Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия ще достави на Китай 1,14 билиона кубически метра газ на обща стойност 400 милиарда долара, предаде РИА Новости.

Това е най-скъпият договор в историята на "Газпром", съобщи генералният директор на компанията Алексей Милер.

38 милиарда кубика руски газ ще текат всяка година в продължение на 30 десетилетия по тръбопровода "Сила Сибири" ("Силата на Сибир"). Споразумението бе подписано днес в Пекин между "Газпром" и китайската газова компания Си Ен Пи Си. Това стана по време на официалното посещение на руския президент Владимир Путин. Документът бе парафиран от руския министър на енергетиката Александър Новак и шефа на китайското държавно енергийно управление У Синсюн.

Очакваше се сделката да стане факт още вчера. Но двете страни не можаха да преодолеят различията за цената. Явно с компромиси е постигната взаимоизгодна договореност.

Москва много разчита на това споразумение с Пекин, за да излезе от икономическата и политическата изолация, наложена от Запада заради кризата в Украйна.

"През следващите 4 години този проект ще се превърне в най-голямата строителна площадка в света", каза Путин. Според него инвестициите в инфраструктурата в рамките на договора от страна на Русия и Китай ще бъдат над 70 милиарда долара. Само от руска страна общият обем на вложенията ще превиши 55 милиарда, допълни руският лидер.

Китай и Русия се готвеха за този договор от 2009 г. насам. Оттогава досега бяха подписани няколко съглашения. 

Посещението на Путин в Китай продължава под формата на участие в откритата днес в Шанхай четвърта Конференция за мерки за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия.

Докато руският лидер се радва на историческия договор в Китай, от Европа го призовават да спази „ангажимента” си и да продължи доставките на газ за Стария континент.

„Газовите доставки не трябва да бъдат спирани докато тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС продължават. Разчитам, че Москва ще спази този ангажимент”, пише председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в писмо до Путин.

Ключови думи

Коментари

/,dlf

Браво,ами сега ние дето сме русофоби

д-р Пeтроff

Или русомрази?

" 38 милиарда кубика руски газ ще текат всяка година в продължение на 30 десетилетия" 30 десетилетия ми се трува много. Не са ли 3 :)

д-р Пeтроff

Щом китайците подписаха,значи съобщената цена не е реална.От 10 години китайците искат цена 250-260$ и изведнъж,когато руснаците са най-уязвими,те се съгласиха на старото предложение на Русия от 350$.Ами тея китайци са много прости ве? Даже много проЗДи.Цената е 250$ и сега говорят за друга цена,за да не изглеждат руснаците силни.Явно това е договорено е секретен анекс. Руснаците са царе на секретността,а китайците на анексите.

Алекс

Хубав договор са си осигурили руснаците. Не е като да не знаят как!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.