Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НИКОЛАЙ ЦЕКОВ

5 декември 1931 година е черен ден: по заповед на Сталин е взривен катедралният храм Христос Спасител в Москва, а в Казан е разрушен величественият Паметник на българите. Редом с тези унищожения върви и трескаво пренаписване на историята на Руската империя, върху чиито развалини е изграден Съветският съюз. Стремежът на болшевишката пропаганда е да бъде преиначена не само руската история, но и историята на света, като целта е да се докаже на народите в новата империя, че духовното и историческото наследство на царска Русия е дело само и единствено на руснаци от „подходящи” социални слоеве. Всичко, което не подкрепя тази измишльотина, е обречено на забрава. Не е пощадена и българската следа в руската история.

 

Русия и делото на Кирил и Методий

 

Делото на Кирил и Методий и техните ученици за разпространението на славянската писменост в Русия е сред най-трайните табута в съветската и отчасти в руската историография, твърди проф. Христо Матанов от Софийския университет. Мисълта, че толкова важната за духовността азбука е „пренесена” от една малка и незначителна държава като България, е непоносима за Кремъл. Затова като заместител на историческата истина е претоплена една стара псевдонаучна теория, свързана с мисията на Кирил и Методий при кримските хазари през 860 година. Летописец от онези времена свидетелства, че на Кирил му е било показано евангелие, написано с „рожки“ букви. Този детайл е сърцевината на разпространената по съветско време легенда, че славянската азбука е била създадена в руска среда.

„Всъщност Кирил е видял някоя от скандинавските руни“, подозира проф. Матанов. Което е твърде вероятно, като се има предвид, че викингите (варягите) са изиграли важна роля за изграждането на руската държавност. Това, впрочем, е още една историческа истина, която никак не се харесва на Москва.

Дори бегъл прочит на статиите в Голямата съветска енциклопедия, свързани с делото на Кирил и Методий, показва съвсем недвусмислено, че тяхната роля е силно омаловажена. Вместо за тях се говори за някакво смътно „славянско влияние“.

И още един красноречив факт: колеги на известния български историк Емил Михайлов си спомнят, че по времето, когато е преподавал история на Русия в Софийския университет, професорът си е имал много неприятности с Държавна сигурност - по всяка вероятност заради многобройните факти, които проф. Михайлов е цитирал в подкрепа на тезата си за ключовата роля на българите при разпространението на азбуката и православието в Русия. Преподавателят често е припомнял знаковите думи на големия българист Юрий Венелин:

„Те ни научиха да пишем!“

Венелин, който е живял през 19 век, винаги е твърдял, че Русия дължи на българите и писмеността, и покръстването. Впрочем, съветската власт също си спомня за неговите убеждения - гробът и паметната му плоча в Даниловския манастир в Москва са взривени през 30-те години на миналия век.

 

Из битието на Свети Киприян

 

Друга жертва на опитите за преиначаване на историята е Свети Киприян Български. Московският митрополит от края на 14 и началото на 15 век - търновецът Киприян, е сред най-ярките личности, оставили дълбока диря в историята на Русия и Руската православна църква. Както в случая с мисиите на Кирил и Методий, посредник в отношенията между българи и руси отново е Константинопол. Киприян, който е съратник на патриарх Евтимий, е изпратен в Русия, за да помогне за утвърждаването на православието в една страна, разкъсвана от вътрешни междуособици и нашествия на азиатски племена. Изключителната дарба на българския книжовник да помирява враждуващи управници и да мобилизира църквата и миряните срещу татарската заплаха от изток среща широко одобрение в размирната страна. Киприян се превръща в обединител и до смъртта си през 1406 година управлява огромната Московска и Всеруска патриаршия.

Столетия след неговото канонизиране обаче произходът и ролята му за обединяването на Русия и на руската църква са подлагани на съмнения. Обявяван е за грък, а заслугите му като водач и реформатор на руското православие са приписвани на руски отшелник. След дълги преговори между България и Руската патриаршия преди 16 години мощите на Свети Киприян са препогребани в Успенския събор в Кремъл. Неговите посетители вече могат да видят каменния саркофаг на светеца с изписаното върху него признание на Руската православна църква за големите заслуги на Свети Киприян Български.

 

Съдбата на волжките българи

 

И още един епизод от историята на двустранните отношения: Болшевишката революция през 1917 година поражда илюзии сред потомците на волжките българи по поречието на Волга и Кама за възраждане на националната им идентичност. Те не желаят да им бъде приписвана идентичността на завладелите Волжка България татари и наивно вярват, че ще бъдат подкрепени от съветската власт. Но болшевиките бързо се справят с тази опасност, като избиват или репресират активистите за българска автономия.

Преброяване на населението на СССР, проведено в самия край на Горбачовата перестройка, дава възможност за волеизявление на потискания от столетия народ. В книгата си „В голямата политика“ бившият президент Желю Желев свидетелства, че след решението на България да подкрепи исканията на волжките българи, от Москва идва остра нота заради намеса на София във вътрешните работи на Руската федерация. И по стар рефлекс България се снишава. Няколко години по-късно петиция за признаване на българска нация в Русия, подписана от 150 хиляди волжки българи, е препратена чрез посолството в Москва до правителството на Иван Костов и президента Петър Стоянов. Но в смутните времена по време и след втората руска операция срещу Чечения никой от българските управници не смее да застане зад каузата на потомците на прабългарите.

 

Съветското "национално инженерство"

 

Историкът Пламен Павлов напомня и за „съзидателния“ принос на Кремъл в измислянето на нови нации. Според проф. Павлов, съветското „национално инженерство“ има особен пиетет към българските земи. Освен че с помощта на български марионетки създава македонска, мизийска, тракийска и добруджанска нация, Москва изгражда и стройна теория по отношение на раждането и утвърждаването на „гагаузка“ нация в компактно заселените с българи степи на север от Черно море.

„Нямате представа какви смехотворни спорове се водят и до днес на научни форуми по този въпрос. Съвсем отговорно се твърди, че признак за национално отграничаване на бесарабските българи от „гагаузите“ бил фактът, че име като „Николай“ сред българите се трансформирало в „Кольо“ сред „гагаузите“. Всъщност още от войните с Османската империя в началото на 19 век Русия използва България и българите като източник на човешки ресурси за заселване на южните си степи. И обратно - депортира неудобни народи от Крим и Кавказ към районите на изселниците от Източна България“, посочва проф. Павлов.

Фалшифицирането на историята е стар занаят в Кремъл. Като всяка професия той се предава от майстор на чирак. И затова няма нищо учудващо в обстоятелството, че измислените нации започват да си съчиняват свои собствени истории.

„Вижте как бе съчинена “античната” история на бившата югославска република Македония“, казва в тази връзка Пламен Павлов.

А колегата му Христо Матанов добавя в по-общ контекст:

„Комплексите на един народ винаги избиват в неговата история“.

Коментарът е от Дойче веле.

Коментари

mardafi

мда време е да унищожим всички следи от савецките курви

Югозомби

Мисълта, че кирилицата всъщност е леко изменена и допълнена гръцка азбука, на свой ред е сред най-трайните табута в българското масово съзнание. Нека си го признаем. Никой не обича да признава, че ключови елементи на културата му да са заети от чужда традиция.

досега те траех!

Ей,Богу!Най-накрая!Трябваше да има и такава статия,та да ти лъсне червения,комунистически,подъл задник!Ти,зомби,си по-зъл и от комунистите!Нали знаеш!

Баси!Този,пич,наистина е много нагъл!

Лъжеш, мене са ме учили за това в училище. Не мога ад цитирам, беше преди 45 години, но сме го учили.

Югозомби

П. п. "Патриотичен" мит е, че "волжките българи" към 1917 г. са представлявали някаква значима група сред волжките татари. Татарската идентичност е била трайно и масово установена още преди съветския режим. Впрочем по подобен начин е било прието и днешното име на българите, руснаците, французите - от имената на постепенно претопили се, но играли ключова роля в създаването на държавната традиция общности съответно на прабългарите от степите на север и изток от Черно море, скандинавските викинги руси и германоезичните франки. В такъв смисъл волжките татари не са някакъв крайно нетипичен случай, тъй като средновековните татари, тоест монголите, са били възприемани като изключително престижни създатели на една от най-големите световни империи. "Патриотичен" мит е и още нещо, силната културна близост между съвременните славяноезични православни българи и тюркоезичните мюсюлмани волжки татари.

Фатмак

Македонизацията (в смисъл на обилно добавяне на свободни съчинения) на българската история всред маргиналните откачалките "вдясно" придобива все по-голям размах. Онзи ден четохме някакъв идиот, който прочел писмо на граф Игнатиев, не го разбрал добре, но си направил теория, че Игнатиев обесил Левски. Днеска това. Не ви ли е срам бе, неуки?

Petyo9

Ето защо савецките другари не ни връщат националният архив. От 1946-та, когато е конфискуван от съветските окупатори, до сега са правени няколко опита да си го върнем. Единият, доколкото си спомням датира още от тошово време. Нъц! Не щат и не щат! За да могат да "контролират" историята и да си я употребяват като махленска ... лека жена - сиреч както си искат. Цинизма на демагозите от официален Кремъл далеч не започва и съвсем не се изчерпва с описаното в статията. Историческата димка, която пускат, съществува само благодарение на безветрието, на липсата на полъх от истина. Тази истина, която ревниво пазят и не ни връщат.

Македон

А как се заличават македонските следи в българската история? Или ще кажете, че римляните са избили всички македонци и войските на-незнам-си-кой-хан са намерили земите около Охрид без население

nn

македоне, погледни истината в очите човече, лъгали са те в македонското ти училище, не си наследник ти на ал. македонски....баш ти се намери да претендираш за това, хем и на славянски език претендираш, те на такъвзи език ли са говорили бре! почни да мислиш с македонската си автохтонна тиква

А бе, тъпанар, като си наследнк на древните македонци, ВЕДНАГА напиши казаното от тебе на древногръцки език, като използваш буквите на съвременната гръцка азбука, нали гръцкият ти е майчин език! ЗАПОВЯДВАМ ТИ! Така всички ще ти повялваме, че може и да си наследник на Александър Македински.

Сега си имат азбука македонците бе как направо ше ги убидите, ама ако знаеха, че за нея трябва да благодарят на Георги Димитров и Тито, но ней си като са ти преподавали само лъжи наредени от незнам си къде как да знаеш истината, а и като порастнеш, ако не се интересуваш широко няма как да разбереш и идва един такъв момент,че с минаването на поколенията и повтарянето на една лъжа рано или късно тя става истина.

Ulian

Сефте, още доказателства за това каква измет са руснаците.

Каквито и исторически инциденти да са захвърлили кирилицата в Русия преди 1000 години, днес те нямат особено значение. Кирилицата по света се разпространява не заради България, а заради Русия и руската култура, ролята на България в тая работа е колкото за бележка под черта.

това е така заради руски гъзоблизци като тебе

"това е така заради руски гъзоблизци като тебе" *** не можеш да мислиш много, а първосигналната ти и примитивна "русофобия" напълно изразходва капацитета, който притежава малкия ти български мозък. "Това е така" не заради мене, а заради традиционно слабоинтелигентните български владетели, които успешно хвърлят българската държава под две робства, докато Русия успява да стане световна империя.

Ясен

Прекрасен материал!Само с истината едно по едно ще се отрежат пипалата на руския октопод обхванал историята,политиката икономиката на страната ни. А много скоро ще се насладим отново на фалита и разпада на СССР-2.

Материалът е лъжа до лъжа, как лъжите са истина е загадка, но неведоми са пътищата на десния болен мозък.

Дара

На този с 1000-та години му липсват културни натрупвания, а това значи "надежда всяка оставете". При такива хора могат да сработят само очевидни факти, като например, че всички от нас плячкосват. Ние от никого не крадем! Имаме си достатъчно! Руската култура приключва в началото на 20 век. За дълбоко вкорененото желание на някои българи да бъдат предатели, само ще спомена, че има Руска империя, има СССР и има Руска федерация. Не е ясно как ще си наследник на великата руска култура, след като си ликвидирал държавата, в която тя е процъфтявала. Този разговор у нас предстои и е много добре да го водим докато Путин и хората му ни обикалят с тръбите за газа на рамо!

за Югозомби

Врагът на знанието не е незнанието, а самочувствието за знание. Каквото притежаваш в излишество. 1. В средновековните арабски, персийски, китайски и руски източници населението, което сега руснаците наричат татари, е наричано българи и за да се различават, нас са ни наричали „дунавски българи”. Когато Иван Грозни превзема Казан, прибавя към титлата си московски княз и княз на българите. Монголските тумени на Чингизидите и Субедей багатур превземат Волжка България през 1236 г./1237 г. Средновековните литературни източници продължават да назовават монголите – татари, а волжките българи – българи. 2. Въпреки генетичното сходство нежду волжките българи и дунавските българи в онези времена, последващото историческо развитие е коренно различно и родството избледнява. Съседството с други народи и смесените бракове все повече задълбочават различията. Началото на разминаването ни започва с религията и писмеността. Това, което си цитирал от уикипедията не е писмеността на волжките българи. Тяхната писменост е заменена от съветската власт на два пъти. Първоначално (при Луначарски) на латиница и при Сталин на кирилица. Всички стари български книги са иззети, а всяко идентифициране с народност „българин” е преследвано.

"Културните натрупвания" на българите са свързани главно с два фактора. Единият е културното влияние на Отоманската империя, както лесно се вижда от бегъл поглед върху бит и език. Другият е, разбира се, руското влияние, което се вижда и от всичко останало. В съвременната българска култура връзките с руската, пък и съветската такава, щом така искате да ги делите, са много по-явни, ярки, силни и реални, отколкото несъществуващите връзки с културите на първото и второто царство. За последните, доколкото знаем нещо, го знаем именно от руски и други, второстепенни източници. При това, не ние влияем на руската култура, а тя на нас. Така че тия претенции си ги вземете и си ги заврете някъде по-дълбоко. Вие сте точно като съвременните гърци, които без интереса на Европа към древна Гърция щяха да са банда диви пастири. Всъщност, по-скоро сте като модерните македонци, които си измислят история, поради липса на такава.

както казват руснацитев - МЕРСИ за проповедта!

Ленин

ПЕТР 1, русский царь — «С другими европейскими народами можно достигать цели человеколюбивыми способами, а с русским – не так… Я имею дело не с людьми, а с животными, которых хочу переделать в людей.» КАРЛ МАРКС, Разоблачение дипломатической истории 18 века — «Россия, не имеющая никакого отношения к Руси, и получившая, вернее укравшая свое нынешнее название, в лучшем случае в 18 веке, тем не менее – нагло претендует на историческое наследие Руси, созданной на восемьсот лет раньше. Однако Московская история – это история Орды, пришитая к истории Руси белыми нитками и полностью сфальсифицированная.» ФРИДРИХ ЭНГЕЛЬС — «Любой захват территории, любое насилие, любое угнетение Россия осуществляла не иначе, как под предлогом просвещения, либерализма, освобождения народов.» ЛЕВ ТОЛСТОЙ: — «За что не люблю русских – ничего не хотят знать. А начинаешь объяснять – посылают куда подальше…» ФЕДОР ДОСТОЕВСКИЙ: — «Народ, который блуждает по Европе и ищет, что можно разрушить, уничтожить только ради развлечения. «

Иван Вазов

"Мнозина неграмотни сляпо вярват на измислени "цитати" в Интернет." "Под Игото", стр. 278.

ДидоВъТъ

"Не вЕрвайте на всичко,написано в Интернет!" Ейб Линкълн

Дара

О, миличък/миличка, знаеш ли, че си настъпил/настъпила сърпа на баба си и чука на дедо си? Нищо съществено, камо ли пък културни натрупвания, не дължим на руснаците. Повечето исторически факти са непосилни за проумяване от русофили. Те са духовни сифилистици и се нуждаят от някакъв мощен европейски антибиотик и от американски пробиотик, а не от разговори по същество. Лекувай се! По-бързо действие има при инжекциите!.....П.П. Това за второстепенните източници разсмя всинца ни, но ме подсети, че за повечето летописи за "несъществуващите връзки с културите на Първото и Второто царство", си прав/права! Те са ни оставени от твърде депресирани византийци, за да съдържат цялата истина! България ще даде бърз, неочакван и унищожителен отговор на руските претенции върху всичко българско и те съветвам да си намериш мястото овреме. Ако си склонен/на да бъдеш презиран/на като носител на съветска зика, стой си!

Неграмотно, а що не го научиш първо тоя български, па чак после да даваш акъл? Или, викаш, за духовните сифилистици като тебе грамотността няма значение?

Югозомби

До човека, подписал се със "за Югозомби". Това, което сте написали, е смес от верни и неверни твърдения. Включително сте изрекли и една откровена глупост, тъй като в нито един от моите коментари няма цитат от Уикипедия. Всъщност съм цитирал официалния сайт на президента на Република Татарстан, като накрая съм дал и връзка към него. Но Вие критикувате без да четете докрай чуждите мнения, нали? Нека изправим историческата последователност, тъй като при Вас тя е объркана. В историята на Средното Поволжие през Средните векове има няколко последователни и различни държавни структури: Волжка България до началото на 13 век (под влияние на Хазарския хаганат до X в., ислямизирана); монголско нашествие в 20-те до 40-те години на 13 век; Златна орда, тюрко-монголска държава от средата на 13 до средата на 15 век; Казанско ханство от средата на 15 до средата на 16 век; руско завладяване на Казанското ханство в 1552 година. Руската владетелска титулатура не е определяща и показателна за етническите процеси в този регион, тъй като добавянето към нея на имена на прочути в миналото, но вече залязващи или изчезнали народи и държави с престижна цел е била обичайна практика, често без връзка със съвременните етнически реалности. В нея "велик княз български" присъства още при Иван III Василиевич в началото на 16 век, тоест преди Иван IV Грозни, а след превземането на Казанското ханство в средата на века Иван IV Грозни обявява себе си и за "цар казански". Чак до 20 век руските владетели ще се титулуват едновременно и царе на Казан, и велики князе на България. Етническите процеси в Средното Поволжие обаче не са зависили пряко от тази най-вече декоративна традиция. От значение е друго, а именно случилото се между самите обитатели на региона. В периода 13-16 век името на татарите, както са били наричани монголите в Европа по името на едно от племената им, а впоследствие и техните наследници в Златната орда, постепенно се е наслагвало върху тюркоезичното население на Средното Поволжие като политоним, с времето възприет и като самоназвание, етноним.

ПУТЛЕР КАПУТ

СЛАВА УКРАИНЕ!

Слава Усраини

Порошенко - Вальцман!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТОМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ. СМЕРТЬ ДИКТАТОРА ПУТЛЕРА!

СЛАВА УКРАИНСКОЙ НАЦИИ! ПИЗДЕЦ РОССИЙСКОЙ ПЕДЕРАЦИИ!

СЛАВА УКРАИНСКОЙ НАЦИИ! ПИЗДЕЦ РОССИКСКОЙ ПЕДЕРАЦИИ!

пХУЙЛО FOREVER

пХУЙЛО FOREVER

Много добра и истинска статия.

Честит празник!

Има лесен и сравнително обективен начин да се разбере поне част от истината. Влизате в Google, пишете Русия на български и влизате в Уикипедия. После с Ctrl и F проверявате наличието на думи с корен "българ" и виждате резултата. Правите същото с България, Уикипедия и "руск". Виждате резултата. 24 май е ден, удобен за подобно опресняване на знания и научаване на важни факти за това какво място има България в историята на Русия и обратното! Също кога, къде и как! Винаги има разочаровани, но това обикновено са пропагандно и патетично настроени граждани, които с голяма лекота подменят факти, за да заживеят в мир с глупостта си, което е вредно за здравето! Буквите са за всички!

Хич не е случайно, че на 24 май има талкова организирано нападение по всички флангове от малоумни русофили!

Хич не е случайно, че ти, хибридна въшко, си нацвъкала един и същ коментар под всички статии.

до Югозомби - отговор

1. Дали цитираш уикипедия или сайта на президента на Татарстан - това не променя факта, че писмеността на волжките българи не е била кирилица! 2. Нека си представим, че двама братя още при раждането си, са разделени преди близо 1350 години. Единият брат живее (примерно) на границата с Азия, а другият – в сегашната територия на България. Ако единият брат искрено пожелае да направи родословно дърво на произхода си, той няма да се интересува от религия, писменост, говор. Този брат, просто, иска да направи родословно дърво на рода си. Общо взето, това представлява академичната история. Зомбираните превърнаха научното любопитство, наречено академична история, в политическо зомбиране. Според академичната история, нашата малка България има научното право да се заинтересова от далечните си братя. Но от гледна точка на политическите зомбита – нямаме такова право. Макар и нашият си интерес да е само академичен. Та така и с волжките българи, балкарците, чувашите.

Шилов

Нашата малка България имала научното право да се заинтересова от далечните си братя? Ако ще говорим за академичност, това е не право, а задължение. Друг въпрос е, че на нас доста време ни беше забранено да се ровим където и да било, защото колкото повече ровехме, толкова повече на руснаците им залязваше усмивката. Всички хора сме братя, това е така, но този факт не може да бъде използван като пропагандно-идеологическа лой, а която някои си мажат ботушите!

1. Не е проява на интелигентност и родолюбие да се кръстиш на герой от руския сериал "Ментовские войны"! 2. При академичността няма задължения, а има научен интерес. Задължения има само при политическите зомбита!

Югозомби

До "до Югозомби - отговор". Написахте нещо невярно относно Уикипедия. Не го признахте. Но то всъщност е двойна глупост. Защото не писмеността е от значение в моя пример. А езикът. Дали отличавате писменост от език? Изглежда не. Езикът на волжките татари е ТЮРКСКИ. Не само напълно неразбираем за съвременния средностатистически славяноезичен българин, но и принадлежащ на друго езиково семейство. За разлика от славянските езици тюркското езиково семейство дори не е част от индо-европейските езици. Ето това е от значение в примера ми. Балканските българи и волжките татари през последните няколко века са говорили и говорят и до днес на напълно неразбираеми един за друг езици от различни езикови семейства. За мен темата е изчерпана.

отговор на зомбита

Да, направих грешка за уикипедия! Признавам! Това променя ли историческите факти за писмеността на волжките българи? Правя разлика между език и писменост. А Вие сигурен ли сте какъв е бил езика на Аспаруховите българи? Опитах се, съвсем простичко, да разгранича политиката от родствената история. Пак като пример - ако двама близнаци преди месец са взети от двана различни приемни родители. Единият близнак е взет в България, а другият близнак - в Австралия. В своето си развитие едното дете ще говори български и ще се самоосъзнава като българин. Може и да попадне на някакви зомбита, които се бият в гърдите, че са истински православни. Без да осъзнават и знаят догматичните разлики. А другият близнак, попднал в Австралия ще се идентифицира като австралиец, говорещ английски и под въздействие на родителите си е правоверен баптист (примерно). Това прекъсва ли родството им? Има ли право единият от близнаците да потърси брат си?

Ако

Някой е искал да заличи българската народност ...да го е направил десетки пъти. Например в Одринска Тракия да има нещо българско ? Чат/пат в Беломорско ..и българи които не се смятат за такива в Македония. Сега не се фалшифицира нищо , заличава се . Огромни пространства са без българи в България. Скъсани са последните конци със земята. От тези села градчета махали няма да има памет ,всъщност нищо няма да има. Латифундиите са друга марка , колкото по малко хора - толкова по добре. Имам прекрасен приятел етнограф ,който написа 400 страници книга за родното си село. То обаче вече го няма ..., а бяха разказани стотици истории идващи от 1670 година:( Цеков ..българите в Украйна са българи, макар и с акцент. Нали се сещаш на коя страна в конфликта са. Тегаво е за воложките българи...но е такова ( там Русия има проблем с татари...стар исторически ). Преди 10 години не сум си помислял ,че помаците ще се изберат да са турци ...но се случва в нашата България. По нашата къща помисли... На лягане и ставане Русия. Нашиши нещо срещу мутрите ,които сега продават нацията..и това ще се усети скоро или не може!

Славянофил

"ВСЯКОЕ ТОРЖЕСТВО БОЛГАР ЕСТЬ СМЕРТЬ РОССИИ.."Публикувано в 24-ти брой на газета “Русь” от Иван Сергеевич Аксаков-Руски публицист, Обществен Деец, СЛАВЯНОФИЛ !!! Захари Стоянов: “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, Г. Бенковски и проч., са били против Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото нейний камшик повече боли от турския". Раковски: Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

Цеков

Светни ме ,защо Русия от незнам кое време е ядосна на България . На Сърбия ,Гърция , Румъния ...обаче не . Не е ли коплексарщина това? Историята никак не проста. Фукуса върху едно нещо е неисторически подход. Гледма капанията за братята Евлоги и Христо Георгиеви. Тя историята е много интересна. Намало географски карти Купуват ги от турската армия( парите са техни) Няма доброволци за превеждане на руската войска . Отново пари и заплато на братята Георгиеви решават и този проблем. Опълченците..много сме горди , а само за Севрна Българя пто брой села , това означавало по 0,5 човека на село. Желанието за "свобода се засилва" след завземането на територии .Тогава се появяват " групи за мародерство" Наложило с руснаците да разстрелят над 40 души за тия разбойничски действия. Осъзнайте се ...колкото пвече натягате струната ,толкова отката ще бъде по лош. Нищо не ме задължава да кажа ,че не съм русофил. С това шарлатанство произвеждате русофили ...с нищо не помагате на България.

Цеков, ти не си русофил! Ти си безнадежден глупак!

Македон

А как се заличават македонските следи в българската история? Или ще кажете, че римляните са избили всички македонци и войските на-незнам-си-кой-хан са намерили земите около Охрид без население

България не даваме! А сте посегнали, а сме ви изклали като овце, мамито ви мръсно курвенско руско, долно азиатско. Братя българи, точете ножовете, зареждайте оръжието, ще дерем руски кожи от московските цигани. И тоя еднометров капут, Путин ли е, Путкин ли е, не гознам, ама да знае, че мамито му ще се ебе, посегне ли на България. Майката ви да еба руска, мръсни мангали да еба!

България не даваме! А сте посегнали, а сме ви изклали като овце, мамито ви мръсно курвенско руско, долно азиатско. Братя българи, точете ножовете, зареждайте оръжието, ще дерем руски кожи от московските цигани. И тоя еднометров капут, Путин ли е, Путкин ли е, не гознам, ама да знае, че мамито му ще се ебе, посегне ли на България. Майката ви да еба руска, мръсни мангали да еба!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.