Не е луд този, който ни продава скъп бензин. Луди сме ние, че нямаме добра защита на конкуренцията. Това заяви депутатът от гражданската квота в Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+.

Според Димитров сегашният състав на Комисията за защита на конкуренцията няма да има достатъчно кураж и воля, за да завърши успешно проверката за картел на пазара на горива.

"Допреди няколко месеца цените на горивата в България преди плащането на данъци бяха над средноевропейските. Вероятно навлизането на нови играчи на пазара и започналата проверка са изиграли роля, за да се нормализират цените, но няма гаранция, че лошите практики няма да се повторят", каза Димитров.

Според него в края на юли трябва да имаме нов състав на КЗК, а до 10-11 юни неправителствените организации ще имат възможност също да внесат номинации за членове на състава на антимонополното ведомство. 

Мартин Димитров говори и за въвеждането на еднодневни и тримесечни винетки. Неговото предложение за такива стикери, както и за това годишната лепенка да е с валидност от дата до дата, а не за календарна година, вече бе подкрепено от парламентарната комисия по регионална политика.

"В Румъния има тримесечни винетки, които освен всичко друго, са и по-евтини от българските. В Австрия има двумесечни", посочи депутатът.

Според него обяснението на Агенция "Пътна инфраструктура", че при евентуалното въвеждане на нови видове стикери за тях няма да има достатъчно търсене, е дълбоко погрешно.

"Истината е, че в АПИ ги е страх, че ще им паднат приходите. Това, което не отчитат е, че ще има голямо търсене както за еднодневни, така и за тримесечни винетки", обясни той.

Димитров коментира и политическото състояние на "Реформаторския блок".

"Има разделение. При нас има хора, за които участието във властта е на всяка цена, а от това никога няма полза. Резултатът от подобно поведение винаги е плачевен. Предстои преформатиране, като с наближаването на избори процесите ще се катализират", каза още той.