Производителят на iPhone  - китайската компания Foxconn, е заменила 60 000 работници с роботи, съобщава Би Би Си. "Една фабрика е намалила работната си сила от 110 000 на 50 000, благодарение на въвеждането на роботи", казва правителствен чиновник пред в. "Саут Чайна Морнинг Пост".

Ксу Юлян, говорител на района Куншан, добавя: "Още компании са готови да последват мярката".

Китай инвестира сериозно в роботизация. От септември 2014 г. насам, 505 фабрики в Донггуан, провинция Гуангжоу, са инвестирали над 4,2 млрд. юана ($630 млн.) в роботи с цел те да заместят хиляди служители.

А Куншан, разположен в провинция Дзянсу, е производствен център за електронната индустрия.

Икономисти отдавна предупреждават за това как роботизацията ще засегне пазара на труда, като доклад на "Делойт" и Оксфордския университет прогнозира, че 35% от професиите са поставени в риск да бъдат превзети от роботи през следващите 20 години.

Бившият шеф на "Макдоналдс" Ед Ренси наскоро коментира пред Fox Business, че увеличението на минималната почасова ставка в САЩ на $15 ще накара компаниите да инвестират в роботи.

"По-евтино е да дадеш $35 000 за роботизирана ръка, отколкото да наемеш един неефикасен работник, на когото да плащаш $15 на час, за да пълни книжни кесийки с пържени картофки", казва Ренси.