Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Международни журналисти, които не следят внимателно българската политика, на няколко пъти са ме питали защо Бойко Борисов води последователен проевропейски курс и не се държи опърничаво и късогледо като някои други средно- и източноевропейски лидери. Отговорът ми е пригоден към равнището на тяхната информираност и гласи приблизително следното:

Бойко, момчето от махалата

Българският премиер поддържа имиджа си със стилистични средства, които на Запад биха предизвикали известно недоумение. „Държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата" - така той описа самия себе си и състоянието на поверената му държава, след като пое втория си мандат. Разбира се, това със „селянчето” е кокетството на един самоуверен управленец. От друга страна на Борисов това си му идва и отвътре. По време на първия му мандат се сблъскахме в преддверието на едно радиостудио в София. „Здравейте, вече сме се запознавали, но ако не помните: аз съм Александър Андреев от Дойче Веле”, представих му се официално. Премиерът крепко ме ръкостисна и се представи на свой ред така: „Аз съм Бойко Борисов, от Банкя”. И после си поговорихме - на „ти”, разбира се.

Бойко, приятелчето от махалата: това е ключов елемент от саморазбирането и от управленската философия на Борисов. Звучи симпатично - и донякъде наистина е симпатично. Макар че в същото време говори за светоглед, в който гнезди поне един проблем. Защото „в махалата”, на улицата - там важи само правото на силния. Там силните командват слабите, пък ако се налага - ги и бият. А слабите мълчат, свиват се - и се подчиняват. Отвъд границите на България Борисов добре знае къде седят „силните”: в Брюксел, в Берлин (фотографията на Меркел на писалището му), във Вашингтон, че дори във Ватикана („Три папи са ме галили по главата”). Легендарни са и целувките по челото, с които председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ощастливява българския премиер.

Тайната на неговия успех

„Моето златно момче” го нарича Юнкер. И действително: Борисов е отличникът сред източно- и средноевропейските лидери. В Брюксел оценяват високо българската бюджетна стабилност, България не създава ядове и по въпроса за бежанците, а в същото време укрепва южните си граници и преследва нелегалните мигранти - къде с ресурса на държавата, къде с помощта на съмнителни доброволци. Борисов поддържа и санкциите срещу Русия, макар че много българи искрено симпатизират на Москва. Правителството в София дори се отказа от на пръв поглед много привлекателния проект „Южен поток”, само защото той не получи одобрението на Брюксел. А Юнкер си сложи в рамка чертежа на „Южен поток”, нахвърлян от одарения художник Борисов, и го окачи в кабинета си.

„Големите началници” да отменят санкциите срещу Русия, „големите началници” да седнат и да се разберат за бежанците - такива изказвания са показателни за логиката на Борисов. Защото сравнително малка България е един от най-големите получатели на европейски пари, сиреч - големите началници трябва да се слушат, в Брюксел и Вашингтон да се козирува, а целувките по челото са безплатен бонус.

У дома обаче Борисов се държи другояче. Централният нападател на „Бистришките тигри” често вкарва решителни голове, а да направиш шпагат срещу него сигурно изисква известна политическа смелост. И правителството си той ръководи с желязна ръка - вярно, възраженията са позволени, но последното решение винаги взима премиерът. Стилът понякога си е направо махленски: "Молбата ми е, когато си давате оставки, давайте ги накуп, защото виждате какъв панаир е в парламента". Тази реплика към министрите е многозначителна. Когато се налага, Борисов подменя хората в кабинета си по свое усмотрение, като винаги особено внимава за ресорите, където влизат европейски пари.

Борисов и парите

Защото стабилността му у дома се дължи до голяма степен тъкмо на европейските пари, които той управлява ръчно и по свое усмотрение, твърдят запознати. Благодарение на тези пари Борисов не само се профилира като щедър „баща на нацията”, който почти всекидневно ощастливява поданиците си с нови магистрали и метро-станции, но успява да влияе и върху медиите, изпаднали в зависимост тъкмо от финансиране по европейски проекти и от правителствени рекламни кампании. Чудно ли е при това положение, че за закуска българите дълго време получаваха Бойко Борисов по всички канали, при това едновременно и на живо?

Европейските пари са важен инструмент на властта, който (както твърдят пак същите запознати) Борисов използва и далеч от погледа на обществеността - във взаимодействието си с политици и бизнесмени. За това обаче рядко се говори или пише, навярно защото не е съвсем безопасно. Преди няколко години в „Уикилийкс” бяха публикувани поверителни грами на американското посолство в София, в които се твърдеше, че премиерът има стари връзки с престъпния свят.

Въпреки всичко това - а може би тъкмо поради него - много българи си харесват „Бойко”. Онова "селянче", което с филия с мас в ръка рита топка по ливадата.

Коментарът е публикуван в "Дойче веле".

Ключови думи

Коментари

Фатмак

Бойко не си го "харесват" българите, а западните му господари, щото го държат на много кончЕта. И току го подръпнат.

Лъжа

Преди няколко години в „Уикилийкс” бяха публикувани поверителни грами на американското посолство в София, в които се твърдеше, че премиерът има стари връзки с престъпния свят.Лъжа! Твърдеше се, че в българските медии има публикации за стари връзки с престъпния свят. Вярно е. Имаше и сега има такива публикации.

CQ (Conressional Qarterly).

Тъпанарите изобщо не разбират, че американският посланик е докладвал какви СЛУХОВЕ вървят из София. И до днес публикуват грамите, а никой не сравнява датите им с датите на НАГРАДИТЕ,които Борисов има от Европол и Интерпол за борба с престъпността и наркотрафика. Но най-голямата наглост е, като почнат да питат защо ББ има такава голяма охрана, а па видиш ли, други европейски премиери нямали. Ами затова нямат, защото не са борили организирана престъпност, както нашият премиер!

А разгеле! Защо Дойче веле е острието на хибридната война на Русия срещу България?

Щото Моника веле...

След като прочетох тази статия Бойко ми стана почти симпатичен, а парвенюшкия елит на жълтите павета представен от автора на статията си беше противен, и си остава противен.

Ах, каква изтъчена употреба на думата "селянин" от Дойче Веле. Що ли не си спомням такова пренебрежение към селяните в произведенията на Елин Пелин, Йовков, Яворов, Димитър Димов, Талев, Дебелянов... Сигурно щото не са отраснали в Развито Социалистическо Общество като другаря Андреев от Дойче Веле. Да е жив здрав Бойко и да руши такива измислени авторитети още дълго време.

Роси

Ами по онова време, което цитираш, е имало селяни - имотни, работни, авторитетни, с големи семейства... Сега "селянин" е нарицателно за градски човек, неовладял градското...

В България с думата "селянин" отдавна не се обозначава произходът, а манталитетът.

Инженера

Работех няколко месеца по изграждането на един цех в едно пирдопско село. Това ми беше първия продължителен престой извън София и трябва да кажа че не срещнах нито един местен кръгъл идиот, каквито постоянно срещам по софийските улици. Така че не го разбирам това усещане за превъзходство на г-н Андреев спрямо Бойко от Банкя.

Това е защото самият ти си кръгъл идиот.

На дали има по голям идиот от теб?!

Нора

Тук се е загнездил един трол на Бойко, който дращи едно след друго хвалебствия за своя гуро и дразни мислещите със своята глава читатели. И явно има план за брой публикувани постинги за единица време, че даже и ник няма, за да ги пуска по-бързо от останалите. Това е жалко, но какво да се прави, като в страната безработицата е "спаднала" благодарение на мъдрото ръководставо и природната интелигентност на нашия пръв партиен и държавен ръководител, който е толкова надарен, че успява да говори на живо едновременно в поне две телевизионни студия! Хвала на такъва личност!

Норче, а ти на кого си трол толкова неграмотна?

Haine

Da ne ste Nora Ananieva?

Мдаа, Бойко докарва уртикария на родените със златна лъжичка в устата...Което лично на мен ми носи радост. Щото и мойте родители бяха прости бачкатори. И знам какво е да пробиеш система им обвързана по масонски.

Когато си се клел във вечна вярност на циганин, няма начин да не виждаш проблемите в махалата!

Селянче от Първомай

Норче, вие интелигенцията сте много прости хора, ша знайш. Стане сутрин, пие две кафета, гледа сутрешните блокове, после чете и коментира новините по сайтовете до следобед, и така си ви минава целио ден в нищоправене. Вие не знаете даже що живеете, ма.

Марипешев

"Малки" сме и животът ни не може и не трябва да се мери с този в "големите" страни! Не заслужаваме върховенство на закона, свобода на медии, не трябва да имаме професионална администрация и прочие благини запазени само за "големите". Това е жалката стабилност на ГЕРБ. Снишавайте се, та да е мирно на главите ви.

много си прост бе

Като са за европейско развитие, някой да е чувал ГЕРБ да работи против тенденцията да сме постоянно боси по темата за прилагане на норми и принципи в сферата на правосъдието? Малки мечти - малки управляващи.

Ударник

Ами и Горби беше "наше момче" на Рейгън и Татчър. Затова пък в Русия го псува всеки. Халал да му е. Па и на Боеко също.

Развеселен

Бойко няма истинска алтернатива. Радан е откровено дразнещ и това само най-слепите фенове на ДСБ не го виждат. Кунева и Лукарски са уклончиви хора, на които не може да се има доверие. Валери и Каракачанов са пък твърде крайни, а Волен напомня опасно луд. Първанов е хитър и подмолен човек, който само търси къде да се закрепи, за да смуче пари. БСП не искам да ги коментирам - столетната партия и за сто години не се накраде. Кой остава?

лимпида

Заключение- Борисов е идеала. Всъщност това отговор на статията ли е или лични разсъждения?

лимпида

АКО НЯКОЙ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ГЛУПЕНДЕР ПРОЧЕТЕ СТАТИЯТА ВЕДНАГА ЩЕ КАЖЕ- "нали ви казваме Борисов лиже за.. на Вашингтон и Брюксел". Това обаче което ни казва статията е, че Борисов също така умело и вярно, при променени обстоятелства, е готов да лиже за.. и на Москва, например. Но "момчето от махалата" по настоящем няма такъв интерес. Тогава къде остава дясното в Борисов и ГЕРБ. НЯМА ГО. ПЪЛНА ЛЪЖА Е че в днешно време няма партийна идеология. ИМА, не е от времето на БКП, но дясното и лявото са си все там. Докато тук комунягите ни говориха още за класова борба в стил ХІХ в., там тя се превърна в социални взаимоотношения и политика на дясното и лявото. Затова някои у нас не им се иска да има партийна идеология. Борис я няма. Това ни казва статията.

Динко

Мани го тоя каун.

Иван55

"Борисов поддържа и санкциите срещу Русия, макар че много българи искрено симпатизират на Москва." - Ще си позволя една редакция: "Борисов поддържа и санкциите срещу Кремъл, макар че много българи искрено симпатизират на руснаците." Нататък може да екстраполирате... А, да, "боята" на коментатора и медията понякога се познава и по липсващите теми. Енергетика, пенсионна система, здравеопазване, изобщо теми, в които се виждат антиолигархични зачатъци.

напротив

Българите, които "симпатизират на руския народ" няма как да не симпатизират и на Кремъл, който днес има одобрението на над 85% на руския народ. Оставете я тая менторска опорна точка. Не нам!

"Премиерът е категоричен, че „един ден историята ще каже” и ще отчете приноса на правителството за мигрантската вълна, която не е заляла България. По думите на премиера „това, което стана в Гърция е било планирано да стане и в България”." /news.bg/ От където и позивите за повръщане на Моника веле.

"Според Борисов проучванията за петрол и газ в Черно море няма начин да не засягат интересите на Русия, но той лично бил заявил на Путин, че това е нашият национален интерес. „Той няма как да се зарадва. Но колкото и да ти е неприятно едно нещо, то е факт”, посочи още Борисов и като аргумент за компенсация изтъкна това, че двойно сме увеличили руските туристи в България тази година." /news.bg/

Нещо не разбрах идеята на автора ? Статията ми прилича на нещо каго "критика заради самата критика". Например не става ясно по никакъв начин, защо "селянията" на Борисов е вредна за България ? От една страна не се отричат някакви "успехи", посочва се "селянчето", посочват се европейските пари ... през цялото време някакъв негативен тон се усеща, но не се посочва нищо, което да е вредно за българското общество. Прилича на най-обикновено "интернет-хейтване", но от позицията "аз съм от Дойче Веле" ... голем прас, като си от Дойче Веле !

Милен

Не си единственият, усетил този аспект, аз бих отишъл и по-далече - повечето от коментарите с негавна окраска всъщност изтъкват после положителни черти - заради Борисов България получава големи пари от Европа, резултатът от външната му политика е, че силните фактори си окачват на стената проектите му, хем не крякаме за бежанците, хем си пазим границите и т.н..

Haine

Skuchen samodovolen , burgerski nazidatelen ton na otroche na vishata nomenklatutra Andreev

Иска ти се, Сашко, иска ти се да си от Банкя!

Панчугов

Гледах два пъти днешните феноменални размишления и умозаключения на Борисов по Нова телевизия, защото първият път си помислих, че просто се шегува със зрителите. Де да беше шега. Този човек наистина си вярва. Още по-лошо. Този човек е Министър-председател на България, а не кмет примерно на с. Галиче. Наистина ли е толкова голямо падението ни като нация, че изобщо се намира кой да гласува за него. Нима единственото разумно обяснение е това, че три милиона и половина българи вече не живеят в България и заедно с тях си е тръгнал и здравият разум. Нима за това се чудят и как да им ограничат възможностите за гласуване. Убеден съм, че Борисов повече няма да прави срещи със студенти в чужбина, сакън да не кажат, че краля-слънце е гол. Толкова ли са зле нещата, че Борисов да нарича избирателите си лош мат'рял и да им говори все едно са бавноразвиващи, а те да продължават да гласуват за него. Това ли е неговият таргет и това ли вече доминира в България?!

висок

Ти малоумен ли си или си трол? Значи ББ прогони младите ,грамотни българи след 90-та от България? А този от Дойче веле... за какъв се смята, аз бих му отговорил Чичо от Село! ББ ли прогони сина на Курнелия в САЩ, на Спартак Джуров в Лондон....

Пангучев, изгледай ги трети път, току виж зацепиш. И не прекалявай с клишетата, щото ще се задавиш

Николов

Защо в общественото съзнание започва да се набива сравнението между един Чоков и един Борисов. Дали наистина има показатели, по който могат да се сравняват. Струва си да се замисли човек над едни такива сравнения.

"Днес Кремъл е изправен срещу непозната информационна реалност, в която опонент е самата околна среда" /Олег Кашин/

Днес в пороя имах съмнителното щастие да пътувам по Бойкострадата "Тракия". На 14-15-ти км. колите бяха спрели в аварийната лента защото двете ленти бяха налети с вода като язовир! Практически всички "ремонтирани" участъци бяха в същото състояние, докато старата част беше отводнена. Така ми се щеше Винетката и Боко да ги топна в гьоловете! Човешкият живот нищо не струва за тези гниди!

Милен

На човек направо му домъчнява за старите пътища, разбирам те :)

Топни се бе, ще се разхладиш ! И си стой на село, не ти трябва да се вреш по магистрали ... след не можеш да караш

Тоя от магистралата дали е забелязал, че в последните години в България има дъждове като в Бангладеш? Ще го забележи като си купи гумена лодка!

Дара

Николов, винаги ще има такива, които приемате желаното за действително. Човешката ни природа е такава. В общественото съзнание се набиват и други неща - социалистите далече от властта до 2030 г. и Ценко да бере портокали в Испания! Не очаквай някой да ти направи сравнителния анализ по показатели, а ти да си го присвоиш като твой. За подобни занимания се иска системен подход, който ти е изцяло чужд!

Николов

Е, не бъдете сигурна уважаема г-жо Дара, че сравнителният анализ ми е чужд и не мога да го направя. Отбелязвам само внушенията, които се набиват за конкретното сравнение и се питам на каква база възникват тия внушения. А за социалистите на бери грижа. Те ще дойдат на власт тогава, когато вече експериментът ГЕРБ ще е довършил страната и на тях ще се падне тежката задача да спасят каквото е останало ,за да започне на чисто всичко. И помниете-социалистите ги има и ще ги има. Видяхте ли какво се опитаха да направят тия, дето ги браните, с ЦСКА- вместо да го унищожат ,той възкръсна от нищото.

Николов, моля да се поспрете с властовите амбиции. Правителствата на Луканов и Виденов оставиха два спомена - Луканова зима и Виденова зима. Не напирайте за трета зима. Две ни стигат!

Дара

И кого браня? Сашо Апашо, боклукчиите с винкело? Страната ни беше на колене и на дръвника някъде към януари 2009 г. Всичко след това е опит да я изправим. БСП е в мозъчна смърт, но го крият както криеха едно време за Тито! Николов, напред и нагоре са само две посоки, а ти в момента си в посока назад, което болшевиките не го разбирате. Ако сме живи /за здрави не съм сигурна/ до есента, ще гледаме шоуто президентски избори. Да се надяваме, че няма да има отново "Дон Дуков 2", както беше 10 години. Браня само семейството си. За всичко останало се опитвам да разсъждавам. Обичаме да се хвалим с прочетените книги, то и аз се хвалех, но тази хвалба я трансформирах в няколко байта информация. Това никога не ме изкуши да вредя, само ми държи мозъка в кондиция. Засега!

Интервюто на въпросния Бойко е далеч по съдържателно от словоблудството на Моника веле. А клубците се подченяват на включения от Радан "родителски контрол". :) В момента в "най-четено" е "Главата в пясъка" със 2715 прочитания, а извадките от интервюто - с 2816 прочитания го няма там.

on

прав си и радановската ръка прозира зад клуб З. Но пък в този текст като се изключи хейтърския контекст, се казват верни неща. Както ме дразни непрестанното плюене по Б. Б., така е глупаво и да го изкарваме света вода ненапита. Просто в момента е най-малкото зло, ако имаше читава алтернатива - нямаше да е вече на власт.

абе този Веле писач

Какво иска да каже веле писачът,че когато в една обруляна държава като Бг нещата все пак някак си вървят това е лошо ли. Ей хайлази такива, няма угодия за вас.

За това тъпо племе Бойко е просто перфектния премиер!!!

да ,много европейски пари влязоха в бг.но кой дава отчет за тези 20 милиарда лева.глътнаха ги точните обществени поръчки на близките около техния кръг и по джобовете 30 процента.имал връзки с престъпния свят.но народа си гласува за него ,защото е заплашван,и се купуват масово гласове и се фалшифицират изборите.

ДА ЖИВЕЕ ПУТЛЕР!

ДА ЖИВЕЕ ПУТЛЕР!

СЛАВА УКРАИНЕ!

СЛАВА УКРАИНЕ!

Гарри Каспаров: Путин е най-опасният човек в света

Гарри Каспаров: Путин е най-опасния човек в света

Смерть Путкина!

Смерть Путкина!

БОКО - ПОДЛОГА НА КРЕМЪЛ

БОКО - ПОДЛОГА НА ПУТКИН

ПУТЛЕР - КАПУТ

ПУТЛЕР - КАПУТ

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

ПУТЛЕР КАПУТ

ПУТЛЕР КАПУТ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.