Соларната индустрия на Чили се разви толкова бързо, че започна да предлага безплатно получената от слънцето енергия, пише Блумбърг. От началото на годината до края на април в части от страната 113 дни цените на енергията от фотоволтаици са били нулеви, като това е на път да бие рекорда от 192 дни, постигнат през м.г., показват данните на централния енергиен оператор на Чили.

За потребителите това може да е добра новина, но инвеститорите генерират сериозни загуби.

Жертва на нулевите цени са инсталациите в пустинята Атакама, която е в северната част на страната. Нарастващото потребление на енергия в Чили, съчетано с икономическия ръст и бума на минната индустрия доведе до развитието на 29 соларни ферми с още 15 планирани. Но сега търсенето на ток намаля заради спад на производството на мед и централите имат свръхпроизводство в регион, където липсва инфраструктура, за да се пренесе на друго място енергията.

Основният проблем е, че Чили има две енергийни мрежи - централна и северна, които не са свързани помежду си. В самите мрежи има области, които не могат да пренасят енергията към други райони.

Така един регион може да разполага с излишък на енергия, което сваля цените, защото тя не може да бъде пренесена на друго място.

До края на 2017 г. правителството планира да построи 3000 км транзитни електропроводи, с които да свърже двете мрежи. Също така инвестира и в 753-километрова линия, която ще облекчи "задръстването" в северните райони, където цените на соларната енергия паднаха до нула.

От 2013 г. насам соларният капацитет на Чили се увеличи повече от 4 пъти до 770 мегавата. По-голямата част от инсталациите са концентрирани в региона на Атакама, където са и медните мини.