Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Никак не са случайни съвпадения ултиматумите на националистите и действията на Първанов по изтегляне на АБВ. При него нещата са прости - или успява да наложи своя кандидат за президент, в който увлича БСП и левицата, или се оттегля в ролята на "Доган на лявото". 

При патриотите е почти същото - форсират радикални решения и... печелят. Или другите приемат техния диктат и се обкичват със славата на лидери на националистите или ако не го приемат форсират избори (това е възможно при направен вече ход на Първанов) и пак се явяват пред избирателя с ореола на непримиримите. 

Видя се, че когато балансьор на стабилността у нас са националистите, нещата не изглеждат радикално по-добре, отколкото когато е ДПС. В същност и двете балансиращи партии са част от системата за контролиране на властови мнозинства - веднъж от Кой? и втори път отвън. 

Първанов, ДПС, БСП и ПФ издигат претоплената теза за "умната" политика на балансиране между Запада и Русия като алтернатива на сегашния курс. За непосветените или забравилите ще напомня само, че това е вариация върху спряганата от самият Първанов в качеството му на Председател на БСП версия на Примаков, лансирана в пика на Косовската криза за неутралитет на България и отказ от членството в ЕС и НАТО. 

Атлантизмът на този кръг от хора е толкова крехък и тънък, че не издържа дори лек пролетен вятър. За тях членството в НАТО и ЕС е новата политкоректност, с която нямат сили открито да се борят, но никога вътрешно няма да приемат. Тази шизофрения между политика и бизнес стига своята точка на пречупване. Не можейки да правят бизнес с Москва не могат да печелят избори, а от там не могат да паразитират върху държавните пари и поръчки. 

Опитайте се да си спомните голям политически или бизнес проект, който е останал във Вашето съзнание, съизмерим на Енергийния шлем и който е бил реализиран с някое западно правителство или транснационална компания. С изключение на Калфин, който прави "добро впечатление" на Запад, всички тези сили - АБВ, ДПС и ПФ си остават дълбоко закотвени в наследената номенклатурна монозависимост от Москва.

Липсата не само на стратегическа, но и на обикновена логическа дълбочина в призивите за възстановяване на близостта с Русия лъсва при първия въпрос. Може да се балансира между две сили, но само ако не си част на равна или съизмерима дистанция от тях. Самото понятие балансиране между Запада и Русия означава, че се самоопределяме извън ЕС и НАТО. Тук скоро ще чуете още по-мощно и тезите за референдуми за членството в тези организации. Москва не е пропуснала да използва за свои цели нито един от провелите се напоследък референдуми в Евросъюза - нито този в Шотландия, нито "украинския" в Холандия, нито предстоящия във Великобритания. 

Второто условие е отношенията между двата полюса да не са конфронтационни. Ако прехвърчат волтови дъги шансът да изгориш са много големи. Ако си член на ЕС и НАТО, а Русия се конфронтира с тях, сближаването с нея означава еднозначно отдалечаване от съюзниците с всички произтичащи от това последствия.

Трето задължително условие - България да има автономен и достатъчен ресурс за да противостои и неутрализира преки заплахи за своята сигурност. В противен случай, ни трябват съюзници за защита не само за военната, но и за икономическата и финансова сигурност, тоест съюзници, които да ни гарантират достъп до капиталови и стокови пазари. Русия не може да ни даде нищо, което да не можем да заместим. Обратното, не е вярно. 

На практика България може без Русия - износът ни бе на санитарно ниски равнища и преди санкциите. Българските производители успешно заместиха загубата на руския пазар с други и на практика могат да минат напълно без износ за Русия. Не твърдя, че това е нормално, просто излагам фактите. 

Що се отнася до вноса на енергийни суровини можем да ги внасяме от други дестинации - при нефта го правим от години, при природния газ щом Украйна с близо 5 пъти по-голям внос мина без руски газ, за нас няма да бъде никакъв проблем.

В ГЕРБ действително са прави да мислят, че нещо в енергийната сфера напоследък е предизвикало мобилизация на всички ресурси на Кремъл в атака за дестабилизация на България. Но бъркат, че това е заради проучването на нефт и газ в блока Хан Аспарух и Силистар. Нищо не е намерено, а дори да се намери ще минат много години. Ясно е, че става реч за нещо от текущата политика с пряко и незабавно действие и дългосрочен ефект. И това е Южния газов коридор и интерконектора Гърция и България и свързаните с него отпушвания на транспортната инфраструктура в региона за газови потоци от юг към страните от Дунавския регион и Украйна. Москва успешно обезвреди Набуко, но сега няма шанс да се намеси, освен като смени правителствата в рамките на стратегията за връщането  в Балканския полуостров, за която вече писахме.

Четвърто, за да искаш да се сближаваш отново с Кремъл трябва да си сигурен, че срещу теб е прогнозируем и добронамерен партньор, а не кръгове, които играят на ръба на риска, като превръщат собствената си непредсказуемост в инструмент за натиск в международните отношения. 

Няма друга страна в целия регион и в Европа, която да е анексирала чужда територия и да е нападнала съсед след Втората Световна Война освен Русия. Няма гаранция, че няма да посегнат на някой друг съсед и ние по дефолт ще трябва да поемем част от съотговорността като симпатизиращи. 

Борисов засега умело "балансира", без да използва агресивна реторика към Москва. Макар и бавно, със скърцане, но накрая взема верните решения. Но той може да играе ролята на "гълъб", само защото има начело на държавата човек като президента Плевнелиев, който върши "черната работа", говори откровено и заема позициите, които нашите западни партньори искат да чуят. 

Засилва се усещането, че някой друг в ГЕРБ и в страната се опитва да кара влака, особено след ултиматумите на националистите по избирателния закон. Цялата тази истерия и история можеше изобщо да не се случи. 

Точно както при мораториума върху шистовия газ и сега с избирателния закон, същото задкулисие провежда активни мероприятия, които стъпват върху естествени и разбираеми страхове и амбиции на премиера - да не загуби властта, да не изглежда слаб и пословичната му готовност да жертва всичко и всеки в името на това да остане "на върха". При покера в българската политика това е много слаба позиция.

Ако му се отдава да балансира добре навън, все по трудно го прави в ГЕРБ. 

Цветан Цветанов все повече се еманципира, почти всеки ден е в медиите, при това не за да потвърди тези на лидера, а често за да го изпревари, допълни, а нерядко добави или обори. 

По замисъла на Борисов Цветанов и той трябваше да бъдат екип или отбор, в който лидерът е ясен и неговото решение е първо и последно. Цветанов не трябваше да се озвучава позиции, които да поставят Борисов в неловка ситуация - да му се налага да ги опровергава или игнорира. Днес между лидера на кабинета и на парламентарната група има очертани линии на конкуренция. Цветанов не е само първия между равните конкуриращите се заместници, изразител на линията на сътрудничество с ДПС, АБВ, патриоти, дори с БСП, той е друг полюс в партията различен от Борисов. Ролята на Румяна Бъчварова и другите заместници, които трябваше да покрият другите направления се маргинализират, защото парламентарният лидер реагира бързо, по всичко и навсякъде, като поставя Борисов пред свършени факти. Той не ръководи само партията, той прави политиката на тази партия и се намесва открито, дори бих казал провокативно в светая светих на премиера - състава на неговия кабинет.

Цветанов нарочно избърза за да озвучи новото министерско назначение на вицепремиера Томислав Дончев, без това изобщо да е негова работа. Сякаш за да покаже, че се е еманципирал от Борисов и се намесва във вътрешните му работи. 

След това пък заподозря сценарий за дестабилизация на кабинета в говоренето на Кънев за президентските номинации, но пък не намери за нужно да се дистанцира от слуховете, които изпращаха лидера на ГЕРБ в президенството, а него самия на премиерския стол. 

Не дочака ръководството на ГЕРБ да обсъди предложението на част от реформаторите за обща кандидатура и това което Борисов може да каже, а реагира изпреварващо. все повече със съзнанието и позицията, че той е определящия фактор.

При всички случаи ГЕРБ няма какво да губи от подобен разговор. Но показността в техния отказ може да им изиграе лоша услуга, най-малкото защото не са и няма да бъдат в положение сами да определят нещата нито преди, нито след президентските избори.

Колкото по-рано Борисов затвори тази интрига вътре в партията си толкова по-добре. Ако Цветанов твърди, че трудните решения са възможни само с широки компромиси и общо съгласие - значи кабинетът е обрече на нищоправене...

Досега моделът на ГЕРБ за управление малко или повече работеше - защото БСП беше "умерена" и предсказуема опозиция.

Първанов партнираше, защото пътя му към БСП при Миков беше затворен. а Пеевски блокираше ДПС заради личните си договорки и бизнес с лидерите на ГЕРБ. Днес нещата са извън контрол, налице е солидно финансиран план за дестабилизация на България отвън и вероятността от обединението или единни действия на силите против Борисов по модела от февруари 2013 година е налице.

Патриотичният фронт е едно от "слабите" звена, което всеки момент може да се активира. В ГЕРБ трябва да разберат - поводът за ултиматума на ПФ е измислен. Утре ще се появи нов - било по линията на ромите, на бурките или бежанците.

Мълчанието на Атака и затопляне на връзките и с ВМРО са красноречиво доказателство. 

Може разбира се да се продължи по инерция - но това само ще удължи агонията. Не толкова заради липсата на устойчива парламентарна подкрепа, която да позволи реформаторски действия, а заради натрупващите негативи от властта за водещата партия. Тъй като ГЕРБ е лидерска партия, Борисов ще отнесе негативите, Цветанов на практика е неуязвим в своето организационно царство.

Ако не е възможен рестарт на управлението и на коалицията, най-вече поради амортизираното взаимно доверие,  вариантът избори е неизбежен и желан. Те или ще дойдат когато ГЕРБ може да ги насрочи и когато му е удобно. Или под диктовката на извънредни събития извън техния контрол или управление ще се върнем към варианти на сценариите от февруари 2013 година.

В последна сметка обаче всички прогнози и сценарий за развитие са силно чувствителни към активността на гражданското общество и на отключващите обществената енергия фактори.

Ключови думи

Коментари

ами

анализът е на много високо ниво. Аз обаче, не мисля, че ДСБ има интерес от бърза развръзка в ГЕРБ. Напротив, Цветанов очевидно играе контра на Борисов и отслабва отвътре партията. Това е безплатен подарък за ДСБ. Проблемите си ги направи сам Борисов, заради Конституцията(веднага му цепнаха ДПС, ПФ и сега АБВ го довърши). Обаче от провала на ГЕРБ все още не може да се възползва ДСБ или РБ(заради липсата на единност, иначе сега щяха да гонят 20%), а и България ще загуби. Според мен, Борисов е роден под щастлива звезда, защото останалите играчи(без ДСБ) му поднесоха втори шанс - и ако правилно се ориентира за Президент(подкрепи Плевнелиев) ще успее да се задържи и възстанови. Ако не успее, разпада на ГЕРБ е неминуем. Просто Борисов трябва да покаже привързаност към десницата и че умеее да търси и постига десен компромис. Тръгне ли по приказките на Райчев да отива в центъра ще го унищожат много бързо(а покрай него и България ще си изпати).

Югозомби

Преди няколко месеца, през февруари, същият този макиавелистки настроен коментатор, Илиян Василев, беше написал следното пророчество: "Провалът на Борисов да се разграничи и противопостави на Пеевски е краят на неговата политическа кариера. Нищо повече, нищо по-малко." Сега пък четем следното: "Борисов засега умело "балансира", без да използва агресивна реторика към Москва. Макар и бавно, със скърцане, но накрая взема верните решения." Илиян Василев, крупен, мастит анализатор! :)

Дъ ге

Червен Кольо,ти ли си,ба!По казваниците тА познах!Как си?Почна ли да гадаеш по-добре?Не ся занимавай повекье,с по-нравствено возвишени от тебЯ люде!Където скърца ти не слагай пръст и с пръст не бъркай в нажежена пръст!Кога ще лочим пак мастика в махалата?И без туй нищо не познаваш,да пийнем барем като "познавачи"!Язе иуще назнайвам градусите,процентите и промилите,които превръщат кратуната ти в главня!Фърлай моливите и сметалото и идвай тъдява!В кръчмата на бай СтойчАвия Кънча!Нъл зна"ш!?Завалията,и той като тебЯ,"ич не му ся отдават смЯтките!Но,га седнат на софрата с Райчувия Андрея,наместо юз-гаврътват по еднЪ дамаджана пърцуца!Без мезелък!Айде,чакаме те,даскале!

Китанчев

Много силен анализ. Особено в частта анализ на ситуацията в ГЕРБ и Цветанов.

Много ключови изречения - едното Атака и ВМРО заедно, какво ви говори?

Дара

Василев, то и до декември беше същото - ГЕРБ бяха на ход. Само дето после 6 месеца ДСБ беше на ход и сега се търси пак ГЕРБ, ама ако нещо се обърка ще кажете, че сте искали да кажете "ГЕРБ да си ходи". Пиар акция за 4 по скалата от 1 до 100! То и ние сега се учим на коалиционна култура и практика, та ако се бяха разбрали за ротационен принцип от по 6 месеца, можеше всеки да постави своя си приоритет, за парламента говоря, те и в ЕС така правят, но.....

анонимен

Много точно и ясно написано,че черната работа я върши президента,а други се бият в гърдите.

edin

Браво на г-н Василев.Точен анализ.Времето за шикалкавни мина .Сега и завинаги трябва да стане ясно за рубладжиите ,че Бълария е Европейска страна ,а не губерния !

Ако гледаме на автора като лобист на шистовия газ, то дясното олигархично май най му пасва. Само дето не е случил на време. Та от там и често куците му вътрешно политически коментари.

ха,ха

Василев е любимец на русофилите,затова не коментират статиите му,а неговата личност.

Три бързи минуса от мен и ха,ха-то става за рейтинговата система на клубците. :)

Браво на г-н Василев. Само че примерно за: "Кремълският политолог Баранов в прав текст - имаме нужда от нестабилна България" По вътрешно политическите въпроси Василев гледа с очите на ДСБ, та от там и типичните изкривявания.

Дъ ге

Пак обърка лечебния сироп,глупецо!Не слушай повекье,стрина Цецка!Тя,все ще те праща до илача на левият рафт!Очаците ти,са типично изкривени,заради нейните отвари и омайните сказки на левента-пъргавиняк Цъфтан!Вразуми ся,аланкоолу!

Лустрация!

Лустрация

Всички бивши доносници на службите - с рашпилата в гъза!

Георг

Методично костовисти и комунисти от много време правят опити да внушават, че има разделение между Борисов и Цветанов. Много им се иска.

пробвай

Гьоре,слез методично от гербавия баир и помисли трезво!

Браво за Тренчев!

Антони Тренчев: Пореден брилянтен стратегически ход на опозиционерите ДСБ+. След като вчера двамата, които бяха в залата, гласуваха единият „за“, другият „против“ отхвърлянето на ветото, днес моралните стожери отново сияят с шизофренна изобретателност. Точно за какво се борят не става ясно. Доколкото се разбира от подсмърчанията им, нещо като искат да се върнат в управляващото мнозинство, нещо като искат отново да си говорят с премиера Борисов, та да ги легитимира като значими… Продължава и несподеленият флирт с президента Плевнелиев, който съвсем директно ги „отряза“, със светкачна реакция миналата седмица. Колеги, престанете с тези сепаративни действия. Това, че не паднаха всички по очи пред Радан и той не успя да стане нито формален, нито не-формален лидер на Блока, нека не ви навежда на суисидни мисли – не убивайте дясното обединение. Всички ние положихме толкова много усилия, всеки един от вас също! Направете нещо градивно. За начало – почнете да идвате на работа. Политиката не се прави от трибунки и телевизионни студия. Политиката не е удобното говорене, което краткосрочно ще допадне на аудиторията.

розАво-чАрвената Антония Тренчева

Пръмовата невяста Антония Тренчева,за какво дясно обединение говори!?Да си гледа розАво-чАрвените фусти и да дава акъл на буля си Куна и пезевенка Данко Вълчев!

zakkwylde

Уважаемият Илиян пак се е объркал малко, но съществено. В борбата срещу шистовия газ най-активни бяха екологичните милиции, паважните активисти от нпо-мрежите и обикновените десебарки на многострадалната Къновева. Със задна дата да обвиняваш тези уж прозападни сили, че били проводници на руската геополитика е непочтено и предизвиква гадене. Трябваше тогава да уличиш руските подлоги, драги ми Василев, сега вече е късно да се гърчиш. Ако пък не си спомняш хубаво, друга антиамериканска кампания срещу ГМО пак беше оглавявана от твоите демократични приятели. И ти пак си мълча като камуняк на разпит. А днес, видиш ли, прозрял истината. Ще режем грантовете, ей!

Няма какво да се обсъжда предложението на реформаторите. Предлагат мнозинство, което няма да е мнозинство. Няма предложение.

Фатмак

Сашо-11 е намерил путинско теле и под тоя вол, въпреки, че и на децата е ясно, че "националистите" играят не с Гоце, а с Боце. Еба ви и доносниците миризливи.

мнение

ББ направо да тича към Радан и да го моли за помощ. Да се хваща за шлифера му и заедно с Гроздан да припкат към Драгалевци. Умен човек е ИВ, нали е от школата на най-гениалния политикономост на НРБ. Да беше светнал овреме Василев когото трябва (ако му стискаше да повиши глас към самия Командир) та да не продава Нефтохим на руснаците. Жалка история са костовите плебеи, сектанти - лика-прилика с другите алчни червени путинофилистици. Два полюса на егоцентризма. Нищо ново - книгата ”Източният въпрос” на незаслужено забравения проф. Георги Генов (осъден от "Народния" съд), написана 1925, преиздадена 2008, дава отговорите – турско робство, ”обичта” на Русия, ролята на другите „велики сили” за периода 1699-1919...Геополитика не от вчера, ама кой да чете?

Цветанов нахъска Антон Тодоров срещу Василев. Изглежда се е вбесил.

И какво ще направи радневската гевендия Тона Тодорова?!

Има доста логични разсъждения и логика в написаното. Факт е, че прогнозите не могат да се правят, тъй като не се знае как ще реагират хората.

Петрони

Ако ще и десет избора да имате при тази система ще се произведе същия некачествен Парламент

Отхвърлянето на президентското вето е знак, че българският политически "елит" се страхува от гласа на българите, живеещи в чужбина. Защото не може да го контролира!

Българският политически "елит"

Само от тия в Турция, тия другаде си ги въртим на...

Ramzan Kadirov

"балансиране между Запада и Русия" силно напомня за "балансиране между шоколада и лайното"! Тъй де, не може само западен шоколад да се яде! Не е балансирано! Трябва и руски лайна да си хапваме!

Питащият

Какво ляво, каква левица и какво дясно . Всичко в този парламент е за измитане включително и ДС-та и коментатори като теб. Изборът не е между изтока и запада поради простата причина ,че сме част от ЕС и НАТО. Изборът е между мафията на прехода , политическият "елит" на прехода и неговите лоши навици и правовата демократична държавност. Изборът е между тази мафия в парламента , която очевадно няма да се промени и подмяната и с нови модерни и свестни политици и партии . Не вярвам че някоя от тези партии в парламента може да се промени с вътрешна революция , а време за еволюция май няма. И ако Русия бе част от цивилизацията , кое щеше да е тогава плашилото . Може би Ердоган или извънземните . Ние , мутро от прехода , трябва да си подредим нашата си кочина и да си решим проблемите с корупцията, да си направим лустрацията ,включително и на всички участници във властта през последните 25 години . Герб е партия на мутрите , полицаите , физкултурниците и изобщо на мафията , а РБ крепят топките на Бойко Борисов. Останалите няма какво да ги коментирам.абсолютни боклуци барабар с пишман патриотите . Надежда всякаква тук оставате трябва да пише на входа на народното събрание или КОЧИНА.

...

Съжалявам, но се потрисам от наглостта на Василев!!! Сякаш, единствено неговите любимци черпят валидна политическа легитимност от народа. Тоя първо кагебист, а после вербован повторно антибългарин нека не забравя, че когато говори за Първанов, Доган, Кааракачанов, Симеонов, Сидеров и сие, не говори с тях, а с преобладаващата част от народа си. Да не го забравя това и да не се гнуси от него. Обикновен, интуитивен страх усеща от това, че не може да държи обърната палачинката така, както повелява новият български КОНАК, разположен на Козяк 6! Нещастник!

Президентската надпревара като маньовър за саботиране на течащата съдебна реформа и предстоящия антикорупционен закон: "Не съм съгласен смислени реформи в държавата като съдебната реформа и Антикорупционния закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори." /Плевнелиев по Фокус/ И мислете...

За пореден път брилянтен коментар.Това е самата истина.

Пропуснал си да добавиш едно "алаху акбар" отзад, така щеше да звучиш още по-убедително.

...Ботев видя българските русофили като фекали от дръгливо магаре, в. "Тъпан"

Следя работата на автора. Може и да не сте съгласни, но анализите му са изключително качествени. Разбира се, че няма да се харесват от засегнатите - кой се радва, като му осветят мислите или действията. Но му препоръчвам да не се свръхфокусира върху ГЕРБ - те не са всичко, особено сами. Все още вариантът ДПС, БСП, АБВ и националисти да роди нова управляваща коалиция.

Това е моето изречение

Ако не е възможен рестарт на управлението и на коалицията, най-вече поради амортизираното взаимно доверие, вариантът избори е неизбежен и желан.

"Това което Радан приложи на Плевню си има име и е добре известен похват на запад - казва се "да изгориш името". Хватката е да вкарваш нечие име в усилено обращение в медиите преждевременно така че на хората да го коментират, да им писне и опротивее. Плевню обаче явно има акъл и се опита да го парира незабавно. Това обаче не спря Радан."

сеп

Изключително елементарно съждение,като на дядо от пейката пред блока.

Лакмусът: "Не съм съгласен смислени реформи в държавата, като съдебната реформа и антикорупционният закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори."

Петков днес го каза в прав текст - ГЕРБ и Цветанов достатъчно красноречиво дадоха да се разбере, че няма да издигнат Плевнелиев. На този фон - "хвалбите на Цветанов към Плевнелиев" са си откровено лицемерие. Т

Ако Борисов не се разграничи от Цветанов и не го озапти - нещата в дясно са приключили

....но пък не намери за нужно да се дистанцира от слуховете, които изпращаха лидера на ГЕРБ в президенството, а него самия - на премиерския стол. Казана в прав текст

Днес стана ясно, че натиск от Москва е принудил Плевнелиев да се откаже от втори срок

Не виждам какво толкова му харесват на автора.

Марин

И какво от това като анализът е добър, дори нетипично добър за българското медийно пространство.

Колев

Не ми е проблем да открия които са хората на Москва, проблем е да открият кои са със Запада

Кофти избор Илияне, комунетата похарчиха "автентичните си десни".

ъъ

Василев,Василев тия руснаци ти повредиха психиката.За физиката няма да коментирам.

тес данов

Не зная какво Ви е мнението, но този човек напълно ми променя мнението за посланиците ни. Ако така пише човек, който е бил посланик в Русия - а там винаги са били проруски хора - значи нещо се е сменило междувременно. Сегашният например редовно се изцепва я за отмяна на санкциите срещу Русия я за някаква нова енергосделка.

Bug

Василев е едно изключение, дефект, случайно възникнало в системата. Другият (действащ) пример е Лозан Панов, председателят на ВКС, а защо не и президентът Плевнелиев. За съжаление, в системата рядко възникват такива “бъгове“, а ако възникнат, бързо се отстраняват.

Новият

Тези, които лапаха черен хайвер със супени лъжици като агенти на КГБ=ДС=...сега са най-върлите критици на системата, от която се облагодетелстваха! Срам!

Попов

На Илиян му пречи когнитивният дисонанс заради достигнатото ниво на некомпетентсност, той си въобразява, че от всичко разбира. Докопал се веднаж до много висок държавнически пост, той счита, че има ексклузивни права на ментор. Половината му тези са неидържани, според мен. Една от тях е за т.н. противоборство между ББ и ЦЦ, другата е за това, че ДСБ и политическият кръжок около Радан представляват фактор в българската политика. Най-ценният политик в такива бурни времена е именно гъвкавият, който непрекъснато балансира и въпреки бавния темп всепак напредва, а не връща страната назад и не я поставя на голям риск. Бойко има именно тези качества и е ненадминат в това. Представете си Орешарски или Серж или Корнелия до къде ще ни докарат!

мим

"Самото понятие "балансиране между Запада и Русия" означава, че се самоопределяме извън ЕС и НАТО. Тук скоро ще чуете още по-мощно и тезите за референдуми за членството в тези организации. Москва не е пропуснала да използва за свои цели нито един от провелите се напоследък референдуми в Евросъюза - нито този в Шотландия, нито "украинския" в Холандия, нито предстоящия във Великобритания." С интерес чета анализите на г-н Василев и отбелязвам, че винаги са точни и напипват най-невралгичните зони на темата за която пише./За коментарите,че "г-н Василев, пишейки по този начин и с мнение по всички въпроси не може да е никакъв дипломат" ще кажа, точно един дипломат, истински дипломат, би трябвало да има всестранни познания по много теми, а и г-н Василев никога не е излизал от темите енергетика, политическия живот в България и геополитика на Русия./ Но не за това е коментара ми. Ще си позволя да противореча на мнението му, че в най-скоро време в България ще се заговори за референдум за членството ни в ЕС и НАТО. ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ НИКОГА! Ако руските мекерета в България и техните кочияши в Кремъл дори за малко бяха "помирисали" подобни нагласи в българското общество, отдавна да бяха "заръфали този кокал". За да се аргументирам, ще припомня за вицовете които си разказвахме преди време за всичко съветско,а днес 70% от българските семейства /може би и повече/ се изхранват и преживяват от средства спечелени на всякъде по света но не и от Русия. Знаейки също, че политическият хоризонт на българина се простира до най-дълбоката гънка на джоба му, може да се предположи евентуалния резултат от подобен референдум. Между другото аз наистина желая да се попита българската нация, но въпроса да бъде точен и ясен. Примерно: "ДА НАПУСНЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО ЗА ДА СЕ ВКЛЮЧИ КЪМ ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ И РУСИЯ?"

USDJPY

Има малък проблем обаче. Ако се проведе такъв референдум,напуснем нормалното и се закачим за оня,дето лети с жерави,тези 30-40% нормални хора останали още тук ще се изпарим като индианци-без да се обръщаме назад.А когато няма лесни € за "усвояване" и са останали само гладни цигани и пенсионери с червени знаменца в ръцете не виждам от кого ще се краде.Защото когато крадеш от германец,той те съветва как да си оправиш съдебната система за да няма корупция.Но когато крадеш от руснак всички знаем какво следва..Няма чак толкова брониран мерцедес!

Фатмак

Смехурко, да ти кажа "от първа ръка", че там, дето искате да се "изпарите" не размитат особено за вас. Това, че сте още тука показва най-ясно едно от две неща: или нямате акъл да идете на запад, или сте на някоя копанка, което е същото. Та, не плаши гаргите.

Атанас Атанасов

Илиян Васолев е един умен и интелигентен коментатор, който е имал възможност от първа ръка като послакик в Русия да наблюдава какво представлява "загадъчната и велика" руска душа, която никой не разбира освен самата тя себе си.

За Антони Тренчев

Излагам само факти: Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев отскоро се вози в чисто нова S-класа за 320 000 лева, разбра HotArena. 28-годишният народен представител е броил внушителната сума за последния модел на Мерцедес, но е записал колата като служебна чрез фирма на своята майка, собственик на верига бутици за висша мода. По този начин младият политик е спестил 65 000 лева от върнатите 20% ДДС. Докато Радан Кънев ходи в Народното събрание с метрото, протежето на Меглена Кунева е известен със страстта си към скъпите немски возила. Доскоро Тренчев шофираше джип „Ауди“ Q7 и по-стар модел „Мерцедес“, в гаража му има място и за лимузината от 7-а серия на БМВ, която е ползвана от влиятелната му майка. Малко известен факт за родения през 1987 г. в Мюнхен Антони Тренчев е, че негов кръстник е самият Андрей Луканов, който е бил близък семеен приятел на родителите на днешния реформатор. След като влезе в парламента като десен политик, Тренчев предпочете да забрави кой го е въвел в Христовата вяра."

prez onazi mi e za Trenchev

Обаче лъсва колко сте тъпи, завистливи и зомбирани костовистите, и болшевики. Случайно го мернах този Тренчев с хубаво маце, а Радан кого ли чука/или?? Аз не съм от никоя партия и ще гласувам срещу ББ, ако си го заслужи; спрях да вярвам на Костов не като падна в 2001, а още през 1999, без да съм бил засегнат или очакващ облаги. Нещастници мислещи се за мноооого умни!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.