Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Церемонията по връчването на наградите „Аскеер 2016“ вече е в историята – кулминацията ѝ беше със статуетката за цялостен принос към театралното изкуство, присъдена на актьора Борис Луканов. За най-добри от най-добрите в театъра са обявени двама – режисьорите Александър Морфов и Иван Добчев. Първият със своя авторски спектакъл „На ръба“ бе удостоен с отличието в най-важната категория, за най-добро представление. Вторият пък получи най-много статуетки за своя „Гео“ – за режисура, за главна мъжка роля (Леонид Йовчев) и за театрална музика (Христо Намлиев).

Предлагаме ви пълен списък с носителите на „Аскеер 2016“:

Цялостен принос

Борис Луканов

Най-добро представление

„На ръба” – авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов”

Режисура

Иван Добчев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща мъжка роля

Леонид Йовчев за ролята на Гео в „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща женска роля

Жорета Николова за ролята на Соланж в „Слугините” от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов”

Поддържаща мъжка роля

Йосиф Шамли за ролята на Цера в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов”

Поддържаща женска роля

Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в „Бел Ами” от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Изгряваща звезда

Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в „Пилето” по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър „Николай Бинев”

Сценография

Мира Каланова за „Нощта на шестнайсети януари” от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър „София“

Костюмография

Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата”, по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка Анастасия Събева, Младежки театър „Николай Бинев”

Театрална музика

Христо Намлиев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Съвременна българска драматургия

„Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов (Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, постановка Лилия Абаджиева, 11 септември 2015 г.)

Площад "Славейков"

Ключови думи

Коментари

Албена Йовкова

Гледах церемонията, даже я чаках. Така е всяка година. Всъщност гледала съм ги всичките. Не разбрах защо трябваше да се отдава почит на Шекспир на английски език. Ако е заради това, което си мисля, по-добре е да не си го мисля. Не знам какво е влиянието на спонсорите върху номинациите и особено върху наградените, а и май не искам да знам. Или си здрав, или си прав, това обаче си го знам! Ако наградите Аскеер са повод присламчили се към столичния хайлайф, който почти никога не присъства в залата, да се видят, поздравят и почерпят, ще съм само разочарована. Ако връчването на наградите Аскеер е ежегодно преброяване на влюбените forever в Иван Костов "интелектуални опозиционери", ще се чувствам предадена като зрител, а статуетката ще е някаква малка пластика, каквато притежават всякакви хора! Колко % от БВП е отделян за култура в периода 1997-2001 г.?

Весо

Отново софийските театри си разпределиха порциите!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.