Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БСП са остро против отдаването на концесия на Летище "София", обявиха социалистите на трибунка в парламента днес. Според тях е недопустимо това да се прави с печелившо държавно дружество.

Във вторник на заседание на Министерски съвет бе решено, че летището на столицата, който е сред най-ценните и печеливши държавни активи, ще бъде отдаден на концесия, като се очакват впечатляващите 1,2 млрд. лева за 35 години. Целта на транспортния министър Московски е половината сума - около 550-600 млн. лева, да дойде заедно в началото, като голяма част от тези пари да се ползват за погасяване на задълженията на БДЖ. 

КОИ СА ЗАПОДОЗРЕНИТЕ КОНЦЕСИОНЕРИ НА ЛЕТИЩЕ "СОФИЯ"?

"Няма как да приемем отдаването на концесия на една печеливша дейност. С една дума - това правителство е изчерпало своето доверие и кредит пред бългаското общество, не иска само да потъне в кредит, а иска да използва и малкото печеливши институции", отбеляза Желю Бойчев от БСП.

Бившият икономически министър Драгомир Стойнев смята, че няма как едно правителство, което си отива, да се разпорежда с държавни активи.

"Защо е необходима тази концесия? Бъдещият концесионер каква работа ще извърши? Ние имаме ново летище, изградена кула… какви инвестиции ще направи новият концесионер, така че да бъде оправдана?" попита той.

Според столетницата всички инвестиции вече са направени, и един концесионер няма какво сериозно да добави на летището. Според тях може да се смени мениджърския екип, но то трябва да остане държавно. Те бяха критични и към планирата употреба на парите.

"Не може едно държавно дружество да става заложник на друго. Ако се прави за БДЖ, нека Борисов извади от този прословут излишък, с който ГЕРБ постоянно се хвалят. Приходите от концесия според закона отиват в сребърния фонд. Те трябва да помогнат на българските пенсионери", добави Бойчев.

Според БСП неминуемо ще се качат цените на билетите, а българската държава няма да спечели нищо. И обявиха, че ще се борят докрай с процедурата.

Ключови думи

Коментари

Съгласно разпоредбите на чл.11 от Закона за ЗДФГУДПС . по сметка на фонда се трансферират средства, представляващи: -паричните постъпления от приватизация, отчетени по държавния бюджет за 2014 г.; -приходите от концесии, отчетени по държавния бюджет и др. За съжаление този път комунистите са прави!

Заглавието да се чете: След ДСБ и БСП се обяви против концесията на Летище София

Дарин

Комунистите винаги са против иновациите. Изобщо не се учудвам, че са заели подобна позиция.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.