"Шоуто на Слави" очаквано отвори нов фронт - този път срещу президента Росен Плевнелиев. Причината - държавният глава, точно както вече беше заявил, изпрати в петък в Коституционния съд три от въпросите за референдум, предложени от Слави Трифонов и инициативния му комитет - за намаляване на броя на депутатите на 120 от 240, за повторното питане за въвеждане на дистанционно електронно гласуване, по което гражданите вече се произнесоха, и за прекия мажоритарен избор на регионални полицейски началници.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРАТИ РЕФЕРЕНДУМА НА СЛАВИ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

В началото на шоуто в петък вечерта сценаристът Тошко Йорданов застана пред камерите, изрецитира новината от "Дондуков" 2 и откровено нападна държавния глава. Йорданов обяви, че Плевнелиев не познава закона за референдумите и дори го нарече "маша на престъпната политическа класа".

"С действията си г-н Росен Плевнелиев показа, че не разбира какво означава длъжността президент. Г-н Плевнелиев видимо не е изразител на гражданите, а е маша на престъпната политическа класа. С този си жалък акт г-н Плевнелиев наруши чл. 1 на Конституцията, който гласи: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъщестява от него пряко и чрез органите, предвидени в тази Конституция". Тук трябва да повторя думите на Слави Трифонов, че няма власт, спечелила война срещу собствения си народ".

Това гласеше краткото сценаристко експозе.

Димитров добави, че в понеделник щяло да има специално издание на шоуто, посветено на темата.

По-рано Цецка Цачева също обяви, че именно Конституционният съд трябва да каже дали трите въпроса за допустими за допитване според конституцията и специалния закон за референдумите. Преди това и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че въпросите ще отидат в КС. 

Това е втората група от хора, която обяви война на държавния глава. Първи срещу него застанаха от Патриотичния фронт, когато Плевнелиев наложи вето над текстовете от Изборния кодекс, които ограничават драстично вота на българите зад граница. Ветото не бе подкрепено от Народното събрание, защото и ГЕРБ предпочетоха за гласуват заедно с Патриотите.