Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Киев предлага на Европа да купува природен газ на украинско-руската граница и да подпише нови договори с "Газпром", предаде агенция УНИАН.

Това се казва в съобщение на секретариата на правителството, което се позовава на премиера Арсений Яценюк.

Според него новите договори ще позволят на европейскитя гезови компании да използват свободните мощности на украинските подземни газови хранилища в общ интерес на енергийната сигурност.

В момента руският газ, доставян за европейските потребители, се отпуска от дъщерната компания на "Газпром" на западната граница на Украйна. "Газпром" поема разходите потранспортирането на горивото през украинска територия. Именно по тази причина Украйна засега не може да се договори със Словакия за откриването на така наречения голям реверс, който да сведе до нула газовата зависимост на Киев от Москва.

В съобщението на правителството в Киев се припомня, че Украйна е член на Европейската енергийна харта и Енергийната общност, а Русия не е. А тези инструменти гарантират енергийната сигурност на Стария континент.

Украйна има срок до 2 юни да плати доставките на руски газ. Според Москва дългът на Киев е вече 3,5 милиарда долара. "Газпром" обяви, че ще врътне кранчето на 3 юни сутринта, ако не получи всрок дълживмата сума. Освет това "Газпром" обяви, че въвежда за "Нафтогаз Украйна" режим на предварително плащане за месец напред.

Ако "Газпром" спре "синьото гориво" за Украйна, газ ще спре да получава голяма част от Европа, включително България. Това вече се случи в началото на 2009 г. "Газпром" врътна кранчето на Украйна за неплатени сметки навръх 31 декември 2008 г.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.