Яденето на картофи или чипс увеличава риска от високо кръвно налягане, сочат данните от ново изследване.

Консумацията на варени, печени картофи или пюре повече от четири пъти седмично води до 11-% нарастване на опасността от високо кръвно налягане в сравнение с консумация от един път месечно.

Учените също стигнали до изводите, че при мъже и жени, които ядат повече от четири пъти седмично пържени картофи, има 17% риск от хипертония, сочи изследването, публикувано в сп. British Medical Journal (BMJ).

Друг извод от проучването сочи, че ако едно дневно хранене с картофи се замени със зеленчуци без скорбяла, рискът от високо кръвно налягане намалява със 7 на сто.

Екипът на изследването включва представители на Brigham and Women's Hospital и Медицинския факултет на Харвард. Според тях проблемът е във високия гликемичен индекс (GI). 

Храните, които са с висок гликемичен индекс, освобождават по-бързо енергия и така увеличават по-бързо нивото на кръвната захар.

Учените обясняват, че храните с висок гликемичен индекс се свързват с дисфункция на клетките на тялото, оксидативния стрес и възпаления, "всички потенциално важни механизми в развитието на хипертония".

Под внимание се вземат фактори като теглото на хората, но въпреки това резултатите се потвърждават.

Експертите анализират данни за над 187 хил. мъже и жените, събирани в три мащабни проучвания в САЩ в продължение на 20 години.

През януари отделно изследване стигна до извода, че жените, които обичат да ядат по-често картофи, са с повишен риск от развиване на диабет по време на бременността си.

Жените, които ядат картофи между два и четири пъти в седмицата, са застрашени с 27% повече от диабет през бременността, дори и като се вземе предвид факторът "тегло".

Консумацията на картофи дори един път седмично е рисковано занимание, показват данните от от проучване - то увеличава възможността от развиването на диабет през бременността с 20 на сто.

При големите любители на картофи - които ги хапват над 5 пъти седмично - рискът вече е 50 на сто.

Когато жените заменили две яденета на картофи с леща, боб, грах и т. н. - рискът намалял между 9 и 12%.

В коментар на резултатите от изследването за хипертонията Виктория Тейлър, старши диетолог в Британската кардиологична фондация казва пред "Индипендънт": "Този вид проучвания могат само да изведат връзка, не причина или ефект. Затова не може да заключим, че картофите причиняват високо кръвно налягане. Въпреки че високата им консумация под формата на пюре или пържени картофи се свързва с високото кръвно налягане, все още е възможно други фактори в диетата или начина на живот да оказват влияние върху крайните резултати. Добре е да помним, че е  важно да се има предвид общият баланс на храните, които ядем".

Том Сандерс, заслужил професор по хранене и диетология в лондонския King's College обяснява: "Не смятам, че това изследване трябва да се използва, за да се обезкуражават хората да ядат картофи. Във Великобритания картофите се консумират повече, отколкото в САЩ и имат сериозен принос в приемането на витамин С и калий". Според него съдържанието на витамин С и калий се извличат от картофите най-добре, когато те се варят или пекат без да бъдат белени.

Д-р Луис Леви, директор на отдела за диетология към Обществено здраве на Англия смята: "В зависимост от това как приготвяте картофите и как после ги ядете може да увеличите приема на сол, мазнини или захар в диетата си. Така че ако контролирате тези храни, спрете да пушите и се движите активно, ще помогнете повече за намаляването на риска да станете хипертоници".