Управляващото мнозинство от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок (или поне част от него) обмисля сериозно варианта да отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс. Но веднага след това да внесат отново промени в Изборния кодекс по темата. Това потвърдиха пред Клуб Z депутати от всички споменати парламентарни сили, докато текат преговорите помежду им по темата. Такива имаше и вчера в парламента.

Държавният глава върна за ново разглеждане в парламента текстовете, ограничаващи драстично възможността за откриване на изборни секции зад граница. Според приетия вариант вече в чужбина ще може да се гласува само в консулства и посолства, а в градове, където България няма представителство -  в 1 секция, но само ако населеното място е с над 1 млн. жители и има подадени поне 100 заявления за гласуване.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУСНА УКАЗА ЗА ВЕТО ВЪРХУ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС 

Според текущите разговори Патриотичният фронт е против отстъпление от ограниченията за чужбина. Това е и официалната позиция на коалицията, която заплашва, че в противен случай ще напусне управлението. Преди три дни, когато бяха първите разговори, Красимир Каракачанов от ПФ заяви:

"Ако президентското вето бъде прието, и се върне старото положение, за нас това е неприемливо и ние няма какво да правим повече в това мнозинство. Но аз смятам, че може да се намери разумният компромис." 

Реформаторският блок в лицето на СДС и ДБГ също бил склонен да се съгласи на вариант ветото да бъде отхвърлено, казаха оттам. Основният аргумент - хем да се запази мнозинството, хем самите те да си внесат промените в кодекса, за които настояват и те да бъдат приети бързо.

Засега се обсъжда в новите текстове гласуването на територията на Европа да е неограничено, като се намали и броят на заявленията, нужни за откриване на секция. Обмисля се вариант как все пак да се ограничи гласуването в съседна Турция, както и как да се процедира със секциите в страни като САЩ и Канада, твърдят депутати от РБ. Те вероятно ще настояват отново и за други промени, които не минаха преди великденската парламентарна ваканция - например за район "Чужбина", активна регистрация, зад която твърдо стоят и депутатите от ДБГ и др. Подробности обаче няма, докато текат преговорите.

"Относно ветото на президента на определени текстове в Иизбовния кодекс - това е въпрос на технология. Имаме значителен напредък по Изборния кодекс. Надявам се до вторник да изчистим всички текстове и в сряда да имаме единно становище на мнозинството", заяви по темата съпредседателят на РБ Найден Зелегоногрски (РБ).

ПАК ПРОМЕНЯТ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС?

Избраници от ГЕРБ неофициално казват, че при и тях в рамките на групата се обсъжда отхвърляне на ветото и нов вариант на кодекса, но без ясни текстове. Юристите обаче работят по тях.

Комисията по правни въпроси ще заседава по внесеното вето от Плевнелиев във вторник - 17 май, обявиха оттам.  

За да бъде отхвърлено ветото на Плевнелиев са нужни поне 121 парламентарни гласа. Според заявените досега позиции на парламентарните сили събирането на толкова гласове е невъзможно без ГЕРБ като най-голяма политическа сила. Ако допуснем, че всички депутати са налице в деня на гласуването, ГЕРБ, ПФ и депутатите от СДС и ДБГ в Реформаторския блок имат общо 114 души. Още не е официално ясна позицията на АБВ по ветото, но партията напусна управлението, а конгресът й заседава в неделя. Според източници на Клуб Z обаче по време на срещата си с българи от чужбина в офиса на Мая Манолова хората на Георги Първанов са намекнали, че може и да покрепят ветото, а не да го отхвърлят. Решението им предстои. 

БДЦ, които имат 14 депутати, имат решение да гласуват "по съвест", съобщи преди няколко дни Росен Петров в декларация. 

Позицията на БСП се очаква да стане ясна във вторник, когато ще заседава парламенарната група, която се състои от 38 души. Но според социалисти не е изключено и "шарено" гласуване на този етап.

ДПС, които имат 30 народни представители, ще подкрепят ветото на президента, стана ясно преди дни от думите на председателя на партията Мустафа Карадайъ. Очаква се това да направят и независимите депутати от ДОСТ, начело с Лютви Местан.

Според парламентарната аритметика и двата варианта за гласуване - и за отхвърляне, и за потвърждение на ветото са възможни. А развръзката и крайното решение на управляващите предстоят.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВЕТОТО Е ПРИЗИВ КЪМ ПАРТИИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА