Социологът Цветозар Томов упрекна шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов в разпространяване на дезинформация за гласуването на българите в чужбина. По-рано днес юристът от ГЕРБ гостува в тв предаването "Още от деня" по БНТ. Именно тази изява на Кирилов разгневи социолога.

"Дезинформацията за факти относно гласуването на българите в чужбина продължава да се лее като пролетен дъжд. Преди малко председателят на правната комисия към Народното събрание изтърси глупостта, че в Чикаго на последните парламентарни избори са гласували 130 души, за да убеди водещия Димитър Цонев, че хората, живеещи там, просто нямат нужда от избирателни секции, защото не гласуват. Истинският брой на гласувалите е само 15 пъти по-голям. В интерес на истината ми е трудно да преценя дали г-н Кирилов лъже като хамалин в квартална кръчма, или просто лъсва тоталното му невежество относно това кой къде и как гласува в чужбина. Защото може и да не му е ясно, че българите в Чикаго основно гласуват в предградията Дос Плейнс и Шилер парк. Но като е невежа, защо изобщо си позволява да участва в прекрояването на изборното законодателство?", написа Томов във фейсбук.

В тв изявата си Кирилов обясни, че по отношение на гласуването по пощата българската конституция е изключително консервативна по отношение на тайната на вота.

"За съжаление, пощенската комуникация не гарантира тайната на вота или поне създава достатъчно съмнение за това, че вотът един път може да бъде установен и персонализиран и втори път – може да бъде манипулиран”, каза Кирилов.

Според него дебатът по тази тема продължава, но е необходимо да има и становище на Конституционния съд.

Кирилов смята, че референдумът на Слави при всички положения ще забави гласуването на президентските избори.

"В случай, че бъде допуснат и референдумът на Марешки ще се стигне до ситуация, в която се провеждат два референдума с над 10 въпроса. Както и ЦИК да ги организира – в една или в две бюлетини или в 10 бюлетини, това изисква време избирателят да се ориентира", коментира Кирилов по БНТ.