Проучванията за нефт и газ в българската акватория на Черно море започнаха преди месец и се надяваме след месец и половина - два сондажният кораб да достигне проектната дълбочина от 5600 метра и тогава ще знаем повече за това има ли и какви са залежите. Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

"В края на юли или в началото на август ще знаем две неща. Ако сондажът е неуспешен, ще знаем веднага. Ако е много успешен, пак ще знаем веднага. При всеки друг резултат по средата между тези две възможности ще е въпрос на преценка през следващите месеци", каза Добрев.

Той се изказа скептично за газовия проект "Посейдон", който анализатори оприличиха на "Южен поток-2". Този проект се очаква да бъде обсъден днес между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

"През няколксо месеца се говори за нови газопроекти. В повечето случаи всичко остава в сферата на приказките. Имаше "Турски поток", сега "Посейдон", а преди това и "Южен поток", който между другото беше най-реален между всичко казано до момента. За "Набуко" също говорихме в продължение на години и в един момент той не се случи", каза Добрев.

Според него все още е прекалено рано да се каже и каквото и да било за евентуалния газов хъб край Варна.

"Единствените реални проекти са ТАНАП и ТАП и тяхното строителство едва сега започна, въпреки че и за тях се говори от години, а строителството им ще продължи до 2019-2020 г.", посочи шефът на енергийната комисия.

Според Добрев чрез "Посейдон" Путин търси нови възможности за износ на руския газ за Европа.

"Русия изнася около 160 милиарда кубика газ за Европа. Това е голямо количество, задоволяват се около 30% от потреблението в Европа и е нормално Русия да  търси различни трасета за доставката на този газ по възможно най-ефективния начин. Времето ще покаже дали "Посейдон" ще се случи", каза Добрев.

Според него газопроводът няма откъде другаде да мине освен през България.

"Дали "Посейдон" може да мине през наша територия зависи много от това дали ще отговори на европейските изисквания и законодателство. Трасе от Черно море до Гърция няма. Тепърва очакваме да видим какви договорености ще бъдат постигнати с Гърция и Италия. Едва тогава ще се прави трасе, защото съществуващите транзитни газопроводи в повечето време са запълнени на почти 100 процента", добави той.

Според Добрев голямото саниране тепърва предстои.

"През последната година основно се сключваха договори. Това лято ще започне ремонтът на почти 1000 жилищни блока в цялата страна, в които хората ще спестяват около 50 процента от разходите за отопление. Програмата се оказа изключително успешна", каза Добрев.

Той подчерта обаче, че средствата, които държавата отпуска по програмата, ще намаляват с всяка следваща година.