Министърът на културата Вежди Рашидов каза днес, че България ще се опита да представи изкуството си по най-реномираните сцени и изложбени зали на Европа за шестте месеца, през които ще председателства Европейския съюз.

Подготовката за това тече отсега, каза министърът пред журналисти по време на среща с колегите си от ЕС в Брюксел днес. Част от проявите ще са в "Боз ар", главния музей за изящно изкуство в Брюксел.

България трябва да председателства ЕС през втората половина на 2018 година.

"Българската култура трябва да излезе от колапса на комплекса за малоценност", каза Рашидов. "Видяхте, направихме го в Лувъра, оказа се най-добрата изложба за 2015 година в Европа".

"Трябва просто на високо,...не да пеят в читалища нашите певци, а в Ла Скала", добави той.

Министерството е подписало договор с Лувъра за още пет години, през които там ще бъде показана изложба за българските царе от IХ до XIII век каза министърът.

Той спомена като вероятни места на български оперни спектакли Щадтсопера в Берлин и Гранд опера в Париж.

През същото време министерството иска да покаже оригинали на класически образци на европейско изкуство в София.

"Световната култура ще се опитаме да я представим по това време в България", каза Рашидов. "Друго е да виждаме оригинали на Леонардо да Винчи и на Рубенс. Преговаряме ... музеят "Уфици" (Флоренция - б.а.) да покажем на Караваджо оригинали, да сме част от Европа... Това искам, ежедневие да стане у нас Европа".

Той припомни, че у нас вече са показвани Роден, Рафаело, Пикасо.