозна заплаха за националната сигурност на Русия. Решението беше взето след безпрецедентната по своята наглост финансова, материална, логистична и др. помощ оказвана от САЩ и Турция на чеченските и други кавказки екстремисти извършващи въоръжени терористични акции на територията на Руската Федерация. Така че най-високото место е бил шефът на руското разузнаване, ако изобщо е издавал такава заповед. Не са малко свидетелствата сочещи като организатор на убийството точно британските служби! Такъв прецедент при тях вече съществува. Английското разузнаване ликвидира двойният агент, българският "дисидент" Георги Марков. Факт изнесен от тогавашният председател на Комисията по Досиетата, Методи Андреев. Естествено, от англичаните всичко беше нагласено така че да изглежда че българската ДС и КГБ са извършителите. Само където до ден-днешен няма нито едно сериозно доказателство в тази насока. И двете убийства имаха една и съща цел, дискредитиране на друга държава с цел извличане на политически дивиденти.

те това е

Коментиращите по-долу са потенциални убийци.

Илиян Василев

Всяко убийство в "демократичния" свят е дело на злия Путин. Той всяка вечер излиза от Кремъл, преобразен във върколак и напада беззащитните граждани на НАТОвските държави. Тук прегризе гръклян, там изкорми някого, друг бутне под кола, трети - под трамвая, а най-много обича да сипва полоний в чая. Носи си солница и мине - не мине, насипе някому. Честен кръст.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.