Само пуснете новините и се оказва, че всяка вечер по света стават нападения. Нашите врагове станаха по-смели през последните седем години при президента Барак Обама. Сред най-ярките примери са Владимир Путин и Русия. Администрацията на Обама позволи на Путин да следва стратегията си за "близката чужбина", за да възстанови контрола върху бившите съветски републики и да заплашва нашите съюзници.

Само преди месец се появи тревожно видео на руски военен самолет за лети опасно близо до американски разрушител при симулация на атака в Балтийско море. От тази атака, до нахлуването на Путин в Крим и Ицточна Украйна, зо увеличаването на руското военно присъствие близо зо ключов съюзник на САЩ, Путин вече не се чувства възпрян.

Но как стигнахме дотук? Всичко започна, когато Обама и бившият държавен секретар Хилъри Клинтън натиснаха копчето "презареждане" с Русия. Презареждането просто не проработи. В действителност много съюзници се притесниха, че Русия е по-важен приоритет от тях за САЩ. Изявленията Сирия да не прекрачва червената линия не означаваха нищо и това бе заберязано от нашите противници.

Асошиейтед прес съобщи, че НАТО "обсъжда разполагането на ротационни сухопътни сили в балтийските страни и вероятно в Полша като отражение на задълбочамащото се безпокойство от руската военна демонстрация", в отговор на горепосочените военни маневри в Балтика.

Това е добра начална стъпка за спиране на Путин, но съюзниците от НАТО все повече се тревожат, че САЩ може да не са ангажирани с партньорството.

Важно е да се отбележи, че НАТО изисква всяка страна членка да харчи 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт за отблана. Не всички го правят, но Великобритания, Естония, Гърция и Полша изпълняват изискванията, а всичко показва, че до няколко години и Турция ще достигне този праг.

Напоследък много американски сенатори питат защо Америка плаща повече от своя дял, за да финансира НАТО, в сравнение с други членки. Това е логичен въпрос. Но за да гарантираме силна Америка, трябва да имаме силна НАТО. Нашият следващ президент трябва да се фокусира върху отблъскването на Русия и засилването на позициите на Америка по света.

Като посланик в Полша от 2004 до 2009 г. знам от първа ръка колко е важна НАТО за силата и сигурността на нашите съюзници. Полша - нова членка на НАТО, бе заедно със САЩ в Афганистан и Ирак. Продължаващата заплаха на Путин срещу съюзниците от НАТО означава, че трябва да имаме Америка, която да остане бдителна и да бъде на страната на своите приятели.

Но Путин не се държи лошо само с Полша. От Балтийско море, през Украйна, Русия прати бойни самолети и хеликоптери във военновъздушна база само на 25 мили (40 километра - б.р.) от турската граница - в Армения, съобщи наскоро в. "Вашингтон пост".

Колкото Полша е важна, за да бъде гарантирано, че източният фланг на НАТО в Европа е силен, Турция е ключов съюзник и е вратата на НАТО към Близкия изток. Турция също така прие стотици хиляди бежанци и възстановява дипломатическите си връзки с Израел.

Разбирам, че сенатската Комисия по външните отношения ще изслуша в близко бъдеще представители на админиснрацията на Обама за руското влияние. Това е положително. Убеден съм, че сенатор Боб Коркър - републиканец от Тенеси, председател на Комисията, ще потърси сметка от администрацията на Обама. Той ще попита защо администрацията не е била в състояние на спре нарушаването от страна на Путин на териториалната цялост на няколко държави. Статутът на Коркър в Сената и позицията му по важни въпроси на външната политика ще бъдат сигнал за нашите съюзници в НАТО, че Америка ще бъде с тях и срещу Путин и Русия.

------

* Авторът е бивш посланик на САЩ в Полша. Препечатваме коментара му от изданието "Форин полиси". Заглавето е на Клуб Z.