Българи от чужбина, организирани в групата #ИскамДаГласувам, направиха и видеообръщение към всички депутати, след като в четвъртък им изпратиха лични писма. Поводът - предстоящото гласуване на ветото на президента Росен Плевнелиев върфу Изборния кодекс в частта му, която драстично ограничава откриването на изборни секции зад граница.

#ИСКАМ ДА ГЛАСУВАМ В ПИСМО ДО ВСЕКИ ДЕПУТАТ: ВИЕ СТЕ НА ХОД!

От групата разпространиха новото си обръщение към народните представители в Youtube, заедно с текста на писмото, пратено в Народното събрание. Вижте призива им, в който участват сънародници от различни точки на планетата:

Видеото идва само ден, след като стана ясно, че управляващите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и част от Реформаторския блок замислят да отхвърлят ветото на Плевнелиев, но веднага след това да внесат нови промени в Изборния кодекс. Причината - Патриотите не са склонни да отстъпят за ограниченията за вота в Турция и смятат акцията на Плевнелиев за "предателство към националната сигурност". Те заплашват и да напуснат управленската коалиция, ако ветото бъде прието. 

СТАТЕГИЯ: МНОЗИНСТВОТО ОТХВЪРЛЯ ВЕТОТО ЗА ВОТА В ЧУЖБИНА, НО ПАК РЕМОНТИРА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви вчера пред Нова тв, че именно това е един от обсъжданите варианти, но общото решение на управляващите партии ще бъде оповестено във вторник след заседание на Коалиционния съвет в парламента.

За отхвърляне на ветото на Плевнелиев трябват минимум 121 гласа. Трите управляващи формации са "на ръба" на тази подкрепа, ако всичките им депутати са налични в залата при гласуването и със сигурност ще им трябва "помощ" - я от БДЦ, я от БСП, казаха депутати.