След близо 3 часа разговори между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок трите партии от коалицията нямат общо решение за спорните промени за гласуването в чужбина и ветото на президента върху тях. Една от опциите им обаче е отново да бъде променен Изборният кодекс.

"Патриотичният фронт не е склонен да гласува за приемането на ветото и оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено - заяви лидерът на патриотите Валери Симеонов, който говори пръв след срещата. - Но от друга страна, чухме доста разумни предложения от ГЕРБ и РБ, които сме готови да обсъдим, и евентуално в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива."

Премиерът Бойко Борисов, който пристигна с вицепремиерката Румяна Бъчварова и здравният министър Москов, говори втори:

"Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които е имало в Изборния процес, и продължават да настояват да има гаранции, а и ние сме за максимална прозрачност и чистота на изборите. В същото време ограничаването на конституционни права на българските граждани, вследствие на някои от промени в кодекса пък са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието." (Цитатът е точен. Премиерът явно прави лапсус, имайки предвид, че е гарант, че конституционните права на българските граждани няма да бъдат ограничени - бел. ред.).

Борисов добави, че и се надява страховете и опасенията на българските граждани, които са основателни, да бъдат уталожени в следващите дни, когато дискусиите по проблема ще продължат.

Какви точно са предложенията на ГЕРБ и РБ обаче никой не уточни. Не стана ясно и позицията на ГЕРБ за ветото на президента.

"Водят се разговори, и ще видим каква ще бъде позицията по време на влизането в пленарна зала", обясни лидерът на ПГ Цветан Цветанов.

Той обясни, че е напълно възможно да се отвори отново Избирателният кодекс, без да се гласува ветото.

Разговорите ще продължат, увериха от всички партии.

Очаквайте подробности!