Купувате на детето си близалка - без значение дали за награда, за да го зарадвате или просто защото не можете да откажете на любимото си същество. И докато с усмивка наблюдавате блаженството, което се разлива на лицето му, разбирате, че сте дали в ръцете му ... катран.

Разбира се, захарната наслада няма нито вид, нито вкус на катран, но съвсем не е направена само от захар (както вероятно предполагате).

Близалка за 0,50 лв. от кварталния магазин.

Ето това захарно петле може да бъде купено само срещу 50 стотинки в първия квартален магазин. И ако се зачетете в дребния шрифт на малката бяла хартийка, преди да я скъсате и изхвърлите с целофана, с изненада ще установите, че съдържанието е далеч по-богато от очакваното.

Съдържанието на горното петле.

Освен захар и глюкоза, близалката съдържа още няколко аромата (ягода, малина, диня и ванилия - общо четири в едно) и цели пет оцветителя, заедно с лимонени киселина (обозначена като Е330). На етикета са изброени Е122, Е124, Е110, Е132 и Е102, които нямаше да бъдат притеснителни, ако не "светваха в червено" при първата проверка.

Ето какво казва официалният класификатор на т. нар. Е-стандарти за добавки в храните? 

Е-та се влагат в много от храните, и въпреки че са одобрени от Европейския съюз, те не винаги са безопасни.

А ето какво ни казва близалката:

Е122 е "азорубин" и представлява дериват от въглищен катран. Ползва се като оцветител в сладкарството, който придава червен цвят на продуктите. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. Забранен е в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.

Е124 е известно като "кохинилово червено", което също се добива от въглищен катран и азо багрила. Не се препоръчва за астматици и хора, алергични към аспирин, защото може да влоши състоянието им. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.

Е110 е прочутото "сънсет жълто", което оцветява храните в жълто-оранжево и се добива по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.

Е132 е не по-малко популярният "индигокармин", който също се добива от въглищен катран. Използва се в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.

Според стандартите една близалка би трябвало да съдържа предимно захар и нейни производни.

Кой да предполага, че в едно захарно петле, което по всички стандарти би трябвало да съдържа основно захар, може да има букет от аромати и оцветители! При това от редиците на "опасните Е-та", които всячески се опитваме да избягваме! За производителите от "Рамис 93" ЕООД, гр. Разград, вероятно няма значение и това, че продуктът се ползва от деца. Нали не са техните ... Голяма работа, че някое ще се обрине или ще получи задух - нито ще е първото, нито ще е последното. И ходи доказвай, че е точно от петлето ...

За сведение на производителите - захарните близалки могат да се оцветят и само с помощта на карамел. За аромата е достатъчна ванилия. Всички го знаят, но единици го прилагат на практика.

А някои петлета дори нямат етикети ...