МАНУЕЛ БЕВАРДЕР,
ФЛОРИАН ФЛАДЕ,
ЮЛИЯ СМИРНОВА

Напоследък в Германия е регистриран небивал ръст на броя пришълци от Чечня, ходатайстващи за получаване на статут на бежанци. Властите са обезпокоени, включително заради заплахата от проникване на ислямисти. Има подозрение, че Путин може да е отворил "чеченските врати".

Както каза в разговор с изданието представител на МВР на Германия, броят на пристигналите от Руската федерация в страната през последните месеци рязко е скочил. По официални данни в периода от януари до края на май 82,3 на сто от пристигналите от Русия са посочили "чеченец" в графата "етническа принадлежност". От 2728 души, поискали убежище, 2244-ма са били чеченци.

При това броят на одобрените молби на граждани на Руската федерация не е голям. Както отбелязаха във Федералното ведомство по делата на миграцията и бежанците (BAMF) след запитване на кореспондент на "Ди Велт", Общата квота от граждани на Русия от януари тази година е била едва 5,8 на сто. По думите на секретаря на Комитета по вътрешни работи на ФРГ Оле Шрьодер в случая с пристигащите от Русия трябва безусловно да се спазват Дъблинските споразумения , според които подаващите моби за получаване на бежански статут трябва да го направят в страната, през която влизат на територията на ЕС. Според него "пристигащите от Чечня попадат в ЕС най-вече през територията на Полша".

Причините за нарастването на броя на бежанците засега не са известни на федералното правителство.

Върху бедственото положение на тази севернокавказка република редом с плачевната икономическа ситуация влияние оказва и политиката на оглавяващото Чечня протеже на Москва. Рамзан Кадиров води ожесточена борба срещу опозицията. Този, който критикува властелина на Чечня, бива подлаган на побоища и публични унижения, нещата стигат до отвличания на хора и палежи на домове.

Според Екатерина Сокирянска - шефката на представителството на Международната кризисна група в Русия, "активисти, правозащитници, доценти от университетите и просто хора на творчеството бягат от Чечня".

На гонения биват подлагани не само радикални мюсюлмани, но и умерени салафити. Освен това все повече младежи в Северен Кавказ симпатизират на идеите на салафизма.

"Те започват да си мислят, че правоверните мюсюлмани в Европа водят по-лек живот, отколкото в Чечня", казва Ирина Костерина - координатор на фондация "Хайнрих Бьол" в Русия.

В последно време Русия бе напусната от много възрастни чеченци, търсещи по-добро медицинско обслужване. На нарастването на броя на пристигащите от Чечня може да са повлияли и събитията от лятото на 2015 г. По думите на Костерина "чеченците виждат, че Европа приема мюсюлмани от Сирия, и смятат, че това важи и за тях".

Ако през 2011 г. от региона са подадени само 1689 молби, през 2012 г. броят им нарастна на 3202. През 2013 г. убежище поискаха вече 15 473-ма души.

На скока на броя бежанци от Чечня повлияха и умишлено разпространяваните от мошеници слухове, че на всички пристигнали в Германия раздават пари и парцели земя.

Германските спецслужби са разтревожени от подобна тенденция. От една страна, има подозрение, че Русия пак е отворила "чеченските врати", за да демонстрира властта си. Спецслужбите на ФРГ от известно време регистрират опити на Москва да бъде използвана всяка възможност за дестабилизиране на обстановката в Германия.

От друга страна, пришълците от Чечня и преди са имали репутацията на "агресивни" и "склони към насилие" обитатели на лагерите за бежанци. Освен това, някои чеченци са заподозрени във връзки с радикални салафити.

-----

* Препечатваме статията от германския вестник "Ди Велт". Нейни автори са кореспонденти на изданието в Берлин и Москва.