Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Старо Мексико си е Мексико, Старият Йорк си е Йорк, ама къде е Стара Зеландия?

Много голяма част от населените места и географските наименования в САЩ, Австралия и Океания са наречени на градовете от Европа, от които са дошли първите заселници, но за произхода на името на Нова Зеландия се знае малко. 

Причината затова е, че северният и южният остров в близост до Австралия са били открити през 1940 година от холандския мореплавател Абел Тасман. Той обаче подобно на Христофор Колумб изобщо не е разбрал, че е открил непозната земя, а си мислел, че е стъпил на остров Естадос от архипелага Огнена земя в Аржентина.

Скоро след това обаче двама сънародници на Тасман - картографите Хендрик Броуер и Йоан Блю, разкрили объркването на известния мореплавател, а съответно и необходимостта двата големи острова, разделени от протока Кук, да бъдат наречени някак си. В крайна сметка името Нова Зеландия е измислено от Блю. Според него живописната зеленина на островите много напомняла на най-западния регион на Нидерландия - Zeeland (морска земя).

Ключови думи

Коментари

На едно място на географията дето ще ме цензурират, ако го напиша.

Я, НЗ била открита през 1940 г., според вас... Бравос!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.