Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Сега вече разбихме системата!"

Това бе първата спонтанна реакция на 10-годишно хлапе, когато разбра, че в Борисовата градина в София вече има чиста обществена тоалетна и вече няма да се налага да тича в храстите, за да избегне неописуемата смрад и мизерия в химическите съоръжения.

Новата придобивка е съвсем близо до пясъчника, слончето и костенурката и о, чудо, вътре не мирише зле, има течен сапун, тоалетна хартия, а майките могат да влизат директно с количките без да изпитват погнуса.

Всъщност мегановината за инфраструктурата от първа необходимост се разпространява вирусообразно в социалните мрежи:

"Най-накрая!", "Доживяхме!", "Мислех, че ще стане за внуците!"

Това са част от възгласите на неописуема радост след откриването на новата придобивка. Майките с бебета, които изкарват голямата част от времето си в парка, едва ли са се радвали така дори и при тървата думичка на детето си. Дори и тя да е била "мама"!

Подобен ефект не е предизвиквало тържественото прерязване на лентичка на нито една нова станция на метрото. А и пускането в експлоатация на съоръжението мина без водосвет на попове и височайшето присъствие на кметицата Йорданка Фандъкова.

"На вас ли се плаща?", питаме леличка, която стои на пост в тоалетната.

Следва свойски отговор:

"Бе, ти бегай да свършиш работа, пък ако си доволен..."

Изпитите бири в близкото заведение са повече от доволни от обществената тоалетна. Санитарният фаянс е на "Видима", писоарите с фотоклетка на Grohe. Хартия, течен сапун, стая за повиване на бебета, за БГ стандартите - лукс отвсякъде!

На излизане отново поглеждаме за табелка с цена и чинийка, в която се оставят стотинките. Няма такава.

"Какво, безплатно ли е?", питаме леличката.

Тя поглежда отегчено, вече е разбрала, че от нас няма бонус:

"Че какво е безплатно? Няма да е безплатно, ама още нямаме касов апарат", обяснява тя.

Отстрани новото WC не прилича особено на WC. Сградата е прясно измазана, изглежда като съвсем нова, а и никъде няма надпис, който да указва предназначението на сградата.

"То който идва в парка вече си знае", отсича служителката на столична община, която явно вече е доста нетърпелива да получи заветния касов апарат. 

Твърдението ѝ обаче се оборва от доста подпийнали младежи, които през няколко минути се насочват към близките храсти и борчета. Или не знаят, че съвсем наблизо има чиста тоалетна, или не предполагат, че тя е без пари.

 

Ключови думи

Коментари

АСАВ

Снимката с ченгелите ми харесва ...

Арес

Браво! И сега, говедца малки, гледайте да не осе.... хубавата работа. Щото обикновено така правите и после пищите "Зашо нямаме хубави неща" :)))))))))

Гого

Много трябва да я пазим, все пак милион и половина ни струват тези 50 квадрата :)

Фатмак

Една тоалетна за цял парк е размахът на капиталистическа България срещу 2 милиарда общински дългове. А общинските тоалетни от едно време, далеч по-равномерно разпределени по целия парк, които също бяха чисти и удобни за ползване, са полузаровени, полуразрушени и забравени откак започна "прехода", та дори бездомните кучета и просяците ги избягват.

Връща се Соца!

Николов

Що не я откриха официално. Що не резнаха лентички. С удоволствие щях да ида да видя кой ще я севтоса първи

Анонимен

В кметството на София не са чували за обществена толаетна. Да, не говорим да е чиста, поддържана и охранявана. Така е като идваш от село, където са си вършели нещата в дупки на двора.

Б. Борисов

Данчето с тия еврофондове направи много хубав парк на тоя терен. Единственото, което остава е да сменят паметната плоча на входа с моя лик. Да знаят младите поколения, че Борисовата градина им е от Борисов.

баба

Отивам да сера !

Споко!

Няма да остане така за дълго - скоро ще има вход поне левче, но за сметка на това вътре ще е смрад, няма да има тоалетна хартия и ще е като другите такива. Щото другарката Фандъчкова обича да усвоява едни пари за най-различни неща, но думата Поддръжка и е като цяло чужда и каквото се направи после е на принципа колкото изкара...

Бълбузан

Не "вече", а отново. И само за сведение, въпреки, че не съм от София, знам, че на времето в Борисова е имало ПОНЕ ДВЕ обществени тоалетни. И към всички дето роптаят - левче - левче. Това съоръжение има режийни, както има и персонал. В Германия, там където има големи струпвания от хора, тоалетните се заплащат ( пример: Централна ЖП гара във Франкфурт - вход: 1 евро, пускате го, апарата ви издава талон за 50 цента, с който може да влезете втори път за 50 цента ). Много зле сме свикнали българите на социализъм. Само дето за социализЪма в напредналите трябва да се плаща, т.е. данъците да са големи. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.